16 definiții pentru slobozitor

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SLOBOZITOR, slobozitoare, s. n. (Pop.) Parte a războiului de țesut formată dintr-un ax de lemn lung care fixează sulul de dinapoi și care permite (când este înlăturat) desfășurarea urzelii de pe sul. – Slobozi + suf. -tor.

slobozitor, ~oare [At: CORESI, EV. 142 / V: (reg) scl~ / Pl: ~i, ~oare / E: slobozi + -tor] 1-2 smf, a (Înv) Eliberator (din robie, din închisoare, din captivitate etc.). 3 sf (Reg; șîs ~oarea boabelor) Grăunțar la moară. 4 sm (Pop) Parte a războiului de țesut, formată dintr-un băț lung care fixează sulul de dinapoi și care permite, când este înlăturat, desfășurarea urzelii pe sul Si: (reg) armăsar (12), întorcător, lăsător, opritor, zatcă, zăvor. 5 sf (Reg) Opritor la joagăr. 6 s (Reg) Schimbătoare (14) 7 sn (Trs) Muierușcă. 8 sm (Înv; Bis) Mântuitor. 9 sf (Reg) Căderea apei la moară. 10 sf (Reg) Scoc. 11 sf (Reg) Loc (într-o pădure) de unde sunt împinși bușteni la vale. 12 sn (Reg; îf slobozitor) Trăgaci. 13 sn (Reg) Gealău. 14 a (Înv; d. medicamente, ceaiuri etc.) Care provoacă eliminarea din organism. 15 a (Îvr; d. surse de lumină sau de căldură) Emițător (de raze, de lumină, de căldură etc.).

SLOBOZITOR, slobozitoare, s. n. Parte a războiului de țesut formată dintr-un băț lung care fixează sulul de dinapoi și care permite (când este înlăturat) desfășurarea urzelii de pe sul. – Slobozi + suf. -tor.

SLOBOZITOR, slobozitoare, s. n. Piesă a războiului de țesut, constituită dintr-un băț lung care fixează sulul de dinapoi și care permite (cînd este înlăturat) desfășurarea urzelii de pe sul. Cu ajutorul slobozitorului... te-au întins în stative. CREANGĂ, la CADE.

SLOBOZITOR ~oare n. (la războiul de țesut) Băț cu ajutorul căruia se fixează sau se sloboade sulul de dinapoi. /a slobozi + suf. ~tor

slobozitor n. băț de învârtit sulul dinapoi al războiului spre a da drumul la urzeală.

sclobozitor, ~oare a vz slobozitor

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

slobozitor (pop.) s. n., pl. slobozitoare

slobozitor (pop.) s. n., pl. slobozitoare

slobozitor s. n., pl. slobozitoare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SLOBOZITOR s. v. cocârlă, schimbătoare.

SLOBOZITOR s. (TEHN.) întinzător, întorcător, (reg.) încordător, zăvor, (Munt.) crivea, (Mold. și Bucov.) pochiheci, (Olt. și Ban.) zatcă. (~ la războiul de țesut.)

SLOBOZITOR adj., s. v. dezrobitor, eliberator, liberator.

slobozitor adj., s. v. DEZROBITOR. ELIBERATOR. LIBERATOR.

SLOBOZITOR s. (TEHN.) întinzător, întorcător, (reg.) încordător, zăvor, (Munt.) crivea, (Mold. și Bucov.) pochiheci, (Olt. și Ban.) zatcă. (~ la războiul de țesut.)

slobozitor s. v. COCÎRLĂ. SCHIMBĂTOARE.

Intrare: slobozitor
slobozitor substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • slobozitor
  • slobozitorul
  • slobozitoru‑
plural
  • slobozitoare
  • slobozitoarele
genitiv-dativ singular
  • slobozitor
  • slobozitorului
plural
  • slobozitoare
  • slobozitoarelor
vocativ singular
plural
sclobozitor
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

slobozitor, slobozitoaresubstantiv neutru

  • 1. popular Parte a războiului de țesut formată dintr-un ax de lemn lung care fixează sulul de dinapoi și care permite (când este înlăturat) desfășurarea urzelii de pe sul. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote Cu ajutorul slobozitorului... te-au întins în stative. CREANGĂ, la CADE. DLRLC
etimologie:
  • Slobozi + sufix -tor. DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii