14 definiții pentru sindicalism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SINDICALISM s. n. 1. Mișcare anticapitalistă din Europa Occidentală la sfârșitul sec. XIX, având legături cu anarhismul, și care consideră statul drept un sistem birocratic ineficient și opresiv, preconizând înlocuirea cu sindicatele ca unități de producție. 2. Sistem de organizare a muncitorilor prin mijlocirea sindicatelor; mișcare sindicală. – Din fr. syndicalisme.

sindicalism sns [At: CADE / E: fr syndicalisme] 1 Doctrină anticapitalistă dezvoltată cu precădere în țările latine din Europa Occidentală și din America la sfârșitul sec. XIX și la începutul sec. XX, care considera sindicatele cea mai puternică formă de organizare a muncitorilor și unica organizație necesară în lupta pentru construirea unei societăți noi Si: anarhosindicalism. 2 Sistem de organizare a muncitorilor prin mijlocirea sindicatelor (9). 3 Mișcare sindicală (3).

SINDICALISM s. n. 1. Doctrină anticapitalistă de la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX, care considera sindicatele cea mai puternică formă de organizare a muncitorilor și unica organizație necesară în lupta pentru construirea unei societăți noi; anarhosindicalism. 2. Sistem de organizare a muncitorilor prin mijlocirea sindicatelor; mișcare sindicală. – Din fr. syndicalisme.

SINDICALISM s. n. Curent mic-burgbez oportunist, ivit în mișcarea muncitorească la finele secolului al XIX-lea sub influența unor elemente reformiste, care nega necesitatea unui partid politic al proletariatului și a luptei politice împotriva capitalismului, admițînd numai metodele luptei economice a muncitorilor uniți în sindicate.

SINDICALISM s.n. I. Curent ivit în mișcarea muncitorească la sfîrșitul sec. XIX, care nega necesitatea luptei politice împotriva capitalismului, admițînd numai lupta economică a muncitorilor uniți în sindicate. II. Mișcare, organizare sindicală. [< fr. syndicalisme].

SINDICALISM s. n. 1. curent în mișcarea muncitorească care nega necesitatea unui partid politic al proletariatului și lupta politică, admițând numai lupta pentru reforme economico-sociale a muncitorilor uniți în sindicate. 2. faptul de a milita într-un sindicat al salariaților; mișcare sindicală. (< fr. syndicalisme)

SINDICALISM n. Curent în gândirea social-politică, ce reduce lupta socială la obținerea unor reforme economico-sociale cu ajutorul sindicatelor. /<fr. syndicalisme

*sindicalízm n. Doctrina sindicaliștilor, socializm care lucrează pin sindicate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SINDICALISM s. (POL.) anarhosindicalism.

SINDICALISM s. (POLITICĂ) anarhosindicalism.

Intrare: sindicalism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sindicalism
  • sindicalismul
  • sindicalismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • sindicalism
  • sindicalismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sindicalismsubstantiv neutru

  • 1. Mișcare anticapitalistă din Europa Occidentală la sfârșitul secolului XIX, având legături cu anarhismul, și care consideră statul drept un sistem birocratic ineficient și opresiv, preconizând înlocuirea cu sindicatele ca unități de producție. DEX '09
    • diferențiere Curent mic-burgbez oportunist, ivit în mișcarea muncitorească la finele secolului al XIX-lea sub influența unor elemente reformiste, care nega necesitatea unui partid politic al proletariatului și a luptei politice împotriva capitalismului, admițând numai metodele luptei economice a muncitorilor uniți în sindicate. DLRLC DN
  • 2. Sistem de organizare a muncitorilor prin mijlocirea sindicatelor; mișcare sindicală. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.