12 definiții pentru scleroză (s.f.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCLEROZĂ, scleroze, s. f. Boală care se manifestă prin modificarea structurii normale a unui organ sau a unui țesut, din cauza proliferării țesutului conjunctiv pe care îl conține. – Din fr. sclérose.

SCLEROZĂ, scleroze, s. f. Boală care se manifestă prin modificarea structurii normale a unui organ sau a unui țesut, din cauza proliferării țesutului conjunctiv pe care îl conține. – Din fr. sclérose.

sclero sf [At: BARCIANU / S și: (rar) sclerosă / Pl: ~ze / E: fr sclérose] 1 Modificare a structurii normale a unui organ, prin proliferarea țesutului conjunctiv, ca urmare a unor procese inflamatorii cronice sau degenerative, a stazei sangvine prelungite, ca stadiu final de cicatrizare a unei plăgi. 2 (Îs) ~ în plăci Boală a sistemului nervos central cu apariția unor plăci de demielinizare și manifestată prin tulburări de mișcare, de vedere, ale sfincterului. 3 (Îs) ~ laterală amiotrofică Boală a sistemului nervos cu leziuni concomitente ale neuronilor motori periferici și centrali și manifestată prin atrofii musculare, prin exagerarea reflexelor oaselor și tendoanelor Si: boala Charcot.

SCLERO s. f. Întărire a unui organ sau a unui țesut, datorită hipertrofiei țesutului conjunctiv pe care îl conține; sclerozare. Scleroza și degenerarea arterelor. BABEȘ, O. A. I 135.

SCLERO s.f. Întărire patologică a țesuturilor, în special a țesutului conjunctiv; sclerom. [< fr. sclérose, cf. gr. skleros – tare, rigid].

SCLERO1 s. f. 1. indurație a țesuturilor, în special a celui conjunctiv; sclerom. ♦ ~ în plăci = boală prin leziuni cu multiple focare de demielinizare, diseminate în sistemul nervos central, putând antrena tulburări neurologice diverse. 2. (fig.) stare a ceea ce nu mai este capabil de evoluție, de adaptare, a ceea ce și-a pierdut orice suplețe. (< fr. sclérose)

SCLEROZĂ ~e f. Stare patologică constând în modificarea structurii normale a unui organ sau țesut ca urmare a proliferării unui țesut conjunctiv. /<fr. sclérose

* scleróză f., pl. e (d. vgr. skléros, dur, țeapăn). Med. Înțepenirea patologică a unuĭ țesut (cum se întîmplă la bătrînĭ).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sclero s. f., g.-d. art. sclerozei; pl. scleroze

sclero s. f., g.-d. art. sclerozei; pl. scleroze

sclero s. f., g.-d. art. sclerozei; pl. scleroze

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SCLERÓZĂ (< fr. {i}; {s} gr. sklerosis „întăritură”) s. f. Modificare a structurii normale a unui organ, caracterizată prin proliferarea țesutului conjunctiv; este însoțită de o creștere patologică a colagenului și o rarefiere a celulelor. Survine în urma unor procese inflamatorii sau degenerative (ex. s. renală, s. hepatică, s. ovariană etc.) sau ca un stadiu final de cicatrizare a unei plăgi. Modificările sclerotice ireversibile duc treptat la deformarea organelor afectate și la dereglarea funcției specifice acestora. ◊ S. cerebrală = înlocuire a parenchimului cerebral cu țesut fibros, generată de insuficiență circulatorie, procese inflamatorii și degenerative. Impr. senilitate. S. în plăci = boală a sistemului nervos central, având cauză necunoscută, caracterizată prin apariția unor plăci de demielinizare și manifestată prin tulburări de mișcare, de vedere, sfincteriene, psihice etc. S. laterală amiotrofică = boală a sistemului nervos, având o cauză necunoscută, caracterizată prin leziuni concomitente ale neuronilor motori periferici și centrali și și manifestată prin atrofii musculare și prin exagerarea reflexelor osteotendinoase.

Intrare: scleroză (s.f.)
scleroză1 (s.f.) substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sclero
  • scleroza
plural
  • scleroze
  • sclerozele
genitiv-dativ singular
  • scleroze
  • sclerozei
plural
  • scleroze
  • sclerozelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sclero, sclerozesubstantiv feminin

  • 1. Boală care se manifestă prin modificarea structurii normale a unui organ sau a unui țesut, din cauza proliferării țesutului conjunctiv pe care îl conține. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: sclerom
    • format_quote Scleroza și degenerarea arterelor. BABEȘ, O. A. I 135. DLRLC
    • 1.1. Scleroză în plăci = boală prin leziuni cu multiple focare de demielinizare, diseminate în sistemul nervos central, putând antrena tulburări neurologice diverse. MDN '00
    • 1.2. figurat Stare a ceea ce nu mai este capabil de evoluție, de adaptare, a ceea ce și-a pierdut orice suplețe. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.