11 definiții pentru rotifer

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ROTIFER, rotifere, s. n. (La pl.) Clasă de viermi acvatici microscopici, cu corpul alungit sau sferic și prevăzut cu cili vibratili puternici, care se învârtesc ca o roată (Rotatoria); (și la sg.) vierme care face parte din această clasă. – Din fr. rotifère.

ROTIFER, rotifere, s. n. (La pl.) Clasă de viermi acvatici microscopici, cu corpul alungit sau sferic și prevăzut cu cili vibratili puternici, care se învârtesc ca o roată (Rotatoria); (și la sg.) vierme care face parte din această clasă. – Din fr. rotifère.

rotifer sn [At: SIMIONESCU, F. R. 455 / Pl: ~e / E: fr rotifère] 1 (Lpl) Clasă de viermi inferiori microscopici, acvatici, cu corpul înconjurat la partea anterioară de cili puternici. 2 Vierme din clasa rotiferelor (1).

ROTIFER, rotifere, s. n. Animal (microscopic) făcînd parte dintr-o clasă de viermi (de apă), cu orificiul bucal înconjurat de peri vibratili. ♦ (La pl.) Clasă din care fac parte acești viermi.

ROTIFER ~e n. 1) Clasă de viermi inferiori acvatici, cu corpul alungit, având numeroși cili pe partea anterioară, care se rotesc circular, atrăgând hrana spre gură. 2) Vierme din această clasă. /<fr. rotifere

ROTIFERE s.n.pl. Clasă de viermi de apă foarte mici, cu gura înconjurată de cili vibratili; (la sg.) vierme din această clasă. [Sg. rotifer. / < fr. rotifères].

ROTIFERE s. n. pl. clasă de viermi nematelminți de apă dulce, foarte mici, cu gura înconjurată de cili vibratili. (< fr. rotifères)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ROTI- „roată, circular”. ◊ L. rota „roată” > fr. roti-, engl. id. > rom. roti-.~fere (v. -fer), s. n. pl., clasă de viermi inferiori, cu corpul cilindric sau sferic, înconjurat de cili vibratili; ~form (v. -form), adj., rotund și plan, în formă de roată.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ROTIFÉRE (< fr.; {s} lat. rota „roată” + ferre „a purta”) s. n. pl. Nevertebrate acvatice (c. 2.000 de specii), înrudite cu viermii, nesegmentate, pseudocelomate, cu dimensiuni între 0,04-3 mm, cu corpul alungit, cilindric sau sferic, având la partea anterioară una sau două coroane de cili puternici, care se învârtesc ca o roată (Rotatoria), de unde și numele, servind la antrenarea particulelor alimentare spre gură. La partea posterioară au un „picior”, cu care se pot fixa temporar pe suport.

Intrare: rotifer
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • rotifer
  • rotiferul
  • rotiferu‑
plural
  • rotifere
  • rotiferele
genitiv-dativ singular
  • rotifer
  • rotiferului
plural
  • rotifere
  • rotiferelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

rotifer, rotiferesubstantiv neutru

  • 1. (la) plural Clasă de viermi acvatici microscopici, cu corpul alungit sau sferic și prevăzut cu cili vibratili puternici, care se învârtesc ca o roată (Rotatoria). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. (la) singular Vierme care face parte din această clasă. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.