15 definiții pentru responsabil (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RESPONSABIL, -Ă, responsabili, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. (Despre o persoană) Care poartă răspunderea unui lucru, a unui fapt; răspunzător. 2. S. m. și f. Persoană care are o funcție de conducere sau o sarcină de răspundere, căreia i s-a încredințat o responsabilitate; șef. – Din fr. responsable.

responsabil, ~ă [At: I. IONESCU, F. 13/26 / V: (reg) răs~, ~nza~ / Pl: ~i, ~e / E: fr responsable] 1-2 smf, a (Persoană) care poartă răspunderea unui lucru, a unui fapt Si: răspunzător. 3 smf (De obicei urmat de determinări care indică felul, natura responsabilității) Persoană care este însărcinată cu o funcție de conducere (care are o sarcină de răspundere, căreia i s-a încredințat o responsabilitate).

RESPONSABIL, -Ă, responsabili, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. (Despre o persoană) Care poartă răspunderea unui lucru, a unui fapt; răspunzător. 2. S. m. și f. Persoană care este însărcinată cu o funcție de conducere, care are o sarcină de răspundere, căreia i s-a încredințat o responsabilitate; șef. – Din fr. responsable.

RESPONSABIL, -Ă, responsabili, -e, adj. Care poartă răspunderea unui lucru, a unui fapt; răspunzător. Clientul meu nu e responsabil, pentru că n-a știut ce face. CARAGIALE, O. II 42. ◊ (Substantivat) Regele Ferdinand e... singurul și adevăratul responsabil de toate crimele săvîrșite în numele lui și de toate urmările pe care, fatal, le vor avea aceste crime. LIT. ANTIMONARHICĂ 161. ♦ (Substantivat, de obicei urmat de determinări indicînd felul, natura responsabilității) Persoană care este însărcinată cu o funcție de conducere, care are o sarcină de răspundere, căreia i s-a încredințat o responsabilitate. Responsabil cultural.Noi ne-am însușit propunerea tovarășului responsabil organizatoric. DUMITRIU, N. 284. Este responsabil cu cantina. A cîntărit de dimineață materialul pentru masa tovarășilor săi. I. BOTEZ, ȘC. 229.

RESPONSABIL, -Ă adj. Care poartă răspunderea unui lucru, a unui fapt; răspunzător. // s.m. și f. Persoană însărcinată cu o funcție de răspundere; șef. [Cf. fr. responsable].

RESPONSABIL, -Ă I. adj. (și s. m. f.) care poartă răspunderea unui lucru, a unui fapt; răspunzător. II. s. m. f. persoană însărcinată cu o funcție de răspundere; șef. (< fr. responsable)

RESPONSABIL ~ă (~i, ~e) și substantival Care poartă o răspundere; însărcinat cu o funcție de răspundere; răspunzător. Secretar ~. /<fr. responsable

răsponsabil, ~ă smf vz responsabil

răspunzabil sm vz responsabil

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

responsabil adj. m., s. m., pl. responsabili; adj. f., s. f. responsabilă, pl. responsabile

responsabil adj. m., s. m., pl. responsabili; adj. f., s. f. responsabilă, pl. responsabile

responsabil adj. m., s. m., pl. responsabili; f. sg. responsabilă, pl. responsabile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

RESPONSABIL adj., s. 1. adj. v. răspunzător. 2. s. v. gestionar.

RESPONSABIL adj., s. 1. adj. răspunzător. (El este ~ de săvîrșirea...) 2. s. gestionar. (~ magazinului.)

Intrare: responsabil (s.m.)
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • responsabil
  • responsabilul
  • responsabilu‑
plural
  • responsabili
  • responsabilii
genitiv-dativ singular
  • responsabil
  • responsabilului
plural
  • responsabili
  • responsabililor
vocativ singular
  • responsabilule
  • responsabile
plural
  • responsabililor
răsponsabil
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
răspunzabil
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

responsabil, responsabilisubstantiv masculin
responsabilă, responsabilesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care are o funcție de conducere sau o sarcină de răspundere, căreia i s-a încredințat o responsabilitate. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Responsabil cultural. DLRLC
    • format_quote Noi ne-am însușit propunerea tovarășului responsabil organizatoric. DUMITRIU, N. 284. DLRLC
    • format_quote Este responsabil cu cantina. A cîntărit de dimineață materialul pentru masa tovarășilor săi. I. BOTEZ, ȘC. 229. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.