10 definiții pentru redresare

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

REDRESARE, redresări, s. f. Acțiunea de a (se) redresa și rezultatul ei. ♦ Acțiune prin care o aeronavă în coborâre ajunge în poziția de zbor orizontal, în urma comenzilor date de pilot sau a reacțiilor aerodinamice provocate de deplasarea ei. ♦ Transformare a energiei electromagnetice de curent alternativ în energie electromagnetică de curent continuu. – V. redresa.

REDRESARE, redresări, s. f. Acțiunea de a (se) redresa și rezultatul ei. ♦ Acțiune prin care o aeronavă în coborâre ajunge în poziția de zbor orizontal, în urma comenzilor date de pilot sau a reacțiilor aerodinamice provocate de deplasarea ei. ♦ Transformare a energiei electromagnetice de curent alternativ în energie electromagnetică de curent continuu. – V. redresa.

redresare sf [At: ALEXI, W. / Pl: ~sări / E: redresa] 1 Revenire la poziția normală Si: îndreptare, (frm) redresament. 2 (Fig) Aducere pe calea cea bună. 3 Acțiune prin care o aeronavă în coborâre ajunge în poziția de zbor orizontal, sub efectul comenzilor date de pilot sau al reacțiilor aerodinamice provocate de deplasarea ei. 4 (Fig) Refacere (3). 5 Transformare a energiei electromagnetice de curent alternativ în energie electromagnetică de curent continuu.

REDRESARE, redresări, s. f. Acțiunea de a (se) redresa și rezultatul ei. 1. Îndreptare, revenire la poziția normală. ♦ Acțiune prin care o aeronavă în coborîre e adusă pe o traiectorie curbilinie în zbor orizontal, sub efectul comenzilor date de pilot sau al reacțiunilor aerodinamice provocate de deplasarea ei. Redresarea avionului. 2. Fig. Refacere, înviorare. La căderea imperiului... Victor Hugo se întoarce în Franța și participă la opera de redresare a patriei. SADOVEANU, E. 228. 3. (Tehn.) Transformare a puterii, din forma de putere de curent electric alternativ, în forma de putere de curent continuu pulsator, prin suprimarea sau prin inversarea alternanțelor de un anumit sens ale curentului.

REDRESARE s.f. Acțiunea de a (se) redresa și rezultatul ei. ♦ Transformare a unui curent electric alternativ în curent continuu. ♦ Revenire a unei aeronave în coborîre în poziție de zbor orizontal sub efectul comenzilor pilotului sau al reacțiilor aerodinamice. [< redresa].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

redresare (desp. re-dre-) s. f., g.-d. art. redresării; pl. redresări

redresare (re-dre-) s. f., g.-d. art. redresării; pl. redresări

redresare s. f. (sil. -dre-) dresare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

REDRESARE s. 1. îndreptare, normalizare, refacere, (înv. fig.) sculare, sculătoare. (~ situației economice a unei întreprinderi.) 2. v. înviorare.

REDRESARE s. 1. îndreptare, normalizare, refacere, (înv. fig) sculare, sculătoare. (~ situației economice a unei întreprinderi.) 2. înviorare, refacere, restabilire, (rar) redresament, (fig.) remontare. (~ cuiva după un leșin.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

REDRESARE revenire a unei aeronave dintr-o evoluție în zbor orizontal sub efectul comenzilor pilotului sau al reacțiilor aerodinamice. În timpul redresării din picaj, pentru a evita solicitările excesive ale aparatului și ale organismului uman, pilotul trebuie să evite traiectoriile cu raze de curbură prea mici.

Intrare: redresare
redresare substantiv feminin
  • silabație: re-dre- info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • redresare
  • redresarea
plural
  • redresări
  • redresările
genitiv-dativ singular
  • redresări
  • redresării
plural
  • redresări
  • redresărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

redresare, redresărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a (se) redresa și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Îndreptare, revenire la poziția normală. DLRLC
    • 1.2. Acțiune prin care o aeronavă în coborâre ajunge în poziția de zbor orizontal, în urma comenzilor date de pilot sau a reacțiilor aerodinamice provocate de deplasarea ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Redresarea avionului. DLRLC
    • 1.3. figurat Refacere, înviorare. DLRLC
      • format_quote La căderea imperiului... Victor Hugo se întoarce în Franța și participă la opera de redresare a patriei. SADOVEANU, E. 228. DLRLC
    • 1.4. Transformare a energiei electromagnetice de curent alternativ în energie electromagnetică de curent continuu. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:
  • vezi redresa DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.