11 definiții pentru recul

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RECUL, reculuri, s. n. Mișcare îndărăt a unui corp solid, produsă, pe baza forței de reacție, de mișcarea unui alt corp considerat că are sensul de deplasare înainte și care, de obicei, are masă mult mai mică decât primul corp. ♦ Distanța parcursă de un corp solid în timpul mișcării sale înapoi, provocată prin reacție. – Din fr. recul.

RECUL, reculuri, s. n. Mișcare îndărăt a unui corp solid, produsă, pe baza forței de reacție, de mișcarea unui alt corp considerat că are sensul de deplasare înainte și care, de obicei, are masă mult mai mică decât primul corp. ♦ Distanța parcursă de un corp solid în timpul mișcării sale înapoi, provocată prin reacție. – Din fr. recul.

recul sn [At: STOICA, VÂN. 22 / Pl: ~uri / E: fr recul] 1 Mișcare înapoi a unui corp solid, ca reacție față de o forță exercitată asupra lui de un alt corp, care se mișcă într-un anumit sens, considerat ca sens înainte. 2 Distanța maximă parcursă de un corp în timpul mișcării de recul (1). 3 (Pex) Mișcare îndărăt Si: retragere.

RECUL, reculuri, s. n. Mișcare îndărăt a unui corp solid, ca reacțiune provocată de o forță exercitată asupra lui de un alt corp, care se mișcă într-un anumit sens, considerat ca sens înainte. Reculul unei arme de foc. ♦ Distanța parcursă de un corp solid în timpul mișcării sale înapoi provocate prin reacțiune.

RECUL s.n. Mișcare înapoi a unui corp, ca reacție față de o forță exercitată asupra lui de un alt corp, care are o mișcare într-un anumit sens considerat ca sens înainte. ♦ (P. ext) Mișcare îndărăt; retragere. ♦ Distanță parcursă de un corp în timpul mișcării sale înapoi, provocată prin reacție. [Pl. -uri. / < fr. recul].

RECUL s. n. 1. mișcare către înapoi a unui corp ca reacție față de o forță exercitată asupra lui de un alt corp, care are o mișcare într-un anumit sens, considerat ca sens înainte. 2. mișcare îndărăt, retragere. 3. (geol.) retragere a unui abrupt, a unui versant, a falezei, a frunții unui ghețar datorită eroziunii, încălzirii climei etc. 4. (fig.) mișcare în sens contrar progresului; regres. (< fr. recul)

RECUL ~uri n. 1) Mișcare înapoi a unui corp, ca reacție la mișcarea înainte a altui corp, aflat în legătură cu primul. ~ul armei. 2) Distanță parcursă de un corp în timpul mișcării înapoi, produsă prin reacție (ca efect contrar). /<fr. recul

*recúl n., pl. urĭ (fr. recul). Zmuncitura armelor de foc cînd se descarcă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: recul
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • recul
  • reculul
  • reculu‑
plural
  • reculuri
  • reculurile
genitiv-dativ singular
  • recul
  • reculului
plural
  • reculuri
  • reculurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

recul, reculurisubstantiv neutru

  • 1. Mișcare îndărăt a unui corp solid, produsă, pe baza forței de reacție, de mișcarea unui alt corp considerat că are sensul de deplasare înainte și care, de obicei, are masă mult mai mică decât primul corp. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Reculul unei arme de foc. DLRLC
    • 1.1. prin extensiune Mișcare îndărăt. DN
      sinonime: retragere
    • 1.2. Distanța parcursă de un corp solid în timpul mișcării sale înapoi, provocată prin reacție. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. geologie Retragere a unui abrupt, a unui versant, a falezei, a frunții unui ghețar datorită eroziunii, încălzirii climei etc. MDN '00
  • 3. figurat Mișcare în sens contrar progresului. MDN '00
    sinonime: regres
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.