11 definiții pentru raster

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RASTER, rastere, s. n. 1. Placă de sticlă pătrată sau rotundă, liniată special, folosită în tipografie; sită fotografică. 2. Instrument pentru liniat portative, putând trage deodată cinci linii paralele. 3. Rastru. – Din germ. Raster.

RASTER, rastere, s. n. 1. Placă de sticlă pătrată sau rotundă, liniată special, folosită în tipografie; sită fotografică. 2. Instrument pentru liniat portative, putând trage deodată cinci linii paralele. 3. Rastru. – Din germ. Raster.

raster sn [At: DN3 / Pl: ~e / E: ger Raster] 1 Placă de sticlă pătrată sau rotundă, liniată special, folosită în tipografie. 2 Sită fotografică. 3 Instrument pentru liniat portative, care poate trage deodată cinci linii paralele. 4 Rastru.

RASTER, rastere, s. n. Placă de sticlă, pătrată sau rotundă, liniată special și folosită în tipografie la reproducerea anumitor figuri.

RASTER s.n. 1. Placă din sticlă cu o rețea fină de linii compuse din puncte, folosită în tipografie. 2. Instrument pentru liniat portative, putînd trage deodată cinci linii paralele; rastral. 3. Ansamblul liniilor alcătuite din puncte de lumină în care e descompusă o imagine de televiziune; rastru. [< germ. Raster].

RASTER s. n. 1. placă din sticlă cu o rețea fină de linii compuse din puncte, în tipografie. 2. instrument pentru liniat portative, putând trage deodată cinci linii paralele; rastral. 3. ansamblul liniilor din puncte de lumină în care este descompusă o imagine de televiziune; rastru. (< germ. Raster)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

raster (instrument) s. n., pl. rastere

raster (instrument) s. n., pl. rastere

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

RASTER s. (FOTO) sită fotografică.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RÁSTER (< germ.) s. n. Dispozitiv optic compus dintr-o placă de sticlă pe care sunt trasate combinații de linii foarte subțiri sau de puncte și care se așază, la fotoreproducere, în fața plăcii fotografice, pentru descompunerea imaginii în puncte de aceeași densitate; sită fotografică.

Intrare: raster
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • raster
  • rasterul
  • rasteru‑
plural
  • rastere
  • rasterele
genitiv-dativ singular
  • raster
  • rasterului
plural
  • rastere
  • rasterelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

raster, rasteresubstantiv neutru

  • 1. Placă de sticlă pătrată sau rotundă, liniată special, folosită în tipografie; sită fotografică. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Instrument pentru liniat portative, putând trage deodată cinci linii paralele. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. Ansamblul liniilor alcătuite din puncte de lumină în care e descompusă o imagine de televiziune. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: rastru
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.