11 definiții pentru rafie (s.f.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RÁFIE, rafii, s. f. Numele mai multor specii de plante din familia palmierilor, cu tulpina scurtă și groasă, ale căror frunze au nervuri foarte rezistente (Raphia); plantă din aceste specii. ♦ P. restr. (Cu sens colectiv) Fibre textile, elastice și rezistente, obținute din nervurile și din teaca frunzelor acestor plante; p. ext. fibre obținute din coajă de tei. – Din fr. raphia.

rafie sf [At: NICA, L. VAM. 207 / V: ~ia, (reg) t~ / Pl: ~ii / E: fr raphia, ger Raphia] 1 Specii de plante din familia palmierilor, cu tulpina scurtă și groasă, ale căror frunze au nervuri foarte rezistente (Raphia). 2 Plantă care face parte dintre speciile de rafie (1). 3 (Prc) Fibre obținute din nervurile frunzelor de rafie (2) (sau din coajă de tei), folosite în horticultura, viticultură și la confecționarea unor obiecte împletite. 4 (Pex) Fibre sintetice asemănătoare cu rafia (3), cu aceleași utilizări.

RÁFIE, rafii, s. f. Numele mai multor specii de plante din familia palmierilor, cu tulpina scurtă și groasă, ale căror frunze au nervuri foarte rezistente (Raphia); plantă din aceste specii. ♦ P. restr. Fibre obținute din nervurile și din teaca frunzelor acestor plante (sau din coajă de tei), folosite în horticultură, în viticultură și la confecționarea unor obiecte împletite. – Din fr. raphia.

RÁFIE, rafii, s. f. Plantă exotică din familia palmierilor, cu tulpina groasă și scurtă și ale cărei frunze lungi au nervuri foarte puternice (Raphia). ♦ Fibrele obținute din nervurile frunzelor acestei plante (sau, la noi, din coajă de tei), întrebuințate în horticultură și la confecționarea unor obiecte împletite.

RÁFIE s.f. Nume dat mai multor plante exotice din grupa palmierilor, ale căror fibre sunt folosite la confecționarea sforilor, a legăturilor etc. ♦ Fibră obținută din nervurile frunzelor acestor plante. [Gen. -iei. / < fr. raphia, it. rafia, germ. Raphia].

RÁFIE1 s. f. palmier exotic din Africa și America, cu tulpină tare și frunze foarte lungi. ◊ fibră din nervurile frunzelor acestui palmier. (< fr. raphia, germ. Raphia)

RÁFIE ~i f. 1) Specie de palmieri cu tulpina scurtă și cu frunze mari. 2) Fibră obținută din nervurile frunzelor unor astfel de palmieri, care se folosește în pomicultură și în viticultură, la confecționarea unor obiecte împletite (coșuri, cutii etc.). [G.-D. rafiei] /<fr. raphia


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

ráfie (-fi-e) s. f., art. ráfia (-fi-a), g.-d. art. ráfiei; (plante) pl. ráfii, art. ráfiile (-fi-i-)

ráfie s. f. (sil. -fi-e), art. ráfia (sil. -fi-a), g.-d. art. ráfiei; (plante) pl. ráfii, art. ráfiile (sil. -fi-i)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RÁFIE (< fr.) s. f. Denumire dată fibrelor obținute din nervurile și teaca frunzelor unor specii de palmieri din genul Raphia (R. sudanica, R. elegans, R. Ruffia) cu tulpină scurtă și groasă, terminată cu o coroană de frunze de dimensiuni mari, între 15 și 20 m, originare din Africa de Sud. Sunt elastice și rezistente, având diverse utilizări. Din fructul de R. vinifera se obține vinul de palmier.

Intrare: rafie (s.f.)
rafie1 (s.f.) substantiv feminin
 • silabație: ra-fi-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rafie
 • rafia
plural
 • rafii
 • rafiile
genitiv-dativ singular
 • rafii
 • rafiei
plural
 • rafii
 • rafiilor
vocativ singular
plural

rafie (s.f.)

 • 1. Numele mai multor specii de plante din familia palmierilor, cu tulpina scurtă și groasă, ale căror frunze au nervuri foarte rezistente (Raphia); plantă din aceste specii.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: