8 definiții pentru quebracho


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

QUEBRÁCHO, quebracho, s. m. 1. Arbore tropical răspândit în America deSud, cu lemnul foarte dur și bogat în substanțe tanante (Schinopsis lorentzii sau Quebracho colorado); lemnul acestui arbore. 2. Material tanant extras din scoarța și lemnul de quebracho (1), folosit în industria pielăriei. [Pr.: che-bracio] – Din sp. quebracho.

QUEBRÁCHO s. m. 1. Arbore tropical răspândit în America de Sud, cu lemnul foarte dur și bogat în substanțe tanante (Schinopsis lorentzii sau Quebracho colorado); lemnul acestui arbore. 2. Material tanant extras din scoarța și lemnul de quebracho (1), folosit în industria pielăriei. [Pr.: che-brá-cio] – Din sp. quebracho.

QUEBRÁCHO s.m. Arbore din America de Sud cu lemnul foarte dur, durabil, bogat în tanin; lemnul acestui arbore. ♦ Material tanant extras din scoarța și lemnul acestui arbore, utilizat în industria pielăriei. [Pron. che-bra-cio. / < fr., sp. quebracho].

QUEBRACHO [CHE-BRÁ-CIO] s. m. arbore tropical din America de Sud, cu lemnul foarte dur, bogat în tanin; lemnul însuși. ◊ material tanant extras din scoarța și lemnul acestui arbore, utilizat în industria pielăriei. (< sp. quebracho)

QUEBRACHO [pr.: chebrácio] m. 1) Arbore tropical cu lemnul foarte dur și bogat în tananți. 2) Lemn al acestui arbore. 3) Material tanant extras din scoarța acestui arbore, folosit în industria pielăriei. /<sp. quetracho


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

quebrácho (hisp.) [pron. chebrácĭo] (que-bra-cho) s. m., art. quebráchoul; pl. quebrácho

quebrácho s. m. (sil. -bra-) [pron. sp. che-brácio]


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

QUEBRACHO [chebrácio] (cuv. sp.) s. m. Arbore tropical răspândit în America de Sud, cu lemnul foarte dur și bogat în tananți (17-25%), asigurând o treime din producția de tanin a lumii. Se mai folosește în construcție și pentru traverse de cale ferată (Schinopsis lorentzii sau Quebracho colorado).

Intrare: quebracho
 • silabație: que-bra-cho
 • pronunție: chebracio
substantiv masculin (M94)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • quebracho
 • quebrachoul
 • quebrachou‑
plural
 • quebracho
genitiv-dativ singular
 • quebracho
 • quebrachoului
plural
 • quebracho
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

quebracho

 • 1. Arbore tropical răspândit în America deSud, cu lemnul foarte dur și bogat în substanțe tanante (Schinopsis lorentzii sau Quebracho colorado); lemnul acestui arbore.
  surse: DEX '09 DN
 • 2. Material tanant extras din scoarța și lemnul de quebracho (1.), folosit în industria pielăriei.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie: