9 definiții pentru quebracho

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

QUEBRACHO, quebracho, s. m. 1. Arbore tropical răspândit în America deSud, cu lemnul foarte dur și bogat în substanțe tanante (Schinopsis lorentzii sau Quebracho colorado); lemnul acestui arbore. 2. Material tanant extras din scoarța și lemnul de quebracho (1), folosit în industria pielăriei. [Pr.: che-bracio] – Din sp. quebracho.

QUEBRACHO s. m. 1. Arbore tropical răspândit în America de Sud, cu lemnul foarte dur și bogat în substanțe tanante (Schinopsis lorentzii sau Quebracho colorado); lemnul acestui arbore. 2. Material tanant extras din scoarța și lemnul de quebracho (1), folosit în industria pielăriei. [Pr.: che-bra-cio] – Din sp. quebracho.

QUEBRACHO s.m. Arbore din America de Sud cu lemnul foarte dur, durabil, bogat în tanin; lemnul acestui arbore. ♦ Material tanant extras din scoarța și lemnul acestui arbore, utilizat în industria pielăriei. [Pron. che-bra-cio. / < fr., sp. quebracho].

QUEBRACHO [CHE-BRA-CIO] s. m. arbore tropical din America de Sud, cu lemnul foarte dur, bogat în tanin; lemnul însuși. ◊ material tanant extras din scoarța și lemnul acestui arbore, utilizat în industria pielăriei. (< sp. quebracho)

QUEBRACHO [pr.: chebracio] m. 1) Arbore tropical cu lemnul foarte dur și bogat în tananți. 2) Lemn al acestui arbore. 3) Material tanant extras din scoarța acestui arbore, folosit în industria pielăriei. /<sp. quetracho

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

quebracho [pron. sp. kebračo] (desp. que-bra-cho) s. m., art. quebrachoul; pl. quebracho

quebracho (hisp.) [pron. chebracĭo] (que-bra-cho) s. m., art. quebrachoul; pl. quebracho

quebracho s. m. (sil. -bra-) [pron. sp. che-bracio]

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

QUEBRACHO [chebrácio] (cuv. sp.) s. m. Arbore tropical răspândit în America de Sud, cu lemnul foarte dur și bogat în tananți (17-25%), asigurând o treime din producția de tanin a lumii. Se mai folosește în construcție și pentru traverse de cale ferată (Schinopsis lorentzii sau Quebracho colorado).

Intrare: quebracho
  • silabație: que-bra-cho info
  • pronunție: chebracio
substantiv masculin (M94)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • quebracho
  • quebrachoul
  • quebrachou‑
plural
  • quebracho
genitiv-dativ singular
  • quebracho
  • quebrachoului
plural
  • quebracho
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

quebracho, quebrachosubstantiv masculin

  • 1. Arbore tropical răspândit în America deSud, cu lemnul foarte dur și bogat în substanțe tanante (Schinopsis lorentzii sau Quebracho colorado); lemnul acestui arbore. DEX '09 DN
  • 2. Material tanant extras din scoarța și lemnul de quebracho (1.), folosit în industria pielăriei. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.