15 definiții pentru proiector (aparat)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROIECTOR, proiectoare, s. n. Aparat care concentrează (cu ajutorul unor oglinzi, lentile etc.) într-un fascicul intens razele produse de o sursă de lumină și care se folosește pentru semnalizări luminoase ori pentru luminare la autovehicule, în săli de spectacole etc. ♦ Spec. Aparat pentru proiectarea imaginilor pe un ecran cinematografic, compus dintr-o sursă luminoasă și dintr-un sistem optic. – Din fr. projecteur.

proiector sn [At: NICA, L. VAM. 203 / P: pro-iec~ / V: (rar) projictor / Pl: ~oare / E: fr projecteur] 1 Aparat care concentrează cu ajutorul unei oglinzi, lentile, prisme etc., într-un fascicul intens razele produse de o sursă de lumină și care se folosește pentru semnalizări luminoase ori pentru luminare la autovehicule, în săli de spectacole, pe aeroporturi etc. 2 (Spc) Aparat pentru proiectarea imaginilor pe un ecran cinematografic, compus dintr-o sursă luminoasă și dintr-un sistem optic.

PROIECTOR, proiectoare, s. n. Aparat care concentrează (cu ajutorul unor oglinzi, lentile etc.) într-un fascicul intens razele produse de o sursă de lumină și care se folosește pentru semnalizări luminoase ori pentru luminare la autovehicule, în săli de spectacole etc. ♦ Spec. Aparat pentru proiectarea imaginilor pe un ecran cinematografic, compus dintr-o sursă luminoasă și dintr-un sistem optic. [Pr.: pro-iec-] – Din fr. projecteur.

PROIECTOR, proiectoare, s. n. 1. Aparat care concentrează într-un fascicul razele produse de un izvor de lumină (proiectîndu-le asupra unui obiectiv) și care se folosește pentru semnalizare luminoasă sau pentru luminarea obiectelor la distanță mare. V. reflector. Se îndreptau asupra Păunii Mici proiectoare într-o noapte fără lună. SADOVEANU, P. M. 209. În fund, undeva, de la aeroport, ori de la un cîmp de exercițiu militar, un proiector tăia cu lama albastră înălțimile. C. PETRESCU, C. V. 33. Era proiectorul electric ce-și întorsese fîșia luminoasă asupra țărmului. BART, S. M. 29. 2. Aparat special pentru proiectarea imaginilor pe un ecran, compus dintr-o sursă luminoasă și un sistem optic.

PROIECTOR s.n. 1. Aparat care servește pentru a proiecta la distanță fascicule de lumină care provin din focarul unei oglinzi. 2. Aparat special pentru proiectarea imaginilor pe un ecran. [Pron. pro-iec-. / cf. fr. projecteur].

PROIECTOR, -OARE I. adj. care proiectează, care servește pentru proiecție. II. s. n. aparat de iluminat care proiectează fascicule de lumină ce provin din focarul unei oglinzi. ◊ aparat special pentru proiectarea imaginilor pe un ecran cinematografic. (după fr. projecteur)

PROIECTOR ~oare n. 1) Aparat pentru proiectarea la distanță a fasciculelor de lumină. 2) Aparat pentru proiectarea imaginilor pe ecran; aparat de proiecție. /<fr. projecteur

*proĭectór n., pl. oare (lat. projector, care aruncă înainte; fr. -cteur). Lampă electrică care aruncă departe o dungă de lumină și care se întrebuințează maĭ ales la farurĭ și vapoare de războĭ și în bătăliile de noapte. – Se poate zice și projector, ca injector. V. reflector, abajur.

projector2[1] sn vz proiector

  1. În definiția principală, varianta de față este tipărită: projictor LauraGellner

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

proiector s. n., pl. proiectoare

proiector s. n. (sil. -iec-), pl. proiectoare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: proiector (aparat)
proiector1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • proiector
  • proiectorul
  • proiectoru‑
plural
  • proiectoare
  • proiectoarele
genitiv-dativ singular
  • proiector
  • proiectorului
plural
  • proiectoare
  • proiectoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

proiector, proiectoaresubstantiv neutru

  • 1. Aparat care concentrează (cu ajutorul unor oglinzi, lentile etc.) într-un fascicul intens razele produse de o sursă de lumină și care se folosește pentru semnalizări luminoase ori pentru luminare la autovehicule, în săli de spectacole etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: far
    • format_quote Se îndreptau asupra Păunii Mici proiectoare într-o noapte fără lună. SADOVEANU, P. M. 209. DLRLC
    • format_quote În fund, undeva, de la aeroport, ori de la un cîmp de exercițiu militar, un proiector tăia cu lama albastră înălțimile. C. PETRESCU, C. V. 33. DLRLC
    • format_quote Era proiectorul electric ce-și întorsese fîșia luminoasă asupra țărmului. BART, S. M. 29. DLRLC
    • 1.1. prin specializare Aparat pentru proiectarea imaginilor pe un ecran cinematografic, compus dintr-o sursă luminoasă și dintr-un sistem optic. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.