12 definiții pentru profesionist (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROFESIONIST, -Ă, profesioniști, -ste, s. m. și f., adj. (Persoană) care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare. [Pr.: -si-o-] – Din germ. Professionist.

PROFESIONIST, -Ă, profesioniști, -ste, s. m. și f., adj. (Persoană) care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare. [Pr.: -si-o-] – Din germ. Professionist.

profesionist, ~ă [At: FUND. 41/12 / P: ~si-o~ / Pl: ~iști, ~e / E: lat professionista, it professionista, ger Professionist] 1-2 smf, a (Persoană) care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare. 3 a Care este făcut de către persoane de profesie. 4 a Care activează ca persoane de profesie. 5-6 smf, a (Spc; euf) (Persoană) care practică prostituția.

PROFESIONIST, -Ă, profesioniști, -ste, s. m. și f. Persoană care exercită o profesiune; (în opoziție cu amator și diletant) care exercită permanent un meșteșug, o artă, un sport pe baza unei pregătiri profesionale. Liber-profesionist v. liber. ◊ (Adjectival) Sîntem de asemenea de acord că n-avem încă critici profesioniști, meseriași în sensul superior al cuvîntului, cari să-și facă din critică scopul și ocupația vieții lor întregi. GHEREA, ST. CR. III 146.

PROFESIONIST, -Ă s.m. și f., adj. (Cel) care exercită o profesiune; (cel) care exercită o artă, un sport etc. pe baza unei pregătiri profesionale și fiind remunerat pentru aceasta. [Cf. it. professionista, germ. Professionist].

PROFESIONIST, -Ă I. s. m. f., adj. (cel) care exercită o profesiune, o artă, un sport etc. pe baza unei pregătiri corespunzătoare, remunerat pentru aceasta. II. s. f. femeie care practică moravurile ușoare. (< germ. Professionist)

PROFESIONIST ~stă (~ști,~ste) 1) Care ține de profesionism; propriu profesionismului. 3) și substantival (despre persoane) Care exercită o anumită profesie. [Sil. -si-o-] /<germ. Professionist

*profesioníst, -ă s. (germ. professionist). Profesional, care are o profesiune (nu diletant).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

profesionist (desp. -si-o-) adj. m., s. m., pl. profesioniști; adj. f., s. f. profesionistă, pl. profesioniste

profesionist (-si-o-) adj. m., s. m., pl. profesioniști; adj. f., s. f. profesionistă, pl. profesioniste

profesionist s. m., adj. m. (sil. -si-o-), pl. profesioniști; f. sg. profesionistă, pl. profesioniste

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

INSTRUCTOR (PROFESIONIST), persoană calificată pentru a pregăti la sol și în aer elevi în diverse ramuri aviatice, care este obligată periodic (de regulă anual) să susțină examene pentru obținerea licenței de instructor profesionist.

Intrare: profesionist (s.m.)
profesionist2 (s.m.) substantiv masculin admite vocativul
 • silabație: -si-o-nist info
substantiv masculin (M9)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • profesionist
 • profesionistul
 • profesionistu‑
plural
 • profesioniști
 • profesioniștii
genitiv-dativ singular
 • profesionist
 • profesionistului
plural
 • profesioniști
 • profesioniștilor
vocativ singular
 • profesionistule
 • profesioniste
plural
 • profesioniștilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

profesionist, profesioniștisubstantiv masculin
profesionistă, profesionistesubstantiv feminin
profesionist, profesionistăadjectiv

 • 1. (Persoană) care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  antonime: diletant
  • format_quote Sîntem de asemenea de acord că n-avem încă critici profesioniști, meseriași în sensul superior al cuvîntului, cari să-și facă din critică scopul și ocupația vieții lor întregi. GHEREA, ST. CR. III 146. DLRLC
 • 2. substantiv feminin Femeie care practică moravurile ușoare. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.