16 definiții pentru previziune

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PREVIZIUNE, (2) previziuni, s. f. 1. Facultatea, posibilitatea de a prevedea apariția sau evoluția evenimentelor viitoare sau a unor procese și sisteme (naturale ori sociale) din analiza anumitor date cunoscute în prezent. 2. Enunțare a unei judecăți, a unei teorii care se bazează pe previziune (1); ceea ce prevede cineva. [Pr.: -zi-u-] – Din fr. prévision.

previziune sf [At: NEGULICI / V: (îvr) previzie / P: ~zi-u~ / Pl: ~ni / E: fr prévision] 1 Capacitate de a deduce întemeiată pe cunoașterea unor legi sau a legității obiective, a unor fenomene existente, dar neconstatate încă experimental, a unor fenomene și evenimente care urmează să aibă loc sau a tendinței generale de dezvoltare a unui proces sau sistem. 2 Enunțare a unor judecăți sau teorii bazate pe previziuni (1). 3 Ceea ce prevede (1) cineva Si: ipoteză. 4 (Rar; îlpp) În ~a Având în vedere... 5 (Rar; îal) În cazul... 6 (Rar; îal) Cu condiția... 7-9 (Frr) Prevedere (3-5).

PREVIZIUNE, (2) previziuni, s. f. 1. Facultatea, posibilitatea de a prevedea apariția sau evoluția evenimentelor viitoare din analiza anumitor date cunoscute în prezent. 2. Enunțare a unei judecăți, a unei teorii care se bazează pe previziune (1); ceea ce prevede cineva. [Pr.: -zi-u-] – Din fr. prévision.

PREVIZIUNE, (2) previziuni, s. f. 1. Facultatea de a prevedea mersul evenimentelor în viitor, de a deduce faptele viitoare din anumite date cunoscute în prezent, folosind analiza științifică sau judecînd în baza unei experiențe a vieții; pătrundere fină, perspicace, a evoluției ulterioare a unor stări de lucruri, a unui fenomen. Triumful socialismului în U.R.S.S. constituie dovada cea mai vie a forței de previziune științifică a teoriei marxist-leniniste. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 9, 27. Prin ce previziune l-a știut așa cum era, fără să-l fi văzut vreodată? C. PETRESCU, Î. II 79. 2. Enunțare a unei judecăți, a unei teorii care se bazează pe previziune (1). Previziuni științifice.Loc. prep. și conj. (Rar) În previziunea = în ipoteza... în cazul... În previziunea mutării, le și pregătise apartamentul în care trebuiau să se așeze. SADOVEANU, A. E. 23. Eu, în previziunea că nu mi se va acorda cererea, îmi procurasem un pașaport englez. GHICA, S. 716.

PREVIZIUNE s.f. 1. Prevedere, anticipare asupra desfășurării evenimentelor viitoare, folosind analiza științifică sau judecînd în baza unei experiențe de viață; prognoză. 2. Enunțare a unei judecăți, a unei teorii care se bazează pe previziune (1). [Pron. -zi-u-. / cf. fr. prévision, it. previsione].

PREVIZIUNE s. f. 1. prevedere, anticipare a evoluției evenimentelor ce urmează să se producă, folosind analiza științifică sau judecând în baza unei experiențe de viață; prognoză. 2. enunțare a unei judecăți, a unei teorii care se bazează pe previziune (1). (< fr. prévision, lat. praevisio)

PREVIZIUNE ~i f. 1) Capacitate de prevedere a unui eveniment sau a evoluției lui viitoare. 2) Opinie formată pe baza acestei capacități. 3) Fapt prevăzut. [Sil. -zi-u-] /<fr. prévision

*previziúne f. (mlat. prae-visio, -ónis. V. viziune). Prevedere, bănuĭală.

previzie sf vz previziune

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

previziune (desp. -zi-u-) s. f., g.-d. art. previziunii; pl. previziuni

previziune (-zi-u-) s. f., g.-d. art. previziunii; pl. previziuni

previziune s. f. (sil. -zi-u-), g.-d. art. previziunii; (teorii, prevestiri) pl. previziuni

previziune (i-u)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PREVIZIUNE s. 1. v. prezicere. 2. (rar) preștiință. (Conform ~ii mele.) 3. (met.) prognoză; pronostic. (~ vremii.)

PREVIZIUNE s. 1. oracol, prevestire, prezicere, profeție, prorocie, prorocire, (livr.) predicțiune, (rar) prevestit, (înv.) hrismos, menire, plaz, plăzuit, plăzuitură, prezisă, prorocestvie, prorocitură. (~ lui s-a împlinit.) 2. (rar) preștiință. (Conform ~ mele.) 3. (MET.) prognoză, pronostic. (~ vremii.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PREVIZIÚNE (< fr., lat.) s. f. Anticipare întemeiată inițial pe observație empirică, apoi pe cunoașterea unor legi, fie a unui fenomen existent, dar neconstatat încă experimental (ex. p. a unui nou element,. p astronomică), fie a unui fenomen sau eveniment care urmează să se producă în viitor, fie a tendinței generale de dezvoltare, a evoluției probabile a unui proces sau sistem natural social. Alături de explicație, sistematizare ș.a., p. îndeplinește rolul uneia dintre principalele funcții ale teoriei științifice și este o expresie a caracterului activ al gândirii teoretice. ♦ (EC.) Estimarea tendințelor economice viitoare, utilizând un complex de modele econometrice ca instrumente pentru predicția unor indicatori economici (ex. produsul intern brut, rata inflației, rata șomajului etc.).

Intrare: previziune
previziune substantiv feminin
  • silabație: pre-vi-zi-u-ne info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • previziune
  • previziunea
plural
  • previziuni
  • previziunile
genitiv-dativ singular
  • previziuni
  • previziunii
plural
  • previziuni
  • previziunilor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F135)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • previzie
  • previzia
plural
  • previzii
  • previziile
genitiv-dativ singular
  • previzii
  • previziei
plural
  • previzii
  • previziilor
vocativ singular
plural