13 definiții pentru precedență

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PRECEDENȚĂ, precedențe, s. f. Faptul de a preceda (pe cineva sau ceva) în timp sau în spațiu; lucru care precedă alt lucru de aceeași natură; fapt întâmplat înainte de altul; precedent. – Din fr. precedence, it. precedenza.

precedență sf [At: NEGULICI / V: (iuz) ~dință / Pl: ~țe / E: fr précédence, lat praecedentia] 1 Ceea ce precedă pe cineva sau ceva în timp sau în spațiu. 2 (Ccr) Lucru care precedă. 3 (Rar; pex) Precedent (4). 4 (Îs) Caz de ~ Situație premergătoare unui fapt, unui eveniment etc., care este invocată pentru justificarea unei hotărâri, a unei dispoziții.

PRECEDENȚĂ, precedențe, s. f. Faptul de a preceda (pe cineva sau ceva) în timp sau în spațiu; lucru care precedă alt lucru de aceeași natură; fapt întâmplat înainte de altul; precedent. – Din fr. précédence, it. precedenza.

PRECEDENȚĂ, precedențe, s. f. Faptul de a preceda (pe cineva sau ceva); lucru care precedă alt lucru de aceeași natură; fapt întîmplat înainte; precedent1. ◊ Caz de precedență = caz premergător, invocat pentru justificarea unei dispoziții sau a unei hotărîri, în baza căreia se creează alt caz asemănător.

PRECEDENȚĂ s.f. Faptul de a preceda; precedent. ♦ Caz de precedență = caz premergător, invocat pentru justificarea unei dispoziții, a unei hotărîri. [Cf. fr. précédence, it. precedenza, lat. praecedentia].

PRECEDENȚĂ s. f. faptul de a preceda în timp sau în spațiu; precedent. ♦ caz de ~ = caz premergător, invocat pentru justificarea unei dispoziții, a unei hotărâri. (< fr. précédence, lat. praecendentia, it. precedenza)

PRECEDENȚĂ ~e f. Fapt precedent. ◊ Caz de ~ caz precedent care poate servi ca referință pentru cazuri similare. /<fr. précédence, it. precedenza

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

precedență s. f., g.-d. art. precedenței; pl. precedențe

precedență s. f., g.-d. art. precedenței; pl. precedențe

precedență s. f., g.-d. art. precedenței; pl. precedențe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: precedență
precedență substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • precedență
  • precedența
plural
  • precedențe
  • precedențele
genitiv-dativ singular
  • precedențe
  • precedenței
plural
  • precedențe
  • precedențelor
vocativ singular
plural
precedință
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

precedență, precedențesubstantiv feminin

  • 1. Faptul de a preceda (pe cineva sau ceva) în timp sau în spațiu; lucru care precedă alt lucru de aceeași natură; fapt întâmplat înainte de altul. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: precedent
    • 1.1. Caz de precedență = caz premergător, invocat pentru justificarea unei dispoziții sau a unei hotărâri, în baza căreia se creează alt caz asemănător. DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.