13 definiții pentru portțigaret

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PORTȚIGARET, portțigarete, s. n. 1. Tabacheră. 2. Tub mic de chihlimbar, de lemn, de celuloid etc. în care se fixează țigara pentru a fi fumată. – Din fr. porte-cigarettes.

PORTȚIGARET, portțigarete, s. n. 1. Tabacheră. 2. Tub mic de chihlimbar, de lemn, de celuloid etc. în care se fixează țigara pentru a fi fumată. – Din fr. porte-cigarettes.

portțigaret sn [At: C. PETRESCU, S. 223 / V: (rar) sf / Pl: ~e / E: porte-cigarette(s)] 1 Cutie paralelipipedică de metal, lemn, piele etc. în care se păstrează țigările Si: tabacheră, (rar) porttabac, portțigar. 2 Mic tub de chihlimbar, os, lemn, material plastic etc. în care se introduce țigara pentru a fi fumată.

PORTȚIGARET, portțigarele, s. n. 1. Tabacheră pentru țigarete sau țigări. Scoase din portțigaretul îngust de platină, cu încrustații de email, o țigaretă egipțiană și o aprinse. C. PETRESCU, Î. I 4. 2. Tub mic de lemn, de os etc. în care se fixează țigara pentru a fi fumată. Fumează dintr-un portțigaret lung de două palme, de baga, roșiatic. CAMIL PETRESCU, P. 95.

PORTȚIGARET s.n. 1. Cutie plată de metal, de piele etc. în care se păstrează țigările. 2. Tub mic din diferite materiale în care se fixează țigara pentru a fi fumată. [Cf. fr. porte-cigarette].

PORTȚIGARET s. n. 1. cutie plată în care se păstrează țigările. 2. tub mic în care se fixează țigara pentru a fi fumată. (< fr. porte-cigarettes)

PORTȚIGARET ~e n. 1) Cutiuță plată în care se poartă țigări sau țigarete. 2) Tub mic (de os, de lemn, de ebonită) în care se fixează țigara pentru a fuma; muștiuc. /<fr. porte-cigarette[s]

portțigare sf vz portțigaret

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

portțigaret (desp. port-ți-) s. n., pl. portțigarete

portțigaret (port-ți-) s. n., pl. portțigarete

portțigaret s. n. (sil. mf. port-), pl. portțigarete

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PORTȚIGARET s. 1. țigaret, țigaretă, (Ban. și Transilv.) sipcă. (Fumează cu ~.) 2. v. tabacheră.

PORTȚIGARET s. 1. țigaret, țigaretă, (Ban. și Transilv.) sipcă. (Fumează cu ~.) 2. tabacheră, (rar) porttabac, portțigar, (Ban., Transilv. și Bucov.) picsă, (prin Transilv.) tarță, (înv.) tabacherniță, (arg.) magazie. (Iși ține țigările în ~.)

Intrare: portțigaret
portțigaret substantiv neutru
  • silabație: port-ți- info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • portțigaret
  • portțigaretul
  • portțigaretu‑
plural
  • portțigarete
  • portțigaretele
genitiv-dativ singular
  • portțigaret
  • portțigaretului
plural
  • portțigarete
  • portțigaretelor
vocativ singular
plural
portțigaretă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

portțigaret, portțigaretesubstantiv neutru

  • 1. Tabacheră. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: tabacheră
    • format_quote Scoase din portțigaretul îngust de platină, cu încrustații de email, o țigaretă egipțiană și o aprinse. C. PETRESCU, Î. I 4. DLRLC
  • 2. Tub mic de chihlimbar, de lemn, de celuloid etc. în care se fixează țigara pentru a fi fumată. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Fumează dintr-un portțigaret lung de două palme, de baga, roșiatic. CAMIL PETRESCU, P. 95. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.