13 definiții pentru pontaj

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PONTAJ, pontaje, s. n. Operație prin care se înregistrează prezența muncitorilor la locul de muncă, cantitatea produselor efectuate într-un anumit interval de timp sau timpul folosit pentru efectuarea unei lucrări, în vederea calculării salariului sau a plății; pontare1. – Din fr. pointage.

PONTAJ, pontaje, s. n. Operație prin care se înregistrează prezența muncitorilor la locul de muncă, cantitatea produselor efectuate într-un anumit interval de timp sau timpul folosit pentru efectuarea unei lucrări, în vederea calculării salariului sau a plății; pontare1. – Din fr. pointage.

pontaj1 sm [At: LEG. EC. PL. 207 / Pl: ~e / E: fr pointage] 1 Operație prin care se înregistrează prezența muncitorilor la locul de muncă, timpul folosit pentru efectuarea unei lucrări precum și cantitatea de produse efectuate într-un anumit interval de timp, în vederea calculării salariului, a retribuției sau a plății Si: pontare2. 2 (Îs) Fișă de ~ Document în care se înregistrează prezența la lucru.

pontaj2 sn [At: DN3 / Pl: ? / E: fr pontage] Operație destinată a restabili circulația arterială obliterată.

PONTAJ, pontaje, s. n. Acțiunea de a ponta (1); înregistrare a prezenței muncitorilor la locul de muncă. Număr de pontaj = număr de ordine înscris pe o mică placă, de obicei metalică, pe care muncitorul o depune la intrarea în fabrică, ca dovadă a prezenței sale la locul de muncă. Fișă de pontaj = fișă personală, de obicei de carton, pe care se marchează zilnic în întreprinderi, manual sau mecanic, ora intrării și a ieșirii muncitorilor. Ceasornic de pontaj v. ceasornic. Tablou de pontaj = panou prevăzut cu locuri sau căsuțe numerotate, pe care se așază fișele personale, ca dovadă a prezenței muncitorilor la lucru.

PONTAJ1 s.n. Faptul de a ponta (1) [în DN]; pontare. ◊ Fișă de pontare = document în care se înregistrează prezența la lucru. [Cf. fr. pointage].

PONTAJ2 s.n. Operație destinată a restabili circulația arterială obliterată. [< fr. pontage].

PONTAJ1 s. n. pontare1. ♦ fișă de ~ = document în care se înregistrează prezența individuală la lucru. (< fr. pointage)

PONTAJ2 s. n. operație destinată a restabili circulația arterială obliterată. (< fr. pontage)

PONTAJ ~e n. v. A PONTA1.Fișă de ~ fișă pentru evidența prezenței muncitorilor la locul de muncă. /<fr. pointage

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PONTAJ s. pontare. (Fișă de ~.)

Intrare: pontaj
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pontaj
  • pontajul
  • pontaju‑
plural
  • pontaje
  • pontajele
genitiv-dativ singular
  • pontaj
  • pontajului
plural
  • pontaje
  • pontajelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pontaj, pontajesubstantiv neutru

  • 1. Operație prin care se înregistrează prezența muncitorilor la locul de muncă, cantitatea produselor efectuate într-un anumit interval de timp sau timpul folosit pentru efectuarea unei lucrări, în vederea calculării salariului sau a plății; pontare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: pontare
    • 1.1. Număr de pontaj = număr de ordine înscris pe o mică placă, de obicei metalică, pe care muncitorul o depune la intrarea în fabrică, ca dovadă a prezenței sale la locul de muncă. DLRLC
    • 1.2. Fișă de pontaj = fișă personală, de obicei de carton, pe care se marchează zilnic în întreprinderi, manual sau mecanic, ora intrării și a ieșirii muncitorilor. DLRLC DN
    • 1.3. Ceasornic de pontaj. DLRLC
    • 1.4. Tablou de pontaj = panou prevăzut cu locuri sau căsuțe numerotate, pe care se așază fișele personale, ca dovadă a prezenței muncitorilor la lucru. DLRLC
  • 2. Operație destinată a restabili circulația arterială obliterată. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.