15 definiții pentru polcă (dans) poalcă porcă


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PÓLCĂ2, polci, s. f. Dans popular originar din Boemia, în ritm viu, sprinten, care, în a doua jumătate a sec. XIX, a devenit unul dintre cele mai cunoscute dansuri de bal; melodie după care se execută acest dans. – Din fr., rus. polka.

polcă1 sf [At: CR (1846), 202/36 / V: (reg) poal~, porcă / Pl: ~lci / E: fr polka, rs полка] 1 Dans popular din Boemia, cu ritm sprinten, vioi, puternic marcat, însoțit de mici salturi, care, în a doua jumătate a sec. XIX, a devenit unul dintre cele mai cunoscute dansuri de bal. 2 Melodie după care se execută polca1 (1).

PÓLCĂ2, polci, s. f. Numele unui dans popular originar din Boemia, în ritm viu, sprinten, care, în a doua jumătate a sec. XIX, a devenit unul dintre cele mai cunoscute dansuri de bal; melodie după care se execută acest dans. – Din fr., rus. polka.

PÓLCĂ2, polci, s. f. Dans național polonez, obișnuit în trecut și la noi; melodia după care se joacă acest dans. Să venim acum la copila d-tale, mătușă, pre care vrei s-o dai la pansion. Îndată ce va intra acolo... a să învețe a juca polca și a să uite hora. NEGRUZZI, S. I 299.

PÓLCĂ s.f. Dans popular ceh sau polonez de perechi, vioi, însoțit de mici salturi; melodia acestui dans. [Pl. -ci. / < fr., rus. polka < cuv. polonez].

PÓLCĂ s. f. dans popular de perechi, originar din Boemia, vioi, însoțit de mici salturi, devenit dans de bal; melodia corespunzătoare. (< fr., rus. polka)

PÓLCĂ ~ci f. mai ales art. 1) Dans popular, de origine cehă, executat de perechi în cerc, într-un tempo vioi și săltăreț, care a căpătat o largă răspândire ca dans de bal. 2) Melodie după care se execută acest dans. 3) Compoziție muzicală având la bază ritmul acestui dans. /<rus. polka

polcă f. danț de origină polonă și aria după care se joacă: polca mazurca.

2) pólcă f., pl. ĭ (fr. polka, d. pol. ceh. Polka, Polonă. V. polcă 1). Un dans pe măsura 2/4 imitat la 1679 după dansu numit „scoțian” (schottisch) și readus la modă la 1835 în Praga. Un tur din acest dans: a dansa doŭă polcĭ. Melodia după care se dansează acest dans, V, mazurcă.

poalcă[1] sf vz polcă1 corectată

 1. În original, greșit tipărit: poa. O confirmă definiția principală — LauraGellner

Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

pólcă s. f., g.-d. art. pólcii; pl. polci

pólcă (haină, dans) s. f., g.-d. art. pólcii; pl. polci


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

polcă 1. Dans* popular ceh, în măsură* de 2/4. A inspirat nenumărate piese muzicale destinate balurilor din sec. 19 și începutul sec. 20. P. celebre a creat Johann Strauss-Fiul. 2. V. luncanul.

Intrare: polcă (dans)
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • polcă
 • polca
plural
 • polci
 • polcile
genitiv-dativ singular
 • polci
 • polcii
plural
 • polci
 • polcilor
vocativ singular
plural
poalcă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
porcă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

polcă (dans) poalcă porcă

 • 1. Dans popular originar din Boemia, în ritm viu, sprinten, care, în a doua jumătate a secolului XIX, a devenit unul dintre cele mai cunoscute dansuri de bal; melodie după care se execută acest dans.
  surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Să venim acum la copila d-tale, mătușă, pre care vrei s-o dai la pansion. Îndată ce va intra acolo... a să învețe a juca polca și a să uite hora. NEGRUZZI, S. I 299.
   surse: DLRLC

etimologie: