16 definiții pentru petrografie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PETROGRAFIE s. f. Ramură a geologiei care se ocupă cu studiul rocilor din punctul de vedere al compoziției lor mineralogice și chimice, al formării lor, al transformărilor pe care le suferă, al răspândirii lor în scoarța Pământului etc. – Din fr. pétrographie.

petrografie sf [At: BARCIANU / Pl: (rar) ~ii / E: fr pétrographie] Ramură a științelor geologice care se ocupă cu studiul descriptiv al rocilor, cu clasificarea și cu istoria lor naturală, cu formarea și cu transformările pe care acestea le suferă etc. Si: petrologie.

PETROGRAFIE s. f. Ramură a geologiei care se ocupă cu studiul rocilor din scoarța pământului din punctul de vedere al compoziției lor mineralogice și chimice, al formării lor, al transformărilor pe care le suferă, al răspândirii lor în scoarță etc. – Din fr. pétrographie.

PETROGRAFIE s. f. Ramură a geologiei care se ocupă cu studiul rocilor din scoarța pămîntului, din punctul de vedere al compoziției lor mineralogice și chimice, al formării lor, al transformărilor pe care le suferă și al răspîndirii lor în scoarță.

PETROGRAFIE s.f. Ramură a geologiei care studiază originea, structura și compoziția rocilor; petrologie; litologie. [Gen. -iei. / < fr. pétrographie, cf. lat. med. petrographia < gr. petra – rocă, graphein – a scrie].

PETROGRAFIE s. f. ramură a geologiei care studiază rocile; descrierea, clasificarea, geneza, compoziția lor; petrologie. (< fr. pétrographie)

PETROGRAFIE f. Ramură a geologiei care se ocupă cu studiul rocilor (pietrelor); petrologie. /<fr. pétrographie

petrografie f. descrierea masselor minerale din care e formată coaja globului.

*petrografíe f. (vgr. pétra, peatră, și -grafie). Acea parte a mineralogiiĭ care tratează despre petrele care formează globu pămîntesc.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

petrografie (desp. pe-tro-gra-) s. f., art. petrografia, g.-d. petrografii, art. petrografiei

petrografie (pe-tro-gra-) s. f., art. petrografia, g.-d. petrografii, art. petrografiei

petrografie s. f. (sil. -tro-gra-), art. petrografia, g.-d. petrografii, art. petrografiei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PETROGRAFIE s. (GEOL.) petrologie.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PETRO- „piatră, rocă, stîncă”. ◊ gr. petra „rocă, stîncă” > fr. petro-, engl. id., germ. id. > rom. petro-.~bionte (v. -biont), adj., s. n. pl., (animale) care trăiesc în crăpăturile rocilor; ~duroscop (v. duro-, v. -scop), s. n., instrument pentru măsurarea durității rocilor; ~fil (v. -fil1), adj., (despre plante) care preferă locurile pietroase; ~fite (v. -fit), adj., s. f. pl., (plante) care cresc pe locuri pietroase; ~fitie (v. -fitie), s. f., formațiune vegetală dezvoltată pe un substrat stîncos; ~genetic (v. -genetic), adj., referitor la petrogeneză; ~geneză (v. -geneză), s. f., disciplină care se ocupă cu stabilirea provenienței rocilor; ~glifă (v. -glifă), s. f., 1. Desen incizat pe o rocă. 2. Rocă șlefuită grosolan pe cale naturală sau sculptată manual rudimentar; ~graf (v. -graf), s. m. și f., specialist în petrografie; ~grafie (v. -grafie), s. f., studiul descriptiv al rocilor; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină geologică care se ocupă cu studiul complex al rocilor din punct de vedere genetic, chimic, mineralogic și al răspîndirii lor geografice.

Intrare: petrografie
petrografie substantiv feminin
  • silabație: pe-tro-gra-fi-e info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • petrografie
  • petrografia
plural
  • petrografii
  • petrografiile
genitiv-dativ singular
  • petrografii
  • petrografiei
plural
  • petrografii
  • petrografiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

petrografie, petrografiisubstantiv feminin

  • 1. Ramură a geologiei care se ocupă cu studiul rocilor din punctul de vedere al compoziției lor mineralogice și chimice, al formării lor, al transformărilor pe care le suferă, al răspândirii lor în scoarța Pământului etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN MDN '00 NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.