8 definiții pentru percolare

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PERCOLARE, percolări, s. f. 1. Extragerea dintr-un minereu a unor metale sau a unor compuși metalici prin dizolvarea acestora. 2. (Geol.) Străbatere a solului de către apa din precipitații. – După fr. percolation.

PERCOLARE, percolări, s. f. 1. Extragerea dintr-un minereu a unor metale sau a unor compuși metalici prin dizolvarea acestora. 2. (Geol.) Străbatere a solului de către apa din precipitații. – După fr. percolation.

percolare sf [At: DN3 / Pl: ~lări / E: percola cf fr percolation] 1 Operație de extragere a unei substanțe solubile, cu ajutorul unui solvent, dintr-un amestec sau dintr-o soluție de mai multe substanțe Si: percolație. 2 Apă din precipitații împreună cu substanțele pe care le conține.

PERCOLARE s.f. 1. Operație de extragere a unei substanțe solubile, cu ajutorul unui solvent, dintr-un amestec sau dintr-o soluție de mai multe substanțe; percolație. 2. Străbatere a solului de sus în jos de către apa din precipitații împreună cu substanțele pe care le conține. [< percola, după fr. percolation].

PERCOLARE s. f. 1. extragere a unei substanțe solubile, cu ajutorul unui solvent, dintr-un amestec sau dintr-o soluție de mai multe substanțe. 2. proces de străbatere a solului de sus în jos de către apa din precipitații împreună cu substanțele pe care le conține. (după fr. percolation)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

percolare s. f., g.-d. art. percolării; pl. percolări

!percolare s. f., g.-d. art. percolării; pl. percolări

percolare s. f., g.-d. art. percolării

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PERCOLÁRE (după fr. {i}; {s} lat. percolo „a filtra”) s. f. 1. Operație metalurgică de extragere a unor metale sau a unor compuși ai acestora prin dizolvarea lor în lichidul care străbate masa de minereu. Se aplică în hidrometalurgia aurului, zincului, cuprului (ex. extragerea aurului prin cianurare). 2. Operație de rafinare a produselor petroliere fluide, care constă în trecerea lor prin turnuri încărcate cu absorbanți. 3. Trecerea unui fluid printr-un corp poros, de obicei în direcție descendentă. În pedologie, prin p. se realizează în laborator analiza cationilor schimbabili din sol. Ca proces natural se referă la înfiltrarea în sol a apei provenite din precipitații sau din alte surse.

Intrare: percolare
percolare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • percolare
  • percolarea
plural
  • percolări
  • percolările
genitiv-dativ singular
  • percolări
  • percolării
plural
  • percolări
  • percolărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

percolare, percolărisubstantiv feminin

  • 1. Extragerea dintr-un minereu a unor metale sau a unor compuși metalici prin dizolvarea acestora. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: percolație
  • 2. geologie Străbatere a solului de către apa din precipitații. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.