10 definiții pentru patronat (s.n.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PATRONAT s. n. 1. Drept pe care îl avea în trecut un prelat sau un senior laic de a numi pe cineva într-o demnitate ecleziastică. 2. Calitatea de patron2; mulțime de patroni2, totalitatea patronilor2. – Din fr. patronat, lat. patronatus, germ. Patronat.

PATRONAT s. n. 1. Drept pe care îl avea în trecut un prelat sau un senior laic de a numi pe cineva într-o demnitate ecleziastică. 2. Calitatea de patron2; mulțime de patroni2, totalitatea patronilor2. – Din fr. patronat, lat. patronatus, germ. Patronat.

patronat1 sn [At: ȘINCAI, HR. III, 246/35 / Pl: (nob) ~uri / E: lat patronatus, fr patronat, ger Patronat] 1 Drept pe care îl avea în trecut un prelat sau un senior laic de a numi pe cineva într-o demnitate ecleziastică. 2 (Îdt) Ocrotire. 3 (Îdt) Conducere. 4 Calitate de patron4 (7). 5 (Csc) Mulțime de patroni4 (7). 6 (Csc) Asociație a patronilor4 (7). 7 (Csc) Totalitate a patronilor4 (7).

PATRONAT s. n. Faptul de a fi patron2, calitatea de patron2.

PATRONAT s.n. 1. (La romani) Drept al patronului asupra clienților săi. 2. (În trecut) Drept al unui prelat sau al unui senior de a numi pe cineva într-o demnitate ecleziastică. 3. Calitate, situație de patron. ♦ Totalitatea patronilor. [< fr. patronat, lat. patronatus].

PATRONAT s. n. 1. (la romani) drept al patronului asupra clienților săi. 2. (în trecut) drept al unui prelat sau senior de a numi pe cineva într-o demnitate ecleziastică. 3. calitate, situație de patron; totalitatea patronilor. (< fr. patronat, lat. patronatus, germ. Patronat)

patronat s. n. 1971 Ansamblul patronilor de întreprinderi v. imobilism, lock-out (din fr. patronat; DP; DN3)

PATRONAT n. 1) Calitate de patron. 2) Totalitate a patronilor. /<fr. patronat, lat. patronatus, germ. Patronat

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

patronat (desp. pa-tro-) s. n.

Intrare: patronat (s.n.)
  • silabație: pa-tro-nat info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • patronat
  • patronatul
  • patronatu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • patronat
  • patronatului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

patronatsubstantiv neutru

  • 1. Drept pe care îl avea în trecut un prelat sau un senior laic de a numi pe cineva într-o demnitate ecleziastică. DEX '98 DEX '09
  • 2. Calitatea de patron; mulțime de patroni, totalitatea patronilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. (La romani) Drept al patronului asupra clienților săi. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.