10 definiții pentru particularism (concepție)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PARTICULARISM1 s. n. Concepție ideologică și politică conform căreia se pretinde autonomia unei provincii, a unei părți dintr-un stat. – Din fr. particularisme.

PARTICULARISM1 s. n. Concepție ideologică și politică conform căreia se pretinde autonomia unei provincii, a unei părți dintr-un stat. – Din fr. particularisme.

particularism1 sns [At: ȘĂINEANU / E: fr particularisme] Concepție ideologică și politică conform căreia se pretinde autonomia unei provincii, a unei părți dintr-un stat.

PARTICULARISM1 s.n. Tendință a unei regiuni de a-și păstra caracterele particulare. [< fr. particularisme].

PARTICULARISM s. n. 1. caracter intim, specific. 2. interes particular, personal. 3. atitudine a unei populații, a unui grup social, a unei regiuni sau chiar a unui individ de a-și păstra caracteristicile particulare, originale, autonomia, în raport cu ansamblul din care face parte. (< fr. particularisme)

particularism n. în Germania, partidul care reclamă o independență particulară pentru fiecare din Statele diferite ale imperiului.

*particularízm n. (d. particular). Tendența de a-țĭ particulariza interesele, de a nu te solidariza cu interesu general (cum făceaŭ unele state din imperiu german): Bismarck a fost adversaru particularizmuluĭ. Teol. Doctrină după care Hristos a murit numaĭ p. ceĭ aleșĭ, nu p. toțĭ oameniĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

particularism (concepție ideologică, caracter particular) s. n.

Intrare: particularism (concepție)
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • particularism
  • particularismul
  • particularismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • particularism
  • particularismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

particularismsubstantiv neutru

  • 1. Concepție ideologică și politică conform căreia se pretinde autonomia unei provincii, a unei părți dintr-un stat. DEX '09 DEX '98
  • diferențiere Tendință a unei regiuni de a-și păstra caracterele particulare. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.