10 definiții pentru păpușoi (porumbiște)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

păpușoi s [At: NECULCE, L. 122 / V: (reg) păpâșoi, păpșoi, popișoi, popșoi, pop~ / Pl: ~oaie / E: păpușă + -oi] 1-12 sm (Șdp) Păpușoaie (1-12). 13 sm (Spc) Păpușă care reprezintă o figură masculină. 14-15 sm Epitet dat (unui bărbat fără personalitate sau) unui om de nimic. 16 sn (Olt) Sperietoare de păsări Si: momâie. 17 sm (Reg; Mol) Porumb (Zea mays). 18 sm (Îc) ~-olog Varietate de porumb cu știuletele mic. 19 sm (Îc) ~-de-mături Mătură (Sorghum vulgare). 20 sm (Bot; reg; îc) ~ul-cioarei Săbioară (Iris halophila). 21-22 sm (Mol) Rod al porumbului (sub formă de știuleți sau) de boabe. 23 sm (Îs) ~ de papură Inflorescență a papurii1 (1-2). 24 sm (Îs) ~ de brad Con de brad. 25 sm (Îe) A-i lua (cuiva) ~ul de pe foc A-i răsturna cuiva planurile Si: a-i lua (cuiva) porumbul de pe foc. 26 sm (Îae) A lovi cu putere. 27 sm (Fam; îe) A se face mort (sau a face pe mortul) în ~ A se ascunde. 28 sm (Fam; îae) A nu recunoaște ce a făcut. 29 sm (Fam;îe) A o lăsa moartă în ~ A renunța. 30 sn (Mpl; șls; csc) Porumbiște. 31 sm (Îe) A scăpa boii în ~ A-și pierde autoritatea sau controlul asupra cuiva. 32 sm (Bot; reg) Papanaș (Trifolium arvense). 33 sm (Bot; reg) Lușcă-albă (Ornithogalum caudatum). 34 sm (Bot; reg; îf popușoi) Belșiță (Canna indica). 35 sa (Reg) Dans popular executat de fete și băieți. 36 sa Melodie după care se execută acest dans.

PĂPUȘÓI, (I, II 1) păpușoi, s. m., (II 2) păpușoaie, s. n. I. S. m. Augmentativ al lui păpușă (I). II. (Reg.) 1. S. m. Porumb. ♦ Rodul porumbului (știuleți sau boabe). 2. S. n. Loc plantat cu porumb; porumbiște. [Var.: (reg.) popușói s. m., s. n.] – Păpușă + suf. -oi.

PĂPUȘÓI2 ~oáie n. reg. v. PĂPUȘOIȘTE.A o face pe mortul în ~oaie (sau a se face mort în ~) v. MORT. /păpușă + suf. ~oi

păpușóĭ și (maĭ des) popoșóĭ m. ca plantă și n., pl. oaĭe, ca felurĭ de semănături și marfă (d. păpușă). Est. Porumb, cucuruz, o plantă graminee care crește înaltă pînă la 3 metri și care produce maĭ multe spice marĭ (așezate la baza lungilor luĭ frunze și numite ștulețĭ, drugĭ saŭ cocenĭ) și florĭ în formă de paniculă așezate în vîrfu tulpineĭ (zea mays). Păpușă (fascicul) mare: doŭă popușoaĭe. Pl. Popușoaĭe, semănăturĭ de popușoĭ. Felurĭ de popușoĭ. – Popușoĭu e originar din America, unde și azĭ crește sălbatic, ca în Mexic. Pin cultură, s’aŭ obținut o mulțime de varietățĭ (cincŭantinĭ, dintele caluluĭ, hanganĭ, scorumnicĭ ș. a.). În Eŭropa a fost introdus pin seculu XVI, în Țara Românească supt Șerban Cantacuzino (1678-1688), în Moldova la începutu secululuĭ XVIII de Constantin Mavrocordatu, ĭar Transilvania pe la 1640. Curînd a ajuns plantă alimentară și a înlocuit în mare parte grîu și meĭu. Așa, mămăliga, care în ainte se făcea din meĭ, azĭ se face din făină de popușoĭ (numită în vest mălaĭ) și e maĭ întrebuințată de țăranu din vechĭu regat de cît pînea de grîŭ. De aceĭa și sufere de grozava boală a pelagreĭ, că mănîncă mămăligă făcută din popușoĭ stricat din diferite cauze. Dar, dacă nu e alterat, mămăliga cu brînză constitue un aliment excelent. – Grăunțele de popușoĭ, făcute să explodeze într’o tigaĭe, se mănîncă supt formă de mizilic. – V. gaolian.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

păpușói (porumbiște) s. n., pl. păpușoáie


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

PĂPUȘÓI s. v. con, porumb, porumbiște, știulete.

păpușoi s. v. CON. PORUMB. PORUMBIȘTE. ȘTIULETE.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

păpușói2, păpușoáie, s.n. (reg.) 1. loc plantat cu porumb; porumbiște. 2. sperietoare de păsări; momâie. 3. (art.) numele unui dans popular executat de fete și băieți.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a face pe mortul în păpușoi expr. 1. a se face că nu știe nimic, a simula nevinovăția. 2. a sta nemișcat în încercarea de a trece neobservat.

Intrare: păpușoi (porumbiște)
păpușoi (porumbiște) substantiv neutru
substantiv neutru (N66)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • păpușoi
  • păpușoiul
  • păpușoiu‑
plural
  • păpușoaie
  • păpușoaiele
genitiv-dativ singular
  • păpușoi
  • păpușoiului
plural
  • păpușoaie
  • păpușoaielor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)