12 definiții pentru osciloscop

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

OSCILOSCOP, osciloscoape, s. n. Aparat de măsură și de observare vizuală a curbei care reprezintă variația rapidă în timp a unor mărimi fizice, de obicei electrice. – Din fr. oscilloscope.

osciloscop sn [At: DER / Pl: ~oape / E: fr oscilloscope] Aparat de măsură pentru observarea vizuală a curbei care reprezintă variația rapidă în timp a unei mărimi fizice, de obicei electrice.

OSCILOSCOP, osciloscoape, s. n. Aparat de măsură pentru observarea vizuală a curbei care reprezintă variația rapidă în timp a unor mărimi fizice, de obicei electrice. – Din fr. oscilloscope.

OSCILOSCOP, osciloscoape, s. n. Instrument care indică sau înregistrează grafic variația unei mărimi periodice, în funcție de timp, fără a păstra scara reprezentării.

OSCILOSCOP s.n. Aparat care transformă variațiile periodice ale unui curent electric în semnale optice. [Pl. -scoape. / < fr. oscilloscope].

OSCILOSCOP s. n. aparat pentru măsurarea și vizualizarea variațiilor periodice ale unui curent electric. (< fr. oscilloscope)

OSCILOSCOP ~oape n. fiz. Aparat pentru observarea variațiilor rapide ale unor mărimi electrice. /<fr. oscilloscope

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

osciloscop (desp. -los-cop/-lo-scop) s. n., pl. osciloscoape

!osciloscop (-los-cop/-lo-scop) s. n., pl. osciloscoape

osciloscop s. n. (sil. mf. -scop), pl. osciloscoape

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

OSCILO- „oscilație, oscilant”. ◊ L. oscillo, are „a se balansa, a se legăna” > fr. oscillo-, engl. id., it. id. > rom. oscilo-.~graf (v. -graf), s. n., aparat care permite înregistrarea grafică a vibrațiilor unui curent electric variabil în funcție de timp; ~grafie (v. -grafie), s. f., operație de înregistrare a oscilațiilor cu ajutorul oscilografului; ~gramă (v. -gramă), s. f., curbă care apare pe ecranul unui oscilograf; ~metrie (v. -metrie1), s. f., măsurare a amplitudinii modificărilor de volum ale arterelor; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat pentru măsurarea variațiilor presiunii arteriale; ~scop (v. -scop), s. n., aparat care servește la observarea vizuală a curbei care reprezintă variațiile periodice ale presiunii arteriale; ~taxie (v. -taxie), s. f., mișcare de apropiere sau de îndepărtare a unor organisme introduse într-un mediu prin care trece un curent electric.

Intrare: osciloscop
osciloscop substantiv neutru
  • silabație: -los-cop, -lo-scop info
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • osciloscop
  • osciloscopul
  • osciloscopu‑
plural
  • osciloscoape
  • osciloscoapele
genitiv-dativ singular
  • osciloscop
  • osciloscopului
plural
  • osciloscoape
  • osciloscoapelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

osciloscop, osciloscoapesubstantiv neutru

  • 1. Aparat de măsură și de observare vizuală a curbei care reprezintă variația rapidă în timp a unor mărimi fizice, de obicei electrice. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: oscilograf
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.