32 de definiții pentru odihni

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ODIHNI, odihnesc, vb. IV. 1. Refl. și (rar) intranz. A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recâștiga energia, pentru a se reface; a se afla, a fi în repaus. ◊ Loc. adv. Pe odihnit(e) = a) după un interval de odihnă, fără oboseală; fără zor, comod; b) în liniște, în tihnă. ♦ Tranz. A lăsa să stea la odihnă (1); a pune la repaus; a da, a oferi cuiva odihnă; p. ext. a adăposti, a găzdui. 2. Refl. și (rar) intranz. A se reface prin somn; a dormi. 3. Intranz. și refl. A fi mort; a zăcea în mormânt. ◊ Expr. (Tranz.) Domnul (sau Dumnezeu) să-l odihnească (în pace), formulă prin care se invocă îndurarea lui Dumnezeu pentru cei morți. 4. Refl. (Înv.) A se potoli, a se calma, a se liniști. 5. Refl. și tranz. A (se) sprijini, a (se) rezema. 6. Refl. și intranz. Fig. A sta undeva, a-și avea locul, a fi situat undeva. [Formă gramaticală: (în loc.) odihnite.Var.: (reg.) hodiní, odiní vb. IV] – Din bg. otdihna.

odihni [At: CORESI, ap. GCR I, 17/12 / V: (pop) hodini, (reg) hodigni, hudini, ~icni, ~igni, ~ini, (nob) odeh~, odeni, odini / Pzi: ~nesc / E: bg отдихна] 1-2 vri A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recâștiga energia, pentru a se reface Si: (înv) a se afla. 3 vt A lăsa pe cineva să se odihnească (1). 4 vt A oferi cuiva odihnă (4). 5 vt A adăposti pe cineva Si: a găzdui. 6 vt A se opri pentru puțin timp Si: a poposi. 7 vr (Înv; d. terenuri) A rămâne necultivat, de obicei pe timp de un an, pentru a deveni mai productiv. 8 vr A se reface prin somn. 9 vr A dormi. 10 vt (Pop; îe) A ~ bucatele (sau mâncarea) A se culca după masa de la amiază. 11 vr (Bis) A fi mort. 12 vr (Bis) A zăcea în mormânt. 13 vt (Bis; d. divinitate) A da cuiva odihnă veșnică. 14 (Îe) Domnul (sau Dumnezeu să) îl ~nească (în pace) Formulă prin care se invocă îndurarea lui Dumnezeu pentru cei morți. 15 vr (Înv) A se potoli. 16 vr (Înv) A avea liniște, pace din partea cuiva. 17 vr (Înv) A se astâmpăra. 18 vr (Înv) A fi mulțumit de ceva. 19 vr A se sprijini. 20 vr (Fig) A sta undeva.

ODIHNÍ, odihnesc, vb. IV. 1. Refl. și (rar) intranz. A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recâștiga energia, pentru a se reface; a se afla, a fi în repaus. ◊ Loc. adv. Pe odihnit(e) = a) după un interval de odihnă, fără oboseală; fără zor, comod; b) în liniște, în tihnă. ♦ Tranz. A lăsa să stea la odihnă (1); a pune la repaus; a da, a oferi cuiva odihnă; p. ext. a adăposti, a găzdui. 2. Refl. și (rar) intranz. A se reface prin somn; a dormi. 3. Intranz. și refl. A fi mort; a zăcea în mormânt. ◊ Expr. (Tranz.) Domnul (sau Dumnezeu) să-l odihnească (în pace), formulă prin care se invocă îndurarea lui Dumnezeu pentru cei morți. 4. Refl. (Înv.) A se potoli, a se calma, a se liniști. 5. Refl. și tranz. A (se) sprijini, a (se) rezema. 6. Refl. și intranz. Fig. A sta undeva, a-și avea locul, a fi situat undeva. [Formă gramaticală (în loc.): odihnite.Var.: (reg.) hodiní, odiní vb. IV.] – Din bg. otdihna.

ODIHNÍ, odihnesc, vb. IV. 1. Refl. A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recîștiga energia, a se reface; a se afla, a fi în repaus. Ne-am odihnit cîteva ore. GALACTION, O. I 89. Am lăsat caii să se odihnească puțin. CAMIL PETRESCU, U. N. 227. Acum deodată, pînă te-i mai odihni, ia furca în brîu. CREANGĂ, P. 5. ◊ Fig. Coșurile de încărcat se odihneau și ele, goale, răsturnate. BART, S. M. 59. ◊ (Rar) Intranz. Către nici un țărm al vieții n-am s-ajung să odihnesc. MACEDONSKI, O. I 95. Mult că mai umblau, Pîn’ce osteneau, Apoi odihneau, Ceva îmbucau Și mi se culcau. ANT. LIT. POP. I 310. ♦ Tranz. A lăsa să stea la odihnă (1), a pune la repaus; a da, a oferi odihnă cuiva. Războinicii albiți în furtunile bătăliilor își odihneau ciolanele trudite. SADOVEANU, O. I 247. Aș vrea să fiu... O perină pe care cu drag să-l odihnesc. MACEDONSKI, O. I 269. Ia, să mai odihnesc oleacă aste bătrînețe. CREANGĂ, P. 24. 2. Refl. A se reface prin somn, a dormi. Noaptea asta nu ne odihnim noi de loc? CARAGIALE, O. III 53. Dar poate, bietul, să se odihnească? Căci cum a stins luminarea, odată se trezește că-i zmuncește cineva perna de sub cap. CREANGĂ, P. 302. ◊ Intranz. (Rar) Cînd leul odihnește e bine-a nu-l trezi. ALECSANDRI, P. II 349. Nu pot, maică, odihni, De oracul broaștelor, De șuierul șerpilor. PĂSCULESCU, L. P. 228. ◊ Tranz. (Atestat în forma hodini) Omul acesta, de breasla lui ciubotar, i-a primit foarte bine, i-a ospătat și hodinit.. ȘEZ. I 260. (Glumeț, în expr.) A odihni bucatele = a se culca după masa de la amiază; a-și face siesta. Ceilalți mai rănnîn oleacă sub răchită, să odihnească bucatele. CREANGĂ, A. 144. 3. Intranz. A dormi somnul de veci, a fi mort; a zăcea în pămînt, în mormînt. Sînt cincisprezece ani de cînd eram la această masă cu... mai mulți alții care odihnesc acuma. CONTEMPORANUL, II 220. Sub o cruce tristă Vesela artistă Odihnește-acuma singură-n mormînt. ALECSANDRI, P. I 229. ◊ Refl. Vuiturile duioase ale toamnei treceau printre mormintele tăcute și frunzele galbene foșneau. Iar străinul se odihnea sub glii. SADOVEANU, O. I 380. ◊ (Expr.) Domnul (sau dumnezeu) să-l odihnească (în pace), formulă prin care credincioșii invocă îndurarea lui dumnezeu pentru cei morți. Era un călugăr... da a murit de mult... dumnezeu să-l odihnească! GALACTION, O. I 40. Creștinul ista, domnu-l odihnească. ALECSANDRI, P. I 41. 4. Refl. (Învechit) A-și înlătura tulburarea sufletească sau îngrijorarea; a se liniști, a se potoli, a se calma. De atunci neîncetat văd capul acela și mi-e tot frică! Nu pot să mă odihnesc! NEGRUZZI, S. I 147. 5. Refl. Fig. A sta undeva, a-și avea locul, a fi situat undeva. La lumina verde, concentrată de abajur, se odihnea sub lampă un roman. BASSARABESCU, S. N. 146. ◊ Intranz. Căsuța lor odihnește ceva mai la o parte. DUNĂREANU, CH. 103. – Variante: (regional) odiní (SANDU-ALDEA, U. P. 48, DELAVRANCEA, O. II 252), hodiní (GALAN, Z. R. 215) vb. IV.

A ODIHNÍ ~ésc 1. tranz. A face să se odihnească. ~ caii.~ mâncarea a adormi după masa de prânz. 2. intranz. 1) A se reconforta prin somn; a dormi. 2) A fi înmormântat; a dormi somnul de veci; a zăcea. /<bulg. otdihna

A SE ODIHNÍ mă ~ésc intranz. 1) A-și restabili forțele (fizice și/sau intelectuale) printr-un repaus; a se recrea; a se repauza. 2) A se reconforta prin somn; a dormi. 3) A-și recăpăta echilibrul sufletesc; a se liniști; a se calma. /<bulg. otdihna

odihnì v. 1. a găsi odihnă: odihnească în pace; 2. a fi depus undeva: rămășițele-i odihnesc în pământ străin; 3. a înceta cu lucrul: se odihnește; 4. a dormi. [Slav. ODŬHNÕTI, a răsufla, sens familiar formei paralele otihni].

HODINÍ vb. IV v. odihni.

ODINÍ vb. IV v. odihni.

ODIHNÍT 1 s. n. (Mai ales în expr.) Pe odihnite = fără a se obosi, p. ext. fără zor, pe-ndelete, în liniște. Pe odihnite, putem vedea tot în două zile. CARAGIALE, O. VII 170. (Rar) Pe odihnit = cu odihnă bună; bine, comod. Morarul ăsta e smintit: Cînd vrea să doarmă pe-odihnit El pat își face grapa! COȘBUC, P. I 272. – Formă gramaticală: (în expr.) odihnite.

hodinì v. Mold. a se odihni: după ce s’au hodinit caii CR.

odihnésc și (est) hodinésc v. tr. (vsl. odŭhnonti, otŭdŭhnonti, a răsufla, d. duhŭ, duh, suflet. V. otihnesc, duhnesc, zduhnesc). Las în liniște, las odihneĭ: odihnesc calu, trupele. V. intr. Zac, îs înmormîntat: supt această peatră odihnește el. V. refl. Mă daŭ odihneĭ, mă repauzez: trupa se odihni după marș.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

odihni (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. odihnesc, 3 sg. odihnește, imperf. 1 odihneam; conj. prez. 1 sg. să odihnesc, 3 să odihnească

odihni (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. odihnesc, imperf. 3 sg. odihnea; conj. prez. 3 odihnească

odihní vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. odihnésc, imperf. 3 sg. odihneá; conj. prez. 3 sg. și pl. odihneáscă

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ODIHNÍ vb. v. alina, calma, domoli, îmblânzi, liniști, potoli, tempera, ușura.

ODIHNÍ vb. 1. v. dormi. 2. a se repauza, (rar) a se aciua. (Se ~ puțin la umbră.) 3. v. recrea.

odihni vb. v. ALINA. CALMA. DOMOLI. ÎMBLÎNZI. LINIȘTI. POTOLI. TEMPERA. UȘURA.

ODIHNI vb. 1. a dormi, a se repauza, (înv. și reg.) a somna, (înv.) a (se) poposi, a (se) răposa, (arg.) a soili. (Nu poate fi deranjat, acum se ~.) 2. a se repauza, (rar) a se aciua. (Se ~ puțin la umbră.) 3. a (se) reconforta, a (se) recrea. (S-a dus la munte să se ~.)

A (se) odihni ≠ a lucra, a munci

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

odihní (odihnésc, odihnít), vb. – A fi în repaus. – Var. hodini. Sl. oduchnati „a respira” (Miklosich, Slaw. Elem., 33; Cihac, II, 104), cf. duhni.Der. odihnă (var. hodină), s. f. (repaus); odihneală (var. hodineală), s. f. (odihnă); odihnitor, adj. (reconfortant, care liniștește).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

hodiní, hodinesc, vb. refl. – A se odihni, a fi în repaus: „Nici mă hodinesc noaptea, / Dacă văd cum îi lumea” (Papahagi, 1925: 178). – Din sl. oduchnati „a respira” (DER); var. a lui odihni < bg. otdihna (DEX, MDA), cu metateza d-h > h-d.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a odihni bucatele expr. (glum.) a se odihni după prânz, a-și face siesta de după-amiază.

Intrare: odihni
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • odihni
 • odihnire
 • odihnit
 • odihnitu‑
 • odihnind
 • odihnindu‑
singular plural
 • odihnește
 • odihniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • odihnesc
(să)
 • odihnesc
 • odihneam
 • odihnii
 • odihnisem
a II-a (tu)
 • odihnești
(să)
 • odihnești
 • odihneai
 • odihniși
 • odihniseși
a III-a (el, ea)
 • odihnește
(să)
 • odihnească
 • odihnea
 • odihni
 • odihnise
plural I (noi)
 • odihnim
(să)
 • odihnim
 • odihneam
 • odihnirăm
 • odihniserăm
 • odihnisem
a II-a (voi)
 • odihniți
(să)
 • odihniți
 • odihneați
 • odihnirăți
 • odihniserăți
 • odihniseți
a III-a (ei, ele)
 • odihnesc
(să)
 • odihnească
 • odihneau
 • odihni
 • odihniseră
verb (VT401)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • hodini
 • hodinire
 • hodinit
 • hodinitu‑
 • hodinind
 • hodinindu‑
singular plural
 • hodinește
 • hodiniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • hodinesc
(să)
 • hodinesc
 • hodineam
 • hodinii
 • hodinisem
a II-a (tu)
 • hodinești
(să)
 • hodinești
 • hodineai
 • hodiniși
 • hodiniseși
a III-a (el, ea)
 • hodinește
(să)
 • hodinească
 • hodinea
 • hodini
 • hodinise
plural I (noi)
 • hodinim
(să)
 • hodinim
 • hodineam
 • hodinirăm
 • hodiniserăm
 • hodinisem
a II-a (voi)
 • hodiniți
(să)
 • hodiniți
 • hodineați
 • hodinirăți
 • hodiniserăți
 • hodiniseți
a III-a (ei, ele)
 • hodinesc
(să)
 • hodinească
 • hodineau
 • hodini
 • hodiniseră
verb (VT401)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • odini
 • odinire
 • odinit
 • odinitu‑
 • odinind
 • odinindu‑
singular plural
 • odinește
 • odiniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • odinesc
(să)
 • odinesc
 • odineam
 • odinii
 • odinisem
a II-a (tu)
 • odinești
(să)
 • odinești
 • odineai
 • odiniși
 • odiniseși
a III-a (el, ea)
 • odinește
(să)
 • odinească
 • odinea
 • odini
 • odinise
plural I (noi)
 • odinim
(să)
 • odinim
 • odineam
 • odinirăm
 • odiniserăm
 • odinisem
a II-a (voi)
 • odiniți
(să)
 • odiniți
 • odineați
 • odinirăți
 • odiniserăți
 • odiniseți
a III-a (ei, ele)
 • odinesc
(să)
 • odinească
 • odineau
 • odini
 • odiniseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

odihni, odihnescverb

 • 1. reflexiv rar intranzitiv A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recâștiga energia, pentru a se reface; a se afla, a fi în repaus. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Ne-am odihnit cîteva ore. GALACTION, O. I 89. DLRLC
  • format_quote Am lăsat caii să se odihnească puțin. CAMIL PETRESCU, U. N. 227. DLRLC
  • format_quote Acum deodată, pînă te-i mai odihni, ia furca în brîu. CREANGĂ, P. 5. DLRLC
  • format_quote figurat Coșurile de încărcat se odihneau și ele, goale, răsturnate. BART, S. M. 59. DLRLC
  • format_quote Către nici un țărm al vieții n-am s-ajung să odihnesc. MACEDONSKI, O. I 95. DLRLC
  • format_quote Mult că mai umblau, Pîn’ ce osteneau, Apoi odihneau, Ceva îmbucau Și mi se culcau. ANT. LIT. POP. I 310. DLRLC
  • 1.1. tranzitiv A lăsa să stea la odihnă; a pune la repaus; a da, a oferi cuiva odihnă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Războinicii albiți în furtunile bătăliilor își odihneau ciolanele trudite. SADOVEANU, O. I 247. DLRLC
   • format_quote Aș vrea să fiu... O perină pe care cu drag să-l odihnesc. MACEDONSKI, O. I 269. DLRLC
   • format_quote Ia, să mai odihnesc oleacă aste bătrînețe. CREANGĂ, P. 24. DLRLC
  • chat_bubble locuțiune adverbială Pe odihnit(e) = după un interval de odihnă, fără oboseală; fără zor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   sinonime: comod
   • format_quote Morarul ăsta e smintit: Cînd vrea să doarmă pe-odihnit El pat își face grapa! COȘBUC, P. I 272. DLRLC
   • comentariu DLRLC consideră că aici este vorba de un substantiv neutru (odihnit), care are și forma gramaticală din expresie: odihnite. dexonline
  • chat_bubble locuțiune adverbială Pe odihnit(e) = în liniște, în tihnă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Pe odihnite, putem vedea tot în două zile. CARAGIALE, O. VII 170. DLRLC
   • comentariu DLRLC consideră că aici este vorba de un substantiv neutru (odihnit), care are și forma gramaticală din expresie: odihnite. dexonline
 • 2. reflexiv rar intranzitiv A se reface prin somn. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: dormi
  • format_quote Noaptea asta nu ne odihnim noi de loc? CARAGIALE, O. III 53. DLRLC
  • format_quote Dar poate, bietul, să se odihnească? Căci cum a stins lumînarea, odată se trezește că-i zmuncește cineva perna de sub cap. CREANGĂ, P. 302. DLRLC
  • format_quote Cînd leul odihnește e bine-a nu-l trezi. ALECSANDRI, P. II 349. DLRLC
  • format_quote Nu pot, maică, odihni, De oracul broaștelor, De șuierul șerpilor. PĂSCULESCU, L. P. 228. DLRLC
  • format_quote tranzitiv Omul acesta, de breasla lui ciubotar, i-a primit foarte bine, i-a ospătat și hodinit. ȘEZ. I 260. DLRLC
   • chat_bubble glumeț A odihni bucatele = a se culca după masa de la amiază; a-și face siesta. DLRLC
    • format_quote Ceilalți mai rămîn oleacă sub răchită, să odihnească bucatele. CREANGĂ, A. 144. DLRLC
 • 3. intranzitiv reflexiv A fi mort; a zăcea în mormânt. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Sînt cincisprezece ani de cînd eram la această masă cu... mai mulți alții care odihnesc acuma. CONTEMPORANUL, II 220. DLRLC
  • format_quote Sub o cruce tristă Vesela artistă Odihnește-acuma singură-n mormînt. ALECSANDRI, P. I 229. DLRLC
  • format_quote Vuiturile duioase ale toamnei treceau printre mormintele tăcute și frunzele galbene foșneau. Iar străinul se odihnea sub glii. SADOVEANU, O. I 380. DLRLC
  • chat_bubble tranzitiv Domnul (sau Dumnezeu) să-l odihnească (în pace), formulă prin care se invocă îndurarea lui Dumnezeu pentru cei morți. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Era un călugăr... da a murit de mult... dumnezeu să-l odihnească! GALACTION, O. I 40. DLRLC
   • format_quote Creștinul ista, domnu-l odihnească. ALECSANDRI, P. I 41. DLRLC
 • 4. reflexiv învechit A se potoli, a se calma, a se liniști. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote De atunci neîncetat văd capul acela și mi-e tot frică! Nu pot să mă odihnesc! NEGRUZZI, S. I 147. DLRLC
 • 5. reflexiv tranzitiv A (se) sprijini, a (se) rezema. DEX '09 DEX '98
 • 6. reflexiv intranzitiv figurat A sta undeva, a-și avea locul, a fi situat undeva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote La lumina verde, concentrată de abajur, se odihnea sub lampă un roman. BASSARABESCU, S. N. 146. DLRLC
  • format_quote Căsuța lor odihnește ceva mai la o parte. DUNĂREANU, CH. 103. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.