12 definiții pentru obol (contribuție)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

OBOL, (1) oboluri, s. n., (2) oboli, s. m. 1. S. n. Sumă modestă cu care cineva contribuie la o acțiune; p. gener. contribuție de orice natură. ◊ Expr. A-și da obolul = a contribui cu un mic ajutor în scop de binefacere. 2. S. m. Veche monedă grecească, egală cu a șasea parte dintr-o drahmă. – Din fr. obole, lat. obolus.

OBOL, (1) oboluri, s. n., (2) oboli, s. m. 1. S. n. Sumă modestă cu care cineva contribuie la o acțiune; p. gener. contribuție de orice natură. ◊ Expr. A-și da obolul = a contribui cu un mic ajutor în scop de binefacere. 2. S. m. Veche monedă grecească, egală cu a șasea parte dintr-o drahmă. – Din fr. obole, lat. obolus.

obol [At: MARCOVICI, D. 141/7 / Pl: (1) ~i și (2-4) ~uri / E: fr obole, lat obolus] 1 sm Veche monedă grecească. 2 sn Sumă modestă cu care cineva contribuie la o acțiune. 3 sn Contribuție de orice natură. 4 sn (Îe) A-și da ~ul A contribui cu un mic ajutor în scop de binefacere.

OBOL, oboluri, s. n. (Mai ales în construcții cu verbul «a da») Monedă; p. ext. sumă modestă cu care cineva contribuie la o acțiune; fig. contribuție de orice natură.

OBOL s. m. 1. mică monedă care a circulat la vechii greci, a șasea parte dintr-o drahmă. 2. bani mărunți. ◊ (fig.) sumă mică; (p. ext.; s. n.) contribuție modestă (în bani). (< fr. obole, lat. obolus, gr. obolos)

OBOL2 ~uri n. 1) Contribuție bănească adusă la o acțiune oarecare. 2) Contribuție la realizarea unei activități comune; prinos; aport. /<fr. obole, lat. obolus

*oból m., pl. (vgr. obolós [rudă cu obelós, frigare, că, în ainte de a se bate monete, niște bucățele de metal ca frigările serveaŭ ca monete. V. obelisc]; lat. óbolus). La vechiĭ Grecĭ, cea maĭ mică monetă a lor, în valoare de 16 banĭ. S. n., pl. urĭ. Fig. Sumă mică cu care contribuĭ la o faptă bună: a-țĭ depune obolu. V. mangîr.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

obol1 (contribuție) (pop.) s. n., pl. oboluri

obol2 (contribuție) (pop.) s. n., pl. oboluri

obol (contribuție) s. n., pl. oboluri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

OBOL s. 1. (înv.) filer. (Vechea monedă grecească numită ~.) 2. contribuție, (grecism înv.) sinisfora. (Și-a dat ~ul.)

OBOL s. 1. (înv.) filer. (Vechea monedă grecească numită ~.) 2. contribuție, (grecism înv.) sinisfora. (Și-a dat ~.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Date obolum Belisario (lat. „Dați un obol lui Belisarius!”) – Belisarius (sau Belisarie) a fost în Bizanț (sec. VI) un vestit comandant de oști, care s-a luptat cu perșii, cu vandalii, cu ostrogoții și care ar fi trebuit să se bucure de toată recunoștința împăratului lustinian, căruia i-a adus multe victorii. Dar legenda spune că, temător să nu-i ia tronul, împăratul i-a scos ochii și l-a închis într-un turn (care există și azi în Turcia și poartă numele de „turnul lui Belisarius”), de unde marele general lăsa în jos, cu o funie, casca și o mică pancartă pe care seria: „Date obolum Belisario”. Soarta lui tristă a inspirat multe romane, tragedii, tablouri, cîntece și opere. Ca expresie se folosesc aceste cuvinte pentru a ilustra starea unui personaj celebru, adus la sărăcie. lar numele de Belisarius e întrebuințat cîteodată ca figură de stil (ca antonomază), pentru un om ruinat, care și-a păstrat însă întreaga demnitate. IST.

Intrare: obol (contribuție)
obol2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • obol
  • obolul
  • obolu‑
plural
  • oboluri
  • obolurile
genitiv-dativ singular
  • obol
  • obolului
plural
  • oboluri
  • obolurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

obol, obolurisubstantiv neutru

  • 1. Sumă modestă cu care cineva contribuie la o acțiune. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • chat_bubble A-și da obolul = a contribui cu un mic ajutor în scop de binefacere. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.