15 definiții pentru obezitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

OBEZITATE s. f. Creștere exagerată a greutății corporale ca urmare a acumulării de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor. – Din fr. obésité.

obezitate sfs [At: MAN. SĂNĂT. 325/12 / Pl: ~tăți / E: fr obésité] Stare bolnăvicioasă specifică oamenilor exagerat de grași.

OBEZITATE s. f. Creștere exagerată a greutății corporale printr-o îngrășare anormală, ca urmare a acumulării de grăsime în diferite organe și țesuturi. – Din fr. obésité.

OBEZITATE s. f. Stare bolnăvicioasă manifestată printr-o îngrășare anormală. E aceeași Sonia Viișoreanu, mereu torturată de panica obezității. C. PETRESCU, C. V. 252. Mînca mult, se văita că băutura îl balonează și nu se putea reține, oricît medicii îl preveniseră că e predispus la obezitate. REBREANU, R. I 33. E manifest amenințată și de obezitate. CARAGLALE, N. F. 119.

OBEZITATE s.f. Stare patologică manifestată printr-o îngrășare anormală. [Cf. fr. obésité, lat. obesitas].

OBEZITATE s. f. stare patologică manifestată printr-o îngrășare anormală. (< fr. obésité, lat. obesitas)

OBEZITATE f. Îngrășare anormală rezultată din depunerea grăsimii în diferite organe și țesuturi ale corpului; stare obeză. /<fr. obésité

*obezitáte f. (lat. ob-esitas, -átis). Îngrășare excesivă a unuĭ om.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

obezitate s. f., g.-d. art. obezității

obezitate s. f., g.-d. art. obezității

obezitate s. f., g.-d. art. obezității

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

OBEZITATE. Subst. Obezitate, grăsime, corpolență. Îngrășare, îngrășat, buhăială (rar). Grăsan (depr. sau glumeț), grăsun, buftea (fam. și glumeț); burduhănos (fam.); burtea; huidumă (fam.), grosoman (înv.). Adj. Gras, grăsan (depr. sau glumeț), grăsuț (dim.), grăscean, grăsun, dolofan, rotofei, grăsuliu, durduliu, durd (reg.), bucălai, bucălat, bucăliu (rar), fălcos, rotund, rotunjor (dim.), împlinit, plin, plinuț (dim.), plinișor, corpolent, planturos, solid (fam.); îngrășat, umflat (fig., fam.), obez, buhăit, buged (reg.), puhav, burtos, burticos (rar), burduhănos (fam.), burduhos; gras pepene, gras ca pepenele (ca un pepene). Vb. A se îngrășa, a se umfla, a se rotunji, a se împlini, a se buhăi, a se puhăvi, a face burtă, a prinde carne (seu, osînză), a face fălci, a face ceafă, a face buci; a se sparge de gras. V. deformare, statură.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

OBEZITÁTE (< fr., lat.) s. f. Creștere exagerată a greutății corporale (peste 25% față de greutatea normală), cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor. Poate fi exogenă, când este determinată de o alimentație excesivă sau endogenă, când apare în urma unor tulburări ale glandelor endocrine ori ale centrilor nervoși din hipotalamus. Constituie un factor de risc în diabetul zaharat, patologia cardiovasculară și arterioscleroză.

Intrare: obezitate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • obezitate
 • obezitatea
plural
genitiv-dativ singular
 • obezități
 • obezității
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

obezitatesubstantiv feminin

 • 1. Creștere exagerată a greutății corporale ca urmare a acumulării de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote E aceeași Sonia Viișoreanu, mereu torturată de panica obezității. C. PETRESCU, C. V. 252. DLRLC
  • format_quote Mînca mult, se văita că băutura îl balonează și nu se putea reține, oricît medicii îl preveniseră că e predispus la obezitate. REBREANU, R. I 33. DLRLC
  • format_quote E manifest amenințată și de obezitate. CARAGIALE, N. F. 119. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.