12 definiții pentru oțet (lichid)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

OȚÉT, (2) oțeturi, s. n. 1. Lichid cu gust acru, obținut prin fermentarea acetică a vinului, a berii etc. sau prin diluarea cu apă a acidului acetic concentrat, folosit în alimentație drept condiment sau conservant. ◊ Expr. (Fam.) A face pe cineva cu ou și cu oțet = a batjocori, a ocărî pe cineva. 2. (La pl.) Sorturi de oțet (1). – Din sl. ocĭtŭ.

et sn [At: PSALT. HUR. 58v/16 / V: (reg) it / Pl: ~uri / E: slv оцєтъ] 1 Lichid acru, obținut prin fermentarea acetică a vinului, a berii etc. sau prin diluarea cu apă a acidului acetic pur și folosit în industria alimentară, în alimentație, la fricțiuni etc. 2 (Pfm; îe) A face (sau a spăla) pe cineva cu ou și (cu) ~ A dojeni aspru pe cineva Si: a certa, a ocârî. 3 (Pfm; îe) A da ~ mâții A fi zgârcit. 4 (Pfm; îe) A bea (sau a mânca) mâța (sau pisica) ~ A fi înșelat. 5 (Îae) A se îmbăta. 6 (Reg) Lapte prins. 7 (Lpl) Varietăți de oțet (1).

OȚÉT s. n. Lichid cu gust acru, obținut prin fermentarea acetică a vinului, a berii etc. sau prin diluarea cu apă a acidului acetic concentrat, întrebuințat în alimentație drept condiment sau conservant. ◊ Expr. (Fam.) A face pe cineva cu ou și cu oțet = a batjocori, a ocărî pe cineva. – Din sl. ocĭtŭ.

OȚÉT, (2) oțeturi, s. n. 1. Lichid cu gust acru, obținut fie prin fermentarea acetică a vinului, berii etc., fie prin diluarea în apă a acidului acetic pur; se întrebuințează în industria alimentară, în alimentație, la fricțiuni etc. Oțet de vin.Strigară pe stăpîn, îi dădură cu oțet și abia o deșteptară. AGÎRBICEANU, S. P. 44. Are gazda un oțet de trandafir minunat. VLAHUȚĂ, O. A. I 99. Mi-au tras o frecătură bună cu oțet de leuștean. CREANGĂ, A. 15. Încetul cu încetul se face oțetul (= cu răbdare, pe-ndelete se poate realiza orice). ◊ Expr. A face pe cineva cu ou(ă) și cu oțet = a-l batjocori, a-l face de două parale, a-l certa, a-l ocărî. Făceau pe Belciug cu ou și cu oțet. REBREANU, I. 74. (Regional) Nu mai bea (sau numai mănîncă) mița (sau pisica) oțet = de acum încolo nu mai merge așa, s-a terminat cu ce a fost. (Cu pronunțare regională) Mi-ai făcut tu multe... dar las’că n-o mai mînca mița oțăt de-acu. ȘEZ. IX 79. 2. (La pl.) Varietăți de oțet (1). (Fig.) Balzac putea spune odinioară despre critici că sînt vinuri inferioare care au devenit oțeturi comestibile. SADOVEANU, E. 41.

OȚÉT n. Lichid foarte acru obținut prin fermentarea acetică, mai ales a vinului, sau prin diluarea cu apă a acidului acetic și întrebuințat în alimentație (drept condiment și conservant). * Încetul cu încetul se face ~ul în orice situație trebuie să ai răbdare. /<sl. ocitu

oțet n. 1. vin acrit prin dospire; 2. lichid din acid acetic amestecat cu apă. [Bulg. OȚET].

oțét n., pl. urĭ (bg. ocet, rus. ócet, d. vsl. ocĭtŭ, got. akeit, germ. essig, d. lat. acétum, oțet [d. ácidus, acid, acru], de unde și it. acéto; ung. ecet). Vin acrit pin fermentare și care se întrebuințează ca condiment. (Se face oțet și din alte substanțe. Maĭ sănătoasă și maĭ gustoasă de cît oțetu e zeama de lămîĭe).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

oțét s. n., (sorturi) pl. oțéturi

oțét s. n., (varietăți) pl. oțéturi


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

oțét (oțéturi), s. n. – Lichid cu gust acru folosit în alimentație; acid acetic diluat. Sl. ocĭtŭ (Miklosich, Slaw. Elem., 34; Cihac, II, 235; REW 98; Conev 88) din lat. acetum (Romansky 123; der. din gotică, propusă prin sl. de REW, nu pare sigură), cf. bg., cr., slov., rut., rus. ocet, mag. eczet. Der. din lat. acetum (Cipariu, Elemente, 10; Schuchardt, Vok., III, 87) nu e posibilă. Der. oțetar, s. m. (producător sau negustor de oțet; arbore ornamental, Rhus typhina); oțetar, s. n. (serviciu de masă pentru oțet și untdelemn; vas pentru oțet); oțetărie, s. f. (fabrică de oțet); oțeți, vb. (var. Mold. oțeti), vb. refl. (a se înăcri); oțetos, adj. (acru).


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a face pe cineva cu ou și oțet expr. a mustra / a ocărî pe cineva.

Intrare: oțet (lichid)
oțet1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • et
 • etul
 • etu‑
plural
 • eturi
 • eturile
genitiv-dativ singular
 • et
 • etului
plural
 • eturi
 • eturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

oțet (lichid)

 • 1. (numai) singular Lichid cu gust acru, obținut prin fermentarea acetică a vinului, a berii etc. sau prin diluarea cu apă a acidului acetic concentrat, folosit în alimentație drept condiment sau conservant.
  surse: DEX '09 DLRLC attach_file 3 exemple
  exemple
  • Oțet de vin.
   surse: DLRLC
  • Are gazda un oțet de trandafir minunat. VLAHUȚĂ, O. A. I 99.
   surse: DLRLC
  • Încetul cu încetul se face oțetul = cu răbdare, pe-ndelete se poate realiza orice.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Este folosit pentru frecții.
   exemple
   • Strigară pe stăpîn, îi dădură cu oțet și abia o deșteptară. AGÎRBICEANU, S. P. 44.
    surse: DLRLC
   • Mi-au tras o frecătură bună cu oțet de leuștean. CREANGĂ, A. 15.
    surse: DLRLC
  • 1.2. expresie familiar A face pe cineva cu ou și cu oțet = a batjocori, a ocărî pe cineva.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: batjocori certa ocărî attach_file un exemplu
   exemple
   • Făceau pe Belciug cu ou și cu oțet. REBREANU, I. 74.
    surse: DLRLC
  • 1.3. expresie regional Nu mai bea (sau nu mai mănâncă) mâța (sau pisica) oțet = de acum încolo nu mai merge așa, s-a terminat cu ce a fost.
   exemple
   • Mi-ai făcut tu multe... dar las’că n-o mai mînca mița oțăt de-acu. ȘEZ. IX 79.
    surse: DLRLC
 • 2. (la) plural Sorturi de oțet.
  surse: DEX '09 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • figurat Balzac putea spune odinioară despre critici că sînt vinuri inferioare care au devenit oțeturi comestibile. SADOVEANU, E. 41.
   surse: DLRLC

etimologie: