17 definiții pentru nocturn

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NOCTURN, -Ă, nocturni, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care se face sau se întâmplă noaptea; de noapte, din timpul nopții. ◊ Loc. adj. și adv. În nocturnă = (despre competiții sportive) (care se desfășoară) în timpul serii. ♦ (Despre păsări răpitoare, animale, insecte) Care își desfășoară activitatea în cursul nopții și doarme ziua. 2. S. f. Competiție sportivă care are loc în timpul serii. 3. S. f. Compoziție muzicală instrumentală, predominant pentru pian, cu caracter liric, visător și melancolic. – Din fr. nocturne, lat. nocturnus.

nocturn, ~ă [At: CALENDAR (1851), 111/11 / V: (înv) ~pturm / Pl: ~i, ~e / E: fr nocturne, lat nocturnus, -a, -um] 1 a Care se întâmplă, se produce etc. noaptea (1) Si: (asr) noptatic (1), (ltî) nocturnal (1). 2 a Din timpul nopții Si: (asr) noptatic (2), (ltî) nocturnal (2). 3 a De noapte Si: (asr) noptatic (3), (ltî) nocturnal (3). 4 a Care acționează noaptea Si: (asr) noptatic (4), (ltî) nocturnal (4). 5-6 sf (D. competiții sportive; îljv) În ~ă (Care se desfășoară) în timpul nopții. 7 a (D. păsări răpitoare, animale, insecte etc.) Cu organele vizuale și auditive adaptate pentru viața de noapte Si: (asr) noptatic (6). 8 a (D. păsări răpitoare, animale, insecte etc.) Care își desfășoară activitatea în cursul nopții și doarme ziua Si: (asr) noptatic (7). 9 sf Compoziție muzicală alcătuită dintr-o suită de mici piese muzicale (asemănătoare cu suita) și cântată de obicei noaptea. 10 sf (Pex) Piesă vocală sau instrumentală cu caracter liric, melancolic. 11 sf Competiție sportivă care are loc în timpul serii.

NOCTURN, -Ă, nocturni, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care se face sau se întâmplă noaptea; de noapte, din timpul nopții. ◊ Loc. adj. și adv. În nocturnă = (despre competiții sportive) (care se desfășoară) în timpul serii. ♦ (Despre păsări răpitoare, animale, insecte) Care își desfășoară activitatea în cursul nopții și doarme ziua. 2. S. f. Competiție sportivă care are loc în timpul serii. 3. S. f. Piesă muzicală, vocală sau instrumentală cu caracter liric, visător și melancolic. – Din fr. nocturne, lat. nocturnus.

NOCTURN, -Ă, nocturni, -e, adj. Care se face sau se întîmplă noaptea; de noapte. Veneau de la vreo petrecere nocturnă. EMINESCU, N. 57. Cu Grigorie Romalo, cînd eram la Paris, duceam uneori, pe lună, plimbările noastre nocturne pînă la Neuilly. GHICA, S. A. 146. Iată-i pe o culme, nocturnii călători, Lucind sub cerul palid în mantie de zori! ALECSANDRI, O. 214. ◊ Loc. adj. În nocturnă = care se desfășoară noaptea. Meci de fotbal în nocturnă.

NOCTURN, -Ă adj. Care se face sau se petrece noaptea; de noapte. [Cf. fr. nocturne, lat. nocturnus].

NOCTURN, -Ă I. adj. 1. care se face, se petrece noaptea. 2. (despre păsări, animale) de noapte. 3. (despre flori) care nu se deschide decât noaptea. II. s. f. compoziție muzicală cu caracter liric, melancolic, meditativ, frecventă în sec. XVIII și XIX. ♦ în ~ = (cu privire la desfășurarea competițiilor sportive) în timpul nopții. (< fr. nocturne, lat. nocturnus)

NOCTURN ~ă (~i, ~e) 1) Care are loc noaptea; care se face în timpul nopții. Petrecere ~ă.Flori ~e flori care se deschid numai noaptea. 2) (despre pasări, insecte, animale) Care își desfășoară activitatea vitală în cursul nopții; de noapte. /<fr. nocturne, lat. nocturnus

nocturn a. 1. ce se întâmplă noaptea: preumblare nocturnă; 2. se zice de păsările răpitoare cari vânează noaptea și de florile ce se deschid la întuneric.

* noctúrn, -ă adj. (lat. nocturnus, d. nox, noctis, noapte). De noapte: primblare nocturnă, pasăre nocturnă. S.f. Muz. Romanță cu caracter duĭos.

NOCTURNĂ s.f. Piesă muzicală cu caracter liric, melancolic. ◊ (Cu privire la desfășurarea competițiilor sportive) În nocturnă = în timpul nopții. [ < fr. nocturne].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nocturn adj. m., pl. nocturni; f. nocturnă, pl. nocturne

nocturn adj. m., pl. nocturni; f. nocturnă, pl. nocturne

nocturn adj. m., pl. nocturni; f. sg. nocturnă, pl. nocturne

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NOCTURN adj. (rar) noptatic. (Aventuri ~.)

NOCTURN adj. (rar) noptatic. (Aventuri ~.)

Intrare: nocturn
nocturn adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nocturn
  • nocturnul
  • nocturnu‑
  • nocturnă
  • nocturna
plural
  • nocturni
  • nocturnii
  • nocturne
  • nocturnele
genitiv-dativ singular
  • nocturn
  • nocturnului
  • nocturne
  • nocturnei
plural
  • nocturni
  • nocturnilor
  • nocturne
  • nocturnelor
vocativ singular
plural
nopturn
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nocturn, nocturnăadjectiv

  • 1. Care se face sau se întâmplă noaptea; de noapte, din timpul nopții. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: noptatic antonime: diurn
    • format_quote Veneau de la vreo petrecere nocturnă. EMINESCU, N. 57. DLRLC
    • format_quote Cu Grigorie Romalo, cînd eram la Paris, duceam uneori, pe lună, plimbările noastre nocturne pînă la Neuilly. GHICA, S. A. 146. DLRLC
    • format_quote Iată-i pe o culme, nocturnii călători, Lucind sub cerul palid în mantie de zori! ALECSANDRI, O. 214. DLRLC
    • 1.1. (Despre păsări răpitoare, animale, insecte) Care își desfășoară activitatea în cursul nopții și doarme ziua. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 1.2. (Despre flori) Care nu se deschide decât noaptea. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.