23 de definiții pentru nedrept

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NEDREPT, NEDREAPTĂ, nedrepți, -te, adj. 1. (Adesea adverbial) Care nu este drept, obiectiv cu cei din jur; care nu este conform cu dreptatea, cu normele stabilite; incorect, ilegal; abuziv. ◊ Loc. adv. Pe nedrept sau (substantivat) pe nedreptul = în mod silnic, samavolnic; în mod neîntemeiat, fără temei. 2. (Înv.; gram.; despre complemente sau propoziții completive) Indirect. – Pref. ne- + drept.

nedrept, ~eaptă [At: PSALT 62 / V: (înv) ~derept, ~dirept / Pl: ~pți, ~e / E: ne- + drept] 1 a (D. oameni) Care nu este drept cu semenii săi. 2 a (D. oameni) Care judecă și apreciază în mod subiectiv pe cineva, aducându-i prejudicii morale sau materiale. 3 a (D. oameni) Care nu vrea să recunoască dreptatea cuiva. 4 a (D. oameni) Care nedreptățește pe cineva. 5 a (Bis) Păcătos. 6 a (Înv; îs) Mărturie ~eaptă Martor mincinos. 7 a (Înv; îas) Sperjur. 8 a Care aparține unui om nedrept . 9 a Comis de un om nedrept (1). 10 a Care trădează pe un om nedrept (1). 11 a Care arată lipsă de obiectivitate a cuiva Si: subiectiv. 12 a Care nedreptățește pe cineva, aducându-i prejudicii morale sau materiale. 13 a Care nu este conform cu principiile de dreptate, de obiectivitate sau de cinste. 14 a (Îs) Război ~ Război purtat pentru anexiuni, pentru cotropirea, jefuirea și subjugarea altor popoare. 15 av (Îvr) (Cu sens de superlativ) Extrem de... 16 sn (Îlav) Pe (sau, înv, cu) ~ sau (pop) pe (sau cu) ~ul sau (nob) prin ~ În mod silnic Si: samavolnic. 17 sn (Îal) În mod subiectiv, nedreptățind pe alții. 18 sn (Îal) În mod neîntemeiat. 19 a (Îvr, d. lucruri materiale) Care este însușit, agonisit în mod incorect, abuziv. 20 a (Grm; înv; îs) Complement ~ Complement indirect. 21 a (Grm; înv; îs) Cădere ~eaptă Caz oblic.

NEDREPT, NEDREAPTĂ, nedrepți, -te, adj. 1. (Adesea adverbial) Care nu este drept, obiectiv cu cei din jur; care nu este conform cu dreptatea, cu normele stabilite; incorect, ilegal; abuziv. ◊ Loc. adv. Pe nedrept sau (substantivat) pe nedreptul = în mod silnic, samavolnic; în mod neîntemeiat, fără temei. 2. (Înv.; gram.; despre complemente sau propoziții completive) Indirect. – Ne- + drept.

NEDREPT2, -EAPTĂ, nedrepți, -te, adj. Care nu este drept sau conform cu dreptatea, cu normele stabilite; incorect, ilegal, nejust. Dar acum, nedreapta rînduială Ce-a ținut pe Creangă-n sărăcie în bojdeuca lui din Sărărie E chemată azi la socoteală. D. BOTEZ, F. S. 34. Se găsea nedrept în chipul prea aspru cu care judeca lumea. VLAHUȚĂ, O. A. I 103. Zdrobiți orînduiala cea crudă și nedreaptă, Ce lumea o împarte în mizeri și bogați! EMINESCU, O. I 60. ◊ Complement nedrept = complement indirect, v. indirect.

NEDREPT1 s. n. (Numai în loc. adv.) Pe nedrept sau pe (mai rar cu) nedreptul = în mod nedrept, comițîndu-se o nedreptate; samavolnic. Era în ochii lui durere, spaimă, jignire de om care se vede... învinovățit pe nedrept. GALAN, B. I 262. Bani agonisiți cu nedreptul. SBIERA, P. 4. El se jura că pe nedrept îl bănuiește. CARAGIALE, O. III 34. Cu nedreptul i le luase. NEGRUZZI, S. II 147.

NEDREPT ~eaptă (~epți, ~epte) (negativ de la drept): Pe ~ în mod arbitrar; fără temei. /ne- + drept

nedrept a. care nu e drept: sentință nedreaptă. ║ n. ceeace e nedrept.

nedrépt, -eáptă adj. adj., pl. f. epte. Care nu e drept, injust. Pe nedrept, fără dreptate: a condamna pe nedrept.

PER FAS ET NEFAS (lat.) = Pe drept sau pe nedrept. A izbutit pe toate căile: per fas et nefas.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nedrept1 (desp. ne-drept) adj. m., pl. nedrepți; f. nedreaptă, pl. nedrepte

nedrept2 (pe ~) (desp. ne-drept) loc. adj., loc. adv. (pedeapsă ~, a pedepsi ~)

*nedrept2 (pe ~) (ne-drept) loc. adv.

nedrept1 (ne-drept) adj. m., pl. nedrepți; f. nedreaptă, pl. nedrepte

nedrept adj. m. (sil. -drept), pl. nedrepți; f. sg. nedreaptă, pl. nedrepte

pe nedrept loc. adv. (sil. -drept)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NEDREPT adj. 1. (înv. și reg. fig.) strâmb. (Om ~.) 2. inechitabil, injust, neechitabil, nejust, (livr.) inic. (O măsură ~.)

NEDREPT adj. 1. (înv. și reg. fig.) strîmb. (Om ~.) 2. inechitabil, injust, neechitabil, (livr.) inic. (O măsură ~.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NEDRÉPT, -EÁPTĂ adj. (< drept) adj. 1. (Și adv.) Care nu este conform cu dreptatea; inechitabil; incorect, injust; ilegal. ◊ (Dr.) Nedreaptă luare = infracțiune care constă în folosirea de către un funcționar, în exercițiul funcțiunii, a oricăror mijloace pentru a determina o persoană să-i dea o sumă de bani sau un alt lucru, pretinzând că-i este datorată. ◊ (Substantivat, n.) Pe nedrept(ul) = fără nici un drept, în mod samavolnic, abuziv. 3. (GRAM.; despre complemente și propoziții completive) Indirect.

Per fas et nefas (lat. „Pe cale dreaptă și nedreaptă”)- zicătoare latină care înseamnă de fapt: pe orice cale, prin orice mijloace, permise sau nepermise. Mirabeau, unul din capii revoluției franceze, folosea această zicală: „… să presupunem un scelerat care ar dori libertatea per fas et nefas și care nu s-ar rușina de nici un fel de mijloace. Ei bine, s-ar alege cu rușine și nici n-ar dobîndi libertatea”. FOL.

Intrare: nedrept
nedrept adjectiv
  • silabație: ne-drept info
adjectiv (A34)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nedrept
  • nedreptul
  • nedreptu‑
  • nedreaptă
  • nedreapta
plural
  • nedrepți
  • nedrepții
  • nedrepte
  • nedreptele
genitiv-dativ singular
  • nedrept
  • nedreptului
  • nedrepte
  • nedreptei
plural
  • nedrepți
  • nedrepților
  • nedrepte
  • nedreptelor
vocativ singular
plural
nederept
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
nedirept
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nedrept, nedreaptăadjectiv

  • 1. adesea adverbial Care nu este drept, obiectiv cu cei din jur; care nu este conform cu dreptatea, cu normele stabilite. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Dar acum, nedreapta rînduială Ce-a ținut pe Creangă-n sărăcie în bojdeuca lui din Sărărie E chemată azi la socoteală. D. BOTEZ, F. S. 34. DLRLC
    • format_quote Se găsea nedrept în chipul prea aspru cu care judeca lumea. VLAHUȚĂ, O. A. I 103. DLRLC
    • format_quote Zdrobiți orînduiala cea crudă și nedreaptă, Ce lumea o împarte în mizeri și bogați! EMINESCU, O. I 60. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adverbială Pe nedrept sau (substantivat) pe (mai rar cu) nedreptul = în mod silnic, samavolnic; în mod neîntemeiat, fără temei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: samavolnic
      • format_quote Era în ochii lui durere, spaimă, jignire de om care se vede... învinovățit pe nedrept. GALAN, B. I 262. DLRLC
      • format_quote Bani agonisiți cu nedreptul. SBIERA, P. 4. DLRLC
      • format_quote El se jura că pe nedrept îl bănuiește. CARAGIALE, O. III 34. DLRLC
      • format_quote Cu nedreptul i le luase. NEGRUZZI, S. II 147. DLRLC
  • 2. învechit gramatică Despre complemente sau propoziții completive: indirect. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: indirect
etimologie:
  • Prefix ne- + drept. DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.