15 definiții pentru monoclu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MONOCLU, monocluri, s. n. Lentilă rotundă, concavă sau convexă, care se fixează în orbita unui ochi pentru a corecta un defect de vedere. ♦ P. anal. Pansament făcut la un singur ochi. – Din fr. monocle.

MONOCLU, monocluri, s. n. Lentilă rotundă, concavă sau convexă, care se fixează în orbita unui ochi pentru a corecta un defect de vedere. ♦ P. anal. Pansament făcut la un singur ochi. – Din fr. monocle.

monoclu sn [At: EMINESCU, O. I, 151 / Pl: ~ri / E: fr monocle] 1 (Înv; iuz) Lentilă montată într-o ramă de metal care se fixa în orbita unui ochi, pentru a corecta un defect de vedere sau, uneori, din snobism. 2 (Med; pan) Pansament făcut la un singur ochi. 3 (Îlav) În ~ Astfel încât să acopere un singur ochi.

MONOCLU, monocluri, s. n. Lentilă rotundă, concavă sau convexă, care se așază în orbita ochiului pentru a corecta un defect de vedere. Urmau... cum spuneau mai înflorit publiciștii cu monoclu, aceeași dramă a eternului feminin. SADOVEANU, P. M. 227. Monoclul îi spînzura de jiletcă. ARGHEZI, P. T. 80.

MONOCLU s.n. Lentilă care se poartă sprijinită în orbita ochiului pentru a corecta un defect de vedere. ♦ Pansament care acoperă un singur ochi. [< fr. monocle].

MONOCLU s. n. 1. lentilă care se poartă sprijinită în orbita ochiului pentru a corecta un defect de vedere. 2. pansament care acoperă un singur ochi. (< fr. monocle)

MONOCLU ~ri n. 1) Lentilă convexă, care se fixează în orbita ochiului pentru a corecta un defect de vedere. 2) Pansament la un singur ochi. /<fr. monocle

*monóclu n., pl. e (fr. monocle, d. lat. monóculus, chĭor, cuv. ibrid d. vgr. mónos, singur, și lat. óculus, ochĭ. V. binoclu). Ochelarĭ p. un singur ochĭ, un geam ținut cu mușchiĭ din prejuru ochĭuluĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

monoclu (desp. mo-no-clu/mon-o-) s. n., art. monoclul; pl. monocluri corectat(ă)

!monoclu (mo-no-clu/mon-o-) s. n., art. monoclul; pl. monocluri

monoclu s. n. (sil. -clu; mf. mon-), art. monoclul; pl. monocluri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MONOCLU s. (rar) lornion, (pop. și fam.) geam, (pop.) sticlă. (Poartă ~ la ochiul drept.)

MONOCLU s. (rar) lornion, (pop. și fam.) geam, (pop.) sticlă. (Poartă ~ la ochiul drept.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

monoclu (monocluri), s. n. – Un tip de lentilă pentru un ochi. Fr. monocle.Der. monoclat, adj. (prevăzut cu un monoclu).

Intrare: monoclu
  • silabație: mo-no-clu, mon-o-clu info
substantiv neutru (N39)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • monoclu
  • monoclul
  • monoclu‑
plural
  • monocluri
  • monoclurile
genitiv-dativ singular
  • monoclu
  • monoclului
plural
  • monocluri
  • monoclurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

monoclu, monoclurisubstantiv neutru

  • 1. Lentilă rotundă, concavă sau convexă, care se fixează în orbita unui ochi pentru a corecta un defect de vedere. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Urmau... cum spuneau mai înflorit publiciștii cu monoclu, aceeași dramă a eternului feminin. SADOVEANU, P. M. 227. DLRLC
    • format_quote Monoclul îi spînzura de jiletcă. ARGHEZI, P. T. 80. DLRLC
    • 1.1. prin analogie Pansament făcut la un singur ochi. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.