8 definiții pentru moldovenește

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MOLDOVENEȘTE adv. Ca moldovenii, în felul moldovenilor; în graiul moldovenesc. ◊ Expr. (Reg.) A o lua sau a (o) spune moldovenește = a acționa, a vorbi fățiș (și ferm). – Moldovean + suf. -ește.

MOLDOVENEȘTE adv. Ca moldovenii, în felul moldovenilor; în graiul moldovenesc. ◊ Expr. (Reg.) A o lua sau a (o) spune moldovenește = a acționa, a vorbi fățiș (și ferm). – Moldovean + suf. -ește.

moldovenește av [At: BUDAI-DELEANU, LEX. / E: moldovean + -ește] 1 În felul moldovenilor (5). 2 În graiul moldovenesc sau cu accent moldovenesc. 3 (Îe) A o lua sau a (o) spune (ori, rar, a i-o spune cuiva) ~ A acționa sau a vorbi direct, fățiș, cu hotărâre și energie.

MOLDOVENEȘTE adj. Ca moldovenii, în felul moldovenilor. Apoi mă mieram eu de ce vorbești așa de bine moldovenește și aduci la mers cu de-ale noastre, CREANGĂ, P. 129.

MOLDOVENEȘTE adv. În felul moldovenilor; ca moldovenii. /moldovean + suf. ~ește

moldovenéște adv. Ca Moldoveniĭ: a vorbi moldovenește.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

moldovenește adv.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MOLDOVENÉȘTE adv. Ca moldovenii, în felul moldovenilor; în graiul moldovenesc (sau cu accent moldovenesc). Cf. BUDAI-DELEANU, LEX. Mă mieram eu de ce vorbești așa de bine moldovenește. CREANGĂ, P. 129. Vorbea moldovenește cu un ușor accent franțuzesc. TEODOREANU, M. II, 94. Ar trebui să grăiesc grecește. Altfel, cum oi începe moldovenește, pun cei de acolo mîna pe mine și mă bagă-n butuc. SADOVEANU, O. X, 318, cf. VII, 165. Craiul negru povestește Basmul, pe moldovenește. ARGHEZI, S. P. 124. Știam șaua cum se pune, O puneam moldovenește Și-ncălicam haiducește. MAT. FOLK. 401, cf. 78. ◊ E x p r. A o lua sau a (o) spune (ori, rar, a i-o spune cuiva) moldovenește = a acționa sau a vorbi direct, fățiș, cu hotărîre și energie. Spuneți verde, moldovenește, ca la niște frați ce vă sîntem. CREANGĂ, A. 162, cf. ZANNE, P. VI, 208, com. din MARGINEA-RĂDĂUȚI. – Moldovean + suf. -ește.

Intrare: moldovenește
moldovenește adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • moldovenește
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

moldoveneșteadverb

  • 1. Ca moldovenii, în felul moldovenilor; în graiul moldovenesc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Apoi mă mieram eu de ce vorbești așa de bine moldovenește și aduci la mers cu de-ale noastre. CREANGĂ, P. 129. DLRLC
    • chat_bubble regional A o lua sau a (o) spune moldovenește = a acționa, a vorbi fățiș (și ferm). DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • Moldovean + sufix -ește. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.