11 definiții pentru moderator (dispozitiv)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MODERATÓR, -OÁRE, moderatori, -oare, s. m., s. f., s. n., adj. 1. S. m. și f., adj. (Element) care moderează, ponderează, frânează, potolește. 2. S. m. și f. Persoană care conduce cu imparțialitate o dezbatere, de obicei, publică, o masă rotundă, o emisiune cu mai mulți participanți. 3. S. n. Dispozitiv de reglare a vitezei de mișcare a unui mecanism. 4. S. m. Substanță folosită pentru micșorarea energiei neutronilor la reactoarele nucleare. [Pl. și: (4, n.) moderatoare] – Din fr. modérateur, lat. moderator, it. moderatore.[1]

 1. În original, clasificarea morfologică a sensului (2) lipsește. Presupunem că este s. m. și f. cata

moderator, ~oare [At: NEGULICI / V: (înv) ~răt~ / Pl: ~i, ~oare / E: fr modérateur, cf lat moderator] 1-2 smf, a (Element) care moderează, potolește, frânează. 3 sn Dispozitiv de siguranță care reduce automat viteza unui mecanism. 4 sm (Fiz) Substanță folosită pentru încetinirea neutronilor în reactoarele nucleare. 5 smf Persoană care conduce o dezbatere publică, o emisiune de radio sau de televiziune cu mai mulți participanți.

MODERATÓR, -OÁRE, moderatori, -oare, s. m. și f., s. n., adj. 1. S. m. și f., adj. (Element) care moderează, ponderează, frânează, potolește. 2. S. m. și f. Persoană care conduce o dezbatere, de obicei, publică, o masă rotundă, o emisiune cu mai mulți participanți. 3. S. n. Dispozitiv de reglare a vitezei de mișcare a unui mecanism. 4. S. n. Substanță folosită pentru încetinirea mișcării neutronilor. – Din fr. modérateur, lat. moderator, it. moderatore.

MODERATÓR, moderatoare, s. n. Dispozitiv de reglare a vitezei de mișcare a unui sistem tehnic sau a unui organ al acestuia.

MODERATÓR, -OÁRE adj. Care moderează. // s.n. 1. Aparat care reglează mersul unor mașini, limitând mărirea vitezei. ♦ Dispozitiv la unele piane și pianine, cu ajutorul căruia coardele se acoperă cu o bucată de pâslă, sunetul devenind astfel foarte slab. 2. Substanță care diminuează viteza neutronilor rezultați dintr-o fisiune nucleară. [Cf. fr. modérateur, lat. moderator, it. moderatore].

MODERATÓR, -OÁRE I. adj., s. m. f. (factor) care moderează. II. s. m. 1. substanță care încetinește mișcarea neutronilor rezultați dintr-o fisiune nucleară. 2. inhibator care încetinește reacția de polimerizare. III. s. m. f. cel care conduce, îndrumă o dezbatere publică, o masă rotundă și trage concluziile. IV. s. n. 1. dispozitiv de reglare a vitezei de mișcare a unui mecanism. ◊ dispozitiv la unele piane și pianine cu ajutorul căruia coardele se acoperă cu o bucată de pâslă, sunetul devenind foarte slab. 2. (electr.) disc de cupru destinat a slăbi oscilațiile unui indice magnetic. (< fr. modérateur, lat. moderator, it. moderatore, /III/ engl. moderator)

MODERATÓR2 ~oáre n. Dispozitiv care reglează viteza unei mașini sau a unui sistem tehnic. /<fr. modérateur, lat. moderator, it. moderatore

*moderatór, -oáre s. (lat. moderator). Care regulează, guvernează, domnește: Dumnezeŭ e moderatoru universuluĭ. Care reține în marginile moderațiuniĭ: a fi moderatoru unuĭ partid. S. n., pl. oare. Instrument pin care se regulează mișcarea mașinilor: lampă cu moderator.

moderător sn vz moderator


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

moderatór3 (dispozitiv) s. n., pl. moderatoáre

moderatór (dispozitiv de reglare a vitezei sau de diminuare a sunetului) s. n., pl. moderatoáre

Intrare: moderator (dispozitiv)
moderator3 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • moderator
 • moderatorul
 • moderatoru‑
plural
 • moderatoare
 • moderatoarele
genitiv-dativ singular
 • moderator
 • moderatorului
plural
 • moderatoare
 • moderatoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

moderator (dispozitiv)

 • 1. Dispozitiv de reglare a vitezei de mișcare a unui mecanism.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. Dispozitiv la unele piane și pianine, cu ajutorul căruia coardele se acoperă cu o bucată de pâslă, sunetul devenind astfel foarte slab.
   surse: DN
 • 2. electrotehnică Disc de cupru destinat a slăbi oscilațiile unui indice magnetic.
  surse: MDN '00

etimologie: