18 definiții pentru manelă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MANELĂ, manele, s. f. Piesă de lemn brut, cu lungime variind după întrebuințări, folosită mai ales în construcții. ♦ Manetă. – Din it. manella.

mane1 sf [At: SĂGHINESCU, V. 60 / V: manea / Pl: ~le / E: it manella] 1 Bară de lemn sau de metal folosită la diverse lucrări de construcție, ca pârghie etc. Vz drug, par, rudă. 2 (Reg) Rangă.

mane2 sf [At: H III, 141 / E: nct] (Reg; pbl) Gât al viorii.

MANELĂ, manele, s. f. Piesă de lemn brut, cu lungime variind după întrebuințări, folosită mai ales în construcții. – Din it. manella.

MANELĂ, manele, s. f. Piesă de lemn, rotundă și subțire, folosită la executarea schelelor în construcții, ca drug de căruță etc. ♦ Bară scurtă de lemn sau de metal, folosită ca pîrghie pentru a pune în mișcare un mecanism sau un dispozitiv (cabestan, teasc de struguri etc.).

MANE s.f. (Constr.) Piesă de lemn brut rotund, folosită la cofraje, schele etc. ♦ Manetă. [< it. manella].

MANE s. f. bară de lemn folosită la cofrage, schele etc. (< it. manella)

manélă f., pl. e (ngr. manéla, d. it. manella, care vine d. mano, mînă). Sud. Drug de lemn, ca de vre-un metru și ceva, care se pune de-a curmezișu ușiĭ și se prinde în ceva pin ăuntru ca s’o ție bine încuĭată. Pîrghie de rîdicat greutățĭ. În scîndurărie, prăjină de brad lungă de vre-o 4 metri.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+mane (piesă de lemn) s. f., g.-d. art. manelei; pl. manele

mane (piesă de lemn) s. f., g.-d. art. manelei; pl. manele

mane (tehn.) s. f., g.-d. art. manelei; pl. manele

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

manelă (manele), s. f.1. Manivelă. – 2. Zăvor. Ngr. μανέλα (Scriban).

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MANÉLĂ1 s. f. Piesă, bară de lemn sau de metal folosită la diverse lucrări de construcție, ca pîrghie etc. V. d r u g, p a r, r u d ă. Cf. SĂGHINESCU, V. 60. Arendașul vine cu o manelă în mină. SANDU-ALDEA, A. M. 219, cf. CIUPALĂ, T. 336. Marinarii escaladară în salturi balustrada punții, înarmați cu lopeți de barcă, capete de frînghie împletite în noduri plumbuite și manelele de la cabestanul ancorei. BART, S. M. 91. Cherestea. . . manele, cărămizi de presă. SCÎNTEIA, 1960, nr. 4843, cf. CHEST. II 167/176, 282/175, 181, ALR II/I h 293, ALR SN I h 130. Manea lungă Fără umbră (Apa). PAMFILE, C. 16. ♦ (Regional) Rangă (Balș-Craiova). ALR II 6459 bis/876. – Pl.: manele. – Și: maneá s. f. – Din it. manella.Manea: sg. refăcut după pl.

MANÉLĂ2 s. f. (Regional) Parte a viorii nedefinită mai de aproape, (probabil) gîtul viorii (Drăgușeni-Galați). Cf. H III 141. Scripcă cu părțile ei: arcuș, strune, manelă, ib. - Étimologia necunoscută.

Intrare: manelă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mane
  • manela
plural
  • manele
  • manelele
genitiv-dativ singular
  • manele
  • manelei
plural
  • manele
  • manelelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mane, manelesubstantiv feminin

  • 1. Piesă de lemn brut, cu lungime variind după întrebuințări, folosită mai ales în construcții. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: rangă
    • 1.1. Manetă. DEX '09 DLRLC DN
      sinonime: manetă
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.