16 definiții pentru lipcă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIPCĂ adv. (Reg.; în expr.) A sta (sau a ședea etc.) lipcă (undeva) = a sta undeva neclintit, a nu se mișca (dintr-un loc), stingherind pe cineva. A sta lipcă pe capul cuiva = a insista mult pe lângă cineva. A se ține lipcă de cineva = a însoți pe cineva peste tot (stingherindu-l cu prezența sa). A umbla lipcă după ceva = a căuta să obțină ceva cu orice preț; a dori ceva foarte mult. – Din ucr. lypkyj „lipicios”.

lipcă3 sf [At: CV 1951, nr. 3-4, 43 / Pl: ? / E: nct] (Mar) Groapă mică unde se seamănă cartofi.

lipcă1 [At: CIHAC, II, 172 / V: (îvr) litcă / E: ucr липкий] (Reg) 1 av Nedeslipit. 2 av Neclintit. 3 av Insistent. 4 av (Îlv) A se face ~ A se linguși. 5 av (Îe) A se ține ~ de cineva sau de ceva A însoți mereu pe cineva sau ceva, incomodând. 6 av (Îe) A sta ~, a ședea ~, (rar) a se lipi ~ (undeva, de sau lângă cineva) A sta mult timp undeva și cu cineva, incomodând. 7 av (Îe) A rămâne ~, a sta ~ A fi neclintit. 8 av (Îae) A fi statornic. 9 av (Îe) A sta (sau a ședea) ~ pe capul cuiva A insista mult pe lângă cineva. 10 av (Îe) A umbla ~ după ceva A dori ceva foarte mult. 11 av Peste tot. 12 smf Persoană care incomodează pe cineva prin insistență.

lipcă2 sf [At: BORZA, D. 252 / Pl: ? / E: bg лепка[1]] (Bot; Ban) Mușcată (Pelargonium) corectat(ă)

  1. În original, posibil greșit: ленка LauraGellner

LIPCĂ adv. (Reg.; în expr.) A sta (sau a ședea etc.) lipcă (undeva) = a sta undeva neclintit, a nu se mișca (dintr-un loc), stingherind pe cineva. A sta lipcă pe capul cuiva = a stărui mult pe lângă cineva. A se ține lipcă de cineva = a însoți pe cineva peste tot (stingherindu-l cu prezența sa). A umbla lipcă după ceva = a căuta să obțină ceva cu orice preț; a dori ceva foarte mult. – Din ucr. lypkyj „lipicios”.

LIPCĂ adv. (În expr.) A sta (a ședea etc.) lipcă (undeva) = a sta undeva neclintit, a nu se mișca (dintr-un loc). Toader Maftei și frate-său Mutu stau lipcă lîngă stiva lor de peri. SADOVEANU, P. M. 313. Șezi lipcă unde te duci și scoți sufletul din om cu obrăzniciile tale. CREANGĂ, A. 66. A sta lipcă pe capul cuiva = a stărui mult pe lîngă cineva. A se ține lipcă de cineva = a-l urma peste tot (plictisindu-l cu prezența sa). Ne ținem de mata lipcă. CAMILAR, N. II 368. (Rar) A umbla lipcă după ceva = a dori ceva foarte mult, a se prăpădi după ceva. Cinsteam pe Moțăt cu bragă, alviță... lucruri după care el umbla lipcă. HOGAȘ, H. 74.

LIPCĂ adv.: A ședea ~ a sta mult și nemișcat, incomodând alte persoane. A se ține ~ de cineva a se ține mereu de cineva. /<ucr. lypky

lipcă adv. Mold. alipit (fig.), belea pe capul cuiva: șezi lipcă unde te duci Cr. [Slav. LIPŬKŬ, lipan: planta se întrebuințează pentru cataplasme].

lípcă adv. (d. lipesc; rus. lipkiĭ, lipicĭos). Fam. A te ținea lipcă de cineva, a sta lipcă pe lîngă cineva, a te ținea mereŭ de el (cață, gîrbă, grapă, scaĭ, zgaĭbă) ca să-țĭ dea ceva.

litcă smf, av vz lipcă

litcă adv. Mold. alipit: se ține litcă de... NEGR. [Cf. lipcă].

litcă f. Tr. unealtă de bătut laptele spre a se alege untul. [Origină necunoscută].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

lipcă (reg.) adv.

lipcă (reg.) adv.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

LITCĂ s. v. bătător.

litcă s. v. BĂTĂTOR.

Intrare: lipcă
lipcă adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • lipcă
substantiv feminin (F99)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • litcă
  • litca
plural
genitiv-dativ singular
  • litcăi
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

lipcăadverb

  • chat_bubble regional A sta (sau a ședea etc.) lipcă (undeva) = a sta undeva neclintit, a nu se mișca (dintr-un loc), stingherind pe cineva. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Toader Maftei și frate-său Mutu stau lipcă lîngă stiva lor de peri. SADOVEANU, P. M. 313. DLRLC
    • format_quote Șezi lipcă unde te duci și scoți sufletul din om cu obrăzniciile tale. CREANGĂ, A. 66. DLRLC
  • chat_bubble regional A sta lipcă pe capul cuiva = a insista mult pe lângă cineva. DEX '09 DLRLC
  • chat_bubble regional A se ține lipcă de cineva = a însoți pe cineva peste tot (stingherindu-l cu prezența sa). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: însoți
    • format_quote Ne ținem de mata lipcă. CAMILAR, N. II 368. DLRLC
  • chat_bubble regional A umbla lipcă după ceva = a căuta să obțină ceva cu orice preț; a dori ceva foarte mult. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Cinsteam pe Moțăt cu bragă, alviță... lucruri după care el umbla lipcă. HOGAȘ, H. 74. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.