11 definiții pentru liniuță

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LINIUȚĂ, liniuțe, s. f. Linioară. ◊ Liniuță de unire = a) semn ortografic care servește pentru a marca rostirea împreună a două sau a mai multor cuvinte sau pentru a despărți cuvintele în silabe; b) semn de punctuație folosit pentru a uni două sau mai multe cuvinte legate între ele printr-un strâns raport lexical, morfologic sau sintactic; linioară, cratimă. ♦ (Fam.) Fiecare dintre subdiviziunile gradelor marcate pe un termometru. [Pr.: -ni-u-] – Linie + suf. -uță.

liniuță sf [At: DEX / P: ~ni-u~ / Pl: ~țe / E: linie + -uță] 1-4 (Șhp) Linioară (1-4). 5 (Șîs) ~ de unire Semn ortografic care servește pentru a marca rostirea împreună a două sau mai multe cuvinte sau pentru a despărți cuvintele în silabe Si: cratimă, linioară. 6 (Îas) Semn de punctuație folosit pentru a uni două sau mai multe cuvinte legate între ele printr-un strâns raport lexical, morfologic sau sintactic Si: cratimă, linioară. 7 Fiecare din subdiviziunile marcate pe o riglă, pe un termometru etc.

LINIÚȚĂ, liniuțe, s. f. Linioară. ◊ Liniuță de unire = a) semn ortografic care servește pentru a marca rostirea împreună a două sau a mai multor cuvinte sau pentru a despărți cuvintele în silabe; b) semn de punctuație folosit pentru a uni două sau mai multe cuvinte legate între ele printr-un strâns raport lexical, morfologic sau sintactic; linioară, cratimă. ♦ (Fam.) Fiecare dintre subdiviziunile gradelor marcate pe un termometru. [Pr.: -ni-u-] – Linie + suf. -uță.

LINIUȚĂ, liniuțe, s. f. Linioară. Liniuță de unire = a) semn ortografic care servește pentru a marca rostirea împreună a două sau mai multe cuvinte sau pentru a despărți cuvintele în silabe. V. linioară, cratimă; b) semn de punctuație folosit pentru a uni două cuvinte legate între ele printr-un raport strîns lexical, morfologic sau sintactic. (Chim.) Liniuță de valență = semn grafic care marchează legătura în formulele chimice. ♦ (Familiar) Fiecare dintre subdiviziunile gradelor marcate pe un termometru; linie. 38 de grade și două liniuțe. – Pronunțat: -ni-u-.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

liniuță (desp. -ni-u-) s. f., g.-d. art. liniuței; pl. liniuțe

liniuță (-ni-u-) s. f., g.-d. art. liniuței; pl. liniuțe

liniuță s. f. (sil. -ni-u-), g.-d. art. liniuței; pl. liniuțe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

LINIUȚĂ s. 1. linioară. (A tras o ~.) 2. (LINGV.) liniuță de unire = cratimă, linioară, trăsură de unire. (~ este un semn ortografic.) 3. linie. (~ a scalei unui termometru.)

LINIUȚĂ s. 1. linioară. (A tras o ~.) 2. liniuță de unire = cratimă, linioară, trăsură de unire. (~ este un semn ortografic.) 3. linie. (~ a unui termometru.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

LINIUȚĂ DE UNIRE ȘI DE DESPĂRȚIRE s. f.: v. cratimă.

Intrare: liniuță
liniuță substantiv feminin
 • silabație: li-ni-u-ță info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • liniuță
 • liniuța
plural
 • liniuțe
 • liniuțele
genitiv-dativ singular
 • liniuțe
 • liniuței
plural
 • liniuțe
 • liniuțelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

liniuță, liniuțesubstantiv feminin

 • 1. Linioară. DEX '98 DEX '09
  sinonime: linioară
  • 1.1. Liniuță de unire = semn ortografic care servește pentru a marca rostirea împreună a două sau a mai multor cuvinte sau pentru a despărți cuvintele în silabe. DEX '09 DEX '98
  • 1.2. Liniuță de unire = semn de punctuație folosit pentru a uni două sau mai multe cuvinte legate între ele printr-un strâns raport lexical, morfologic sau sintactic. DEX '09 DEX '98
  • 1.3. chimie Liniuță de valență = semn grafic care marchează legătura în formulele chimice. DLRLC
 • 2. familiar Fiecare dintre subdiviziunile gradelor marcate pe un termometru. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: linie
  • format_quote 38 de grade și două liniuțe. DLRLC
etimologie:
 • Linie + sufix -uță. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.