15 definiții pentru legalitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LEGALITATE s. f. Caracterul a ceea ce este legal, conform cu legea; principiu general de drept potrivit căruia autoritățile, instituțiile publice și cetățenii sunt obligați să respecte legea. ◊ Expr. A intra în legalitate = a se conforma legilor în vigoare. A fi în legalitate = a fi, a lucra sub ocrotirea și cu respectarea legilor în vigoare. ♦ Organizarea unui stat pe bază de legi; ansamblul legilor unei țări. – Din fr. légalité.

legalitate sf [At: (a. 1848) URICARIUL, X. 12 / Pl: (nob) ~tăți / E: fr légalité] 1 Caracter a ceea ce este în conformitate cu legea Si: (îvr) legitate (1), (îvr) legiuință (2). 2 Principiu potrivit căruia toate organele, organizațiile și instituțiile de stat sau obștești și cetățenii sunt obligați să respecte, în activitățile lor, legea (38). 3 (Iuz; îs) ~ socialistă (sau populară) Principiu fundamental al dreptului socialist. 4 (Iuz; îas) Metodă principală a statului pentru îndeplinirea funcțiilor acestuia, apărarea ordinii economice, sociale și de stat și a drepturilor și libertăților democratice. 5 (Îe) A intra (sau a reintra) în ~ A se conforma legilor (38) în vigoare. 6 (Îe) A fi în ~ A fi în conformitate cu legile (38) în vigoare. 7 Organizare a unui stat pe baza legilor (38). 8 Ansamblu al legilor (36) unui stat.

LEGALITATE, legalități, s. f. Caracterul a ceea ce este legal, conform cu legea; principiu potrivit căruia toate organizațiile de stat sau obștești și cetățenii sunt obligați să respecte, în activitatea lor, legea. ◊ Expr. A intra în legalitate = a se conforma legilor în vigoare. A fi în legalitate = a fi, a lucra sub ocrotirea și cu respectarea legilor în vigoare. ♦ Organizarea unui stat pe bază de legi; ansamblul legilor unei țări. – Din fr. légalité.

LEGALITATE s. f. Faptul de a fi conform cu legile, respectare a legilor; stare de ordine capabilă să asigure, prin lege, viața și activitatea unei societăți, a unui stat etc. Legalitatea populară garantează inviolabilitatea marilor drepturi și libertăți cucerite prin lupta și munca poporului muncitor. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 11, 20. ◊ Expr. A intra în legalitate = a se conforma principiilor legilor în vigoare. A fi în legalitate = a fi, a lucra sub ocrotirea legilor în vigoare. ♦ Organizare a unui stat pe bază de legi; ansamblul legilor (unei țări). Numai să ne dea mijloace de a lucra asupra țării și de a da țării o legalitate. GHICA, A. 580.

LEGALITATE s.f. Conformitate cu legile, respectarea strictă a legilor. ♦ Ordine legală care asigură viața și activitatea unei societăți, a unui stat etc. [Cf. fr. légalité].

LEGALITATE s. f. 1. caracter legal; principiu potrivit căruia orice persoană fizică sau juridică este obligată să respecte legea; legalism (2). ♦ a fi (sau a intra) în ~ = a se conforma legilor în vigoare. 2. ordine legală care asigură viața și activitatea unui stat etc. (< fr. légalité)

LEGALITATE f. 1) Caracter legal; conform cu legile. 2) Respectare cu strictețe a legilor. ◊ A intra în ~ a se supune legilor în vigoare. A fi în ~ a se afla sub ocrotirea legilor. 3) Organizare a unui stat pe bază de legi. 4) Ansamblu de legi al unei țări. [G.-D. legalității] /<fr. légalité

*legalitáte f. (lat. legálitas, -átis. V. lealitate). Calitate de a fi legal.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

legalitate s. f., g.-d. art. legalității

legalitate s. f., g.-d. art. legalității

legalitate s. f., g.-d. art. legalității; pl. legalități

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

LEGALITATE s. (JUR.) putere, valabilitate, valoare, (înv.) tărie. (~ unui înscris.)

LEGALITATE s. putere, valabilitate, valoare, (înv.) tărie. (~ unui înscris.)

Intrare: legalitate
legalitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • legalitate
 • legalitatea
plural
 • legalități
 • legalitățile
genitiv-dativ singular
 • legalități
 • legalității
plural
 • legalități
 • legalităților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

legalitate, legalitățisubstantiv feminin

 • 1. Caracterul a ceea ce este legal, conform cu legea; principiu general de drept potrivit căruia autoritățile, instituțiile publice și cetățenii sunt obligați să respecte legea. DEX '09 DLRLC DN
  sinonime: legalism antonime: ilegalitate
  • format_quote Legalitatea populară garantează inviolabilitatea marilor drepturi și libertăți cucerite prin lupta și munca poporului muncitor. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 11, 20. DLRLC
  • 1.1. Organizarea unui stat pe bază de legi; ansamblul legilor unei țări. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Numai să ne dea mijloace de a lucra asupra țării și de a da țării o legalitate. GHICA, A. 580. DLRLC
  • chat_bubble A intra în legalitate = a se conforma legilor în vigoare. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  • chat_bubble A fi în legalitate = a fi, a lucra sub ocrotirea și cu respectarea legilor în vigoare. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.