11 definiții pentru left (podoabă)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LEFT, (1) lefți, s. m., (2) lefturi, s. n. (Înv.) 1. S. m. Monedă de aur sau argint (în valoare de cinci ducați), din care se făceau salbe. 2. S. n. Obiect de podoabă femeiască în formă de colier sau de medalion. – Din ngr. leftó(n) „monedă mică”.

LEFT, (1) lefți, s. m., (2) lefturi, s. n. (Înv.) 1. S. m. Monedă de aur sau argint (în valoare de cinci ducați), din care se făceau salbe. 2. S. n. Obiect de podoabă femeiască în formă de colier sau de medalion. – Din ngr. leftó(n) „monedă mică”.

left [At: ALECSANDRI, P. 262 / V: lef, ler sn / Pl: (1-3) ~fți, (4-5) ~uri / E: ngr λεπτόν] 1 sm (Înv) Monedă de aur sau de argint care a circulat în țările române, cu o valoare care a variat și din care se făceau salbe. 2 sm (Lpl) Salbă de bani. 3 sn (Înv) Obiect de podoabă femeiască în formă de colier sau de medalion Si: (îvr) leftujur. 4 sn (Reg) Bentiță de catifea brodată sau cu mărgele aplicate, care se prinde în jurul gâtului. 5 sn (Reg) Șir de mărgele.

LEFT, (1) lefți, s. m., (2) lefturi, s. n. (Învechit) 1. Monedă de aur sau de argint, de diferite valori, din care se făceau salbe. Safteaua mi-a făcut-o un zaraf din gura pieții – 62 lei pentru un left mare de zece galbeni. VLAHUȚĂ, O. A. II 265. Iat-o cămașă albă Cu lefți mari lucind în salbă. ALECSANDRI, P. III 262. 2. Obiect de podoabă femeiască; giuvaer. Se vedeau sipeturi de sidef pline de ghiordane cu cercei, cu lefturi de smaragduri. ODOBESCU, S. A. 137.

left m. și n. 1. (pl. lefți) monedă de aur sau de argint, în valoare de 5 galbeni, din care se fac salbe: cu lefți mari lucind în salbă AL.; 2. (pl. lefturi). medalion: lefturi de smaragduri OD. [Gr. mod. LEFTÓN, a suta parte dintr’o drahmă].

left m. (ngr. leptón, pop. leftón, ban, a suta parte din franc). Ban vechĭ și mare de aur (5 galbenĭ) care se purta în salbe și cu care și astăzĭ se maĭ împodobesc Țigancele. S. n., pl. urĭ. Salbă. Vc. Colier de catifea brodată și cusută cu mărgele (rev. I. Crg. 5, 127).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

left2 (podoabă) (înv.) s. n., pl. lefturi

left2 (podoabă) (înv.) s. n., pl. lefturi

left (podoabă) s. n., pl. lefturi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

LEFT s. v. bijuterie, giuvaier, medalion, odor, podoabă.

left s. v. BIJUTERIE. GIUVAER. MEDALION. ODOR. PODOABĂ.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

left (lefți), s. m.1. Monedă de aur de cinci ducați. – 2. Medalie, medalion. – 3. Colier, salbă. Ngr. λεφτόν, formă populară a lui λεπτόν „centimă” (Cihac, II, 668; DAR; Gáldi 205). Nu este posibilă der. din bg. levče „monedă” (Pascu, Arch. Rom., VII, 559). Sensul 3 se explică prin uzul comun al medaliilor de aur cu mărgele în șirag.

Intrare: left (podoabă)
left2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • left
  • leftul
  • leftu‑
plural
  • lefturi
  • lefturile
genitiv-dativ singular
  • left
  • leftului
plural
  • lefturi
  • lefturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

left, lefturisubstantiv neutru

  • 1. învechit Obiect de podoabă femeiască în formă de colier sau de medalion. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Se vedeau sipeturi de sidef pline de ghiordane cu cercei, cu lefturi de smaragduri. ODOBESCU, S. A. 137. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.