13 definiții pentru jurasic (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

JURASIC, -Ă, jurasici, -ce, s. n., adj. 1. S. n. A doua perioadă a mezozoicului, în care predomină gimnospermele și apar angiospermele, iar fauna este reprezentată prin aproape toate tipurile de viețuitoare. ♦ Grup de roci formate în această perioadă. 2. Adj. Care ține de jurasic (1), privitor la jurasic. – Din fr. jurassique.

JURASIC, -Ă, jurasici, -ce, s. n., adj. 1. S. n. A doua perioadă a mezozoicului, în care predomină gimnospermele și apar angiospermele, iar fauna este reprezentată prin aproape toate tipurile de viețuitoare. ♦ Grup de roci formate în această perioadă. 2. Adj. Care ține de jurasic (1), privitor la jurasic. – Din fr. jurassique.

jurasic, ~ă [At: DA / Pl: ~ici, ~ice / E: fr jurasic] 1 sn A doua perioadă a mezozoicului, în care predomină gimnospermele și apar angiospermele, iar fauna este reprezentată prin aproape toate tipurile de viețuitoare. 2 sn Grup de roci formate în jurasic (1). 3 a Care ține de jurasic (1). 4 a Propriu jurasicului (1). 5 a Caracteristic jurasicului (1). 6 a Referitor la jurasic (1). 7-8 sn, a (Teren sedimentar) care se întâlnește frecvent în Munții Jura.

JURASIC1 s. n. A doua perioadă a erei mesozoice. Jurasicul [a lăsat] depozitele de cărbuni din regiunea minieră Reșița. MINERALOGIA, 140. ♦ Rocă formată în această perioadă. Tot în strate de jurasic au fost săpate cheile Dunării (Cazanele), Bicazului, Turdei etc. MINERALOGIA 140.

JURASIC s.n. A doua perioadă (sistem) a mezozoicului. // adj. Care aparține acestei perioade. [< fr. jurassique, cf. Jura – munți care despart Franța de Elveția].

JURASIC, -Ă adj., s. n. (din) a doua perioadă a mezozoicului. (< fr. jurassique)

JURASIC1 n. Perioadă secundă a erei mezozoice. 2) Depunere minerală din această perioadă. /<fr. jurasique

* jurásic, -ă adj. (d. muntele Jura din Elveția). Geol. Terenu jurasic, un teren de formațiune secundară, între etaju liasic și terenu cretaceŭ, care se găsește, între altele, și în munțiĭ Jura. – Sn., pl. e (saŭ urĭ), Jurasicu, terenu jurasic.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

JURASIC s. (GEOL.) jurasic inferior v. liasic; jurasic mediu v. dogger; jurasic superior v. malm.

JURASIC s. (GEOL.) jurasic inferior = liasic; jurasic mediu = dogger; jurasic superior = malm.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

JURÁSIC (< n. pr. Jura), a doua perioadă a Mezozoicului, care se consideră că a durat 33 mil. de ani. Petrografic, se caracterizează prin toate tipurile de facies, de la cele continentale la batiale și abisale. Flora este reprezentată prin gimnosperme și prin apariția angiospermelor. În cadrul faunei există toate clasele și ordinele de vertebrate și de nevertebrate; la sfârșitul J. apar păsările cu caracter primitiv (Archaeopteryx) iar mamiferele sunt reprezentate numai prin câteva tipuri inferioare de marsupiale sau de multituberculate. Mișcările orogenice au fost slabe, intensificându-se în J. superior, fiind însoțite de activitate vulcanică. Se diferențiază pentru prima dată trei zone climatice: boreală, ecuatorială și australă. În depozitele din J. se găsesc zăcăminte de fosfat de calciu, oolite, feruginoase, limonit, hematit etc. J. se împarte în: J. inferior (Liasic), J. mediu (Dogger) și J. superior (Malm).

Intrare: jurasic (s.n.)
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • jurasic
  • jurasicul
  • jurasicu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • jurasic
  • jurasicului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

jurasicsubstantiv neutru

  • 1. A doua perioadă a mezozoicului, în care predomină gimnospermele și apar angiospermele, iar fauna este reprezentată prin aproape toate tipurile de viețuitoare. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Jurasicul [a lăsat] depozitele de cărbuni din regiunea minieră Reșița. MINERALOGIA, 140. DLRLC
    • 1.1. Grup de roci formate în această perioadă. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC NODEX
      • format_quote Tot în strate de jurasic au fost săpate cheile Dunării (Cazanele), Bicazului, Turdei etc. MINERALOGIA 140. DLRLC
    • 1.2. geologie Jurasic inferior. Sinonime
      sinonime: liasic
    • 1.3. geologie Jurasic mediu. Sinonime
      sinonime: dogger
    • 1.4. geologie Jurasic superior. Sinonime
      sinonime: malm
  • 2. Teren sedimentar care se întâlnește frecvent în Munții Jura. MDA2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.