11 definiții pentru isop (bot.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ISOP, isopi, s. m. Mic arbust exotic cu flori albastre, mai rar roșii sau albe, cultivat la noi ca plantă ornamentală (Hyssopus officinalis). – Din sl. isopŭ.

ISOP, isopi, s. m. Mic arbust exotic cu flori albastre, mai rar roșii sau albe, cultivat la noi ca plantă ornamentală (Hyssopus officinalis). – Din sl. isopŭ.

isop sm [At: PSALT. 99/24 / V: izop / Pl: ~i / E: vsl исопъ] 1 Mic arbust exotic cu flori albastre, mai rar roșii sau albe, cultivat ca plantă ornamentală și medicinală (Hyssopus officinalis). 2 Plantă cu flori trandafirii, mai rar albe, ale cărei rădăcini se utilizează la scoaterea petelor de pe stofe Si: (pop) ciulin, odogaci, săpunariță (Saponaria officinalis).

ISOP, (1) isopi, s. m., (2) isopuri, s. n. 1. Mic arbust exotic cu flori albe sau albastre, cultivat la noi ca plantă ornamentală (Hyssopus officinalis). 2. Ulei sau parfum extras din frunzele acestui arbust. – Slav (v. sl. isopŭ <gr.).

isop m. plantă aromatică din familia labiatelor (Hyssopus).

isóp m. (vsl. isopu, gr. ῾yssopos, d. ebr. izob; lat. hyssópus și -um, fr. hysope, maĭ vechĭ hyssope). O plantă neidentificată, pomenită în biblie ca foarte mică și care se întrebuința la făcut fiștoace (ca și busuĭocu, cu care se înrudește): De la cedru pînă la isop, de la vlădică pînă la opincă. Stropi-mă-veĭ cu isop, și mă voĭ curăți (Ps. 51, 9). Bot. Un copăcel labiat aromatic care se întrebuința odată în medicină (hyssópus officinális). V. melisă, mintă și săpun.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

isop (isopi), s. m.1. Hisop, arbust (Hyssopus officinalis). – 2. Săpunăriță (Saponaria officinalis). – Mr. isop. Gr. ὔσσωπον, în parte prin intermediul sl. isopŭ. Sec. XVI.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ISÓP (< sl.) s. m. Arbust odorant, de dimensiuni mici, din familia labiatelor, originar din regiunea mediteraneană, cu frunze opuse, liniar-alungite, flori albastru închis, rar roșii sau albe, cultivat ca plantă ornamentală (Hyssopus officinalis). Partea supraterană (exclusiv tulpinile lignificate) conține un ulei eteric, herba hyssopi este folosit pentru ceai în tratarea tusei, a bolilor de plămâni și a reumatismului.

HYSSOPUS L., ISOP, fam. Labiatae. Gen cu o singură specie: Hyssopus officinalis L., originară din Europa, arbust mic, odorant, melifer, cu frunze opuse, sesile, îngust-lanceolate, întregi, cu glande uleioase puternic aromate, tulpină lemnoasă, 0,30-1,50 m înălțime, ramificată, scoarță maro, care se desprinde în fîșii. Flori albastre-închis, mai rar albe sau roșii (corolă cu labiul superior bilabiat, caliciul cu 15 nervuri, staminele în partea de jos arcuat distante, iar în partea de sus, paralele), în verticile, indesuite, terminale, care formează raceme, unilaterale. înflorește vara.

Intrare: isop (bot.)
isop1 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • isop
  • isopul
  • isopu‑
plural
  • isopi
  • isopii
genitiv-dativ singular
  • isop
  • isopului
plural
  • isopi
  • isopilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

isop, isopisubstantiv masculin

  • 1. Mic arbust exotic cu flori albastre, mai rar roșii sau albe, cultivat la noi ca plantă ornamentală (Hyssopus officinalis). DEX '98 DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.