15 definiții pentru incursiune

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INCURSIÚNE, incursiuni, s. f. 1. (Mil.) Acțiune de cercetare, de mică amploare, executată prin surprindere pe teritoriul inamicului de către un grup de militari, în scopul obținerii unor informații, distrugerii unor obiective, capturării de prizonieri, de documente etc. ♦ (Sport) Pătrundere în porțiunea de teren a adversarului. 2. Fig. Cercetare, studiu făcut de cineva într-un subiect străin de preocupările obișnuite, de tema tratată. [Pr.: -si-u-] – Din fr. incursion, lat. incursio, -onis.

INCURSIÚNE, incursiuni, s. f. 1. (Mil.) Acțiune de cercetare, de mică amploare, executată prin surprindere pe teritoriul inamicului de către un grup de militari, în scopul obținerii unor informații, distrugerii unor obiective, capturării de prizonieri, de documente etc. ♦ (Sport) Pătrundere în porțiunea de teren a adversarului. 2. Fig. Cercetare, studiu făcut de cineva într-un subiect străin de preocupările obișnuite, de tema tratată. [Pr.: -si-u-] – Din fr. incursion, lat. incursio, -onis.

incursiune sf [At: URECHE, ap. LET. I, ~/31 / V: (rar) ~ie / Pl: ~ni / E: fr incursion, lat incursio, -onis] 1 (Mil) (Pătrundere sau) invazie de scurtă durată (urmată de retragere), pe un teritoriu străin sau în pozițiile inamicului. 2 Atac prin surprindere dat pentru distrugerea unui obiectiv, pentru luare de prizonieri sau de informații etc. 3 (Fig) Cercetare a unui subiect străin de preocupările obișnuite Si: divagare, excurs. 4 (Spt; pan) Pătrundere în porțiunea de teren a adversarului.

INCURSIÚNE, incursiuni, s. f. 1. Năvălire de scurtă durată a unor forțe armate într-un teritoriu străin, în spațiul lui aerian sau în apele lui teritoriale; atac neașteptat cu scopul de a distruge obiective, de a lua trofee sau de a strînge informații. Incursiune aeriană.Hunii își continuă înaintarea spre apus, făcînd incursiuni și în Peninsula Balcanică. IST. R.P.R. 51. Regiuni... pustiite de incursiunile tătarilor. ODOBESCU, S. II 227. 2. Fig. Abordare a unui domeniu străin (mai ales în probleme de știință, literatură, artă). – Pronunțat: -si-u-.

INCURSIÚNE s.f. 1. Pătrundere de scurtă durată a unor forțe armate într-un teritoriu sau într-un spațiu aerian străin; atac prin surprindere dat pentru distrugerea unui obiectiv, pentru luare de prizonieri sau de informații etc. ♦ (Sport) Pătrundere în porțiunea de teren a adversarului. 2. (Fig.) Abordare a unui subiect străin de preocupările obișnuite, de tema tratată. [Pron. -si-u-. / cf. fr. incursion, lat. incursio].

INCURSIÚNE s. f. 1. pătrundere de scurtă durată a unor forțe armate printr-un teritoriu sau spațiu aerian străin; atac prin suprindere dat pentru distrugerea unui obiectiv, luare de prizonieri sau de informații etc. ◊ (sport) pătrundere în porțiunea de teren a adversarului. 2. (fig.) abordare a unui subiect străin de preocupările obișnuite, de tema tratată. (< fr. incursion, lat. incursio)

INCURSIÚNE ~i f. 1) mil. Pătrundere prin surprindere și de scurtă durată a unor forțe armate străine pe teritoriul unui stat (cu scop de cercetare). 2) Abordare (momentană) a unui subiect străin temei tratate, preocupărilor obișnuite. [Sil. -si-u-] /<fr. incursion, lat. incursio, ~onis

incursiune f. 1. năvălirea dușmanilor în țara străină spre a o prăda; 2. fig. aplicarea spiritului la subiecte străine studiilor obișnuite.

*incursiúne f. (lat. in-cúrsio, -ónis. V. ex-cursiune). Invaziune de oamenĭ armațĭ: incursiunile Tătarilor în Moldova. Fig. Lucrare într’o știință diferită de aceĭa de care te ocupĭ de ordinar, ĭeșire din specialitate. – Și -úrsie.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

incursiune (desp. -si-u-) s. f., g.-d. art. incursiunii; pl. incursiuni

incursiune (-si-u-) s. f., g.-d. art. incursiunii; pl. incursiuni

incursiúne s. f. (sil. -si-u-), g.-d. art. incursiúnii; pl. incursiúni

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

incúrsie s.f. (înv.) năvălire, invazie, incursă, incursiune.

Intrare: incursiune
incursiune substantiv feminin
 • silabație: -si-u-ne info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • incursiune
 • incursiunea
plural
 • incursiuni
 • incursiunile
genitiv-dativ singular
 • incursiuni
 • incursiunii
plural
 • incursiuni
 • incursiunilor
vocativ singular
plural
incursie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

incursiune, incursiunisubstantiv feminin

 • 1. (termen) militar Acțiune de cercetare, de mică amploare, executată prin surprindere pe teritoriul inamicului de către un grup de militari, în scopul obținerii unor informații, distrugerii unor obiective, capturării de prizonieri, de documente etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Incursiune aeriană. DLRLC
  • format_quote Hunii își continuă înaintarea spre apus, făcînd incursiuni și în Peninsula Balcanică. IST. R.P.R. 51. DLRLC
  • format_quote Regiuni... pustiite de incursiunile tătarilor. ODOBESCU, S. II 227. DLRLC
  • 1.1. sport Pătrundere în porțiunea de teren a adversarului. DEX '09 DEX '98 DN
 • 2. figurat Cercetare, studiu făcut de cineva într-un subiect străin de preocupările obișnuite, de tema tratată. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.