12 definiții pentru in-octavo (adj.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IN-OCTÁVO, adj. invar., (2) in-octavouri, s. n. 1. Adj. invar. (Despre formatul unei cărți) În care coala de hârtie este îndoită în opt, formând 16 pagini. 2. S. n. Carte care are acest format. – Loc. lat.

IN-OCTÁVO adj. invar. (Despre formatul unei cărți) În care coala de hârtie este îndoită în opt, formând 16 pagini; (despre cărți, adesea substantivat) care are acest format. – Loc. lat.

IN-OCTÁVO adj. invar. (Despre formatul unei cărți) În care coala de hîrtie tipografică e îndoită în opt, formînd 16 pagini; (despre cărți) care are acest format. Un volum in-octavo. ◊ (Substantivat, rar) Un in-octavo.

IN-OCTÁVO adj., s.n. invar. (Format) în care coala de hârtie imprimată este împăturită în opt, formând șaisprezece pagini; (carte) care are acest format. [< fr., lat. in-octavo].

IN-OCTÁVO adj. inv., s. n. (format) în care coala de hârtie imprimată este împăturită în opt (16 pagini). (< fr., lat. in octavo)

IN-OCTÁVO adj. invar. 1) (despre formatul unei cărți) Care are coala de hârtie îndoită în opt, formând șaisprezece pagini. 2) (despre cărți) Care are formatul unei astfel de coli. /Cuv. lat.

in-octavo a. carte ale carii coli sunt îndoite în opt și formează 16 pagini.

in octavo si, ain [At: DA / V: (înv) ~tav / E: fr in-octavo, lat in-octavo] 1-2 (Tip) (Format de carte) în care coala de hârtie e îndoită în opt, formând 16 pagini. 3-4 (Carte) de format in octavo (2). corectată

*in octávo, cuv. latine care înseamnă „în opt” și care se întrebuințează cînd e vorba de o coală tipărită și îndoită așa în cît să formeze 8 foĭ saŭ 16 paginĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

in-octávo1 (lat.) adj. invar.; abr. in 8°

Intrare: in-octavo (adj.)
in-octavo2 (adj.inv.) adjectiv invariabil
compus
 • in-octavo

in-octavo (adj.)

 • 1. (Despre formatul unei cărți) În care coala de hârtie este îndoită în opt, formând 16 pagini.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN Scriban attach_file un exemplu
  exemple
  • Un volum in-octavo.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN Scriban
 • comentariu abreviere in 8º
  surse: DOOM 2

etimologie: