12 definiții pentru imposibil (s.n.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IMPOSÍBIL, -Ă, imposibili, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care nu e posibil, care nu se poate îndeplini; irealizabil. ♦ Extrem de greu, de dificil. O muncă imposibilă. ♦ (Fam.; despre oameni) Nesuferit, insuportabil. 2. S. n. Ceea ce este (aproape) cu neputință de realizat. ◊ Expr. A face imposibilul = a face tot ceea ce îi stă în putință pentru a realiza ceva. ♦ (Adverbial) Cu neputință, în niciun caz, cu niciun preț. – Din fr. impossible, lat. impossibilis.

imposibil, ~ă [At: GHEREA, ST. CR. III, 238 / Pl: ~i, ~e / E: fr impossible, it impossibile, lat impossibilis] 1 a Care nu poate exista. 2-3 av, a (În mod) irealizabil. 4-5 av, a (În mod) intolerabil. 6 sn (Îe) A face ~ul A face tot ce este cu putință. 7-8 sn Ceea ce este (aproape) cu neputință de realizat. 9-10 a, av (Care este) cu neputință.

IMPOSÍBIL, -Ă, imposibili, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care nu e posibil, care nu se poate îndeplini; irealizabil. ♦ Extrem de greu, de dificil. O muncă imposibilă. ♦ (Fam.; despre oameni) Nesuferit, insuportabil. 2. S. n. Ceea ce este (aproape) cu neputință de realizat. ◊ Expr. A face imposibilul = a face tot ceea ce îi stă în putință pentru a realiza ceva. ♦ (Adverbial) Cu neputință, nici într-un caz, cu nici un preț. – Din fr. impossible, lat. impossibilis.

IMPOSÍBIL, -Ă, imposibili, -e, adj. Care nu e posibil, care nu se poate îndeplini; irealizabil. Lucru imposibil. Situație imposibilă. ◊ (Adverbial) Se întindea și aici molima din Moldova? Imposibil... DUMITRIU, B. F. 13. ◊ (Substantivat) Deci visul se îndeplinise! Imposibilul se făcuse posibil, sonor, dogoritor! GALACTION, O. I 150. ◊ Expr. A face imposibilul = a face tot ceea ce îi stă cuiva în putință pentru a realiza ceva. ♦ (Familiar, despre oameni) Nesuferit, insuportabil. Pînă și cuie pentru tablouri mi-a cerut. E un imposibil. PAS, Z. IV 160.

IMPOSÍBIL, -Ă adj. Care nu se poate face, nu este posibil, nu poate să existe. ♦ (Fam.) Nesuferit, rău, insuportabil. // s.n. Lucru cu neputință de realizat, irealizabil. ◊ A face imposibilul = a face totul pentru a realiza ceva. [Cf. fr. impossible, it. impossibile, lat. imposibilis].

IMPOSÍBIL, -Ă I. adj. care nu este posibil, nu poate să existe. ◊ (fam.; despre oameni) nesuferit, insuportabil. II. s. n. lucru cu neputință, irealizabil. ◊ (adv.) cu neputință. (< fr. impossible, lat. impossibilis)

imposibil a. care nu poate fi, ce nu se poate face. ║ n. lucru imposibil: a încerca imposibilul.

*imposíbil, -ă adj. (lat. impossíbilis). Care nu e posibil, care nu se poate: asediaților le-a fost imposibil să maĭ reziste. Care nu poate fi satisfăcut, insuportabil, intolerabil: om imposibil, situațiune imposibilă. S. n. Lucru imposibil: a încerca imposibilu. A te face imposibil, a deveni insuportabil, intolerabil.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

AD IMPOSIBILIUM NULLA EST OBLIGATIO (lat.) pentru imposibil nu există nicio obligație – Adagiu exprimând ideea că debitorul este exonerat de o obligație în cazul în care aceasta nu poate fi executată din cauze neimputabile lui.

Intrare: imposibil (s.n.)
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • imposibil
 • imposibilul
 • imposibilu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • imposibil
 • imposibilului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

imposibil (s.n.)

 • 1. Ceea ce este (aproape) cu neputință de realizat.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN antonime: posibil attach_file un exemplu
  exemple
  • Deci visul se îndeplinise! Imposibilul se făcuse posibil, sonor, dogoritor! GALACTION, O. I 150.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie A face imposibilul = a face tot ceea ce îi stă în putință pentru a realiza ceva.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.2. (și) adverbial Cu neputință, în niciun caz, cu niciun preț.
   surse: DEX '09 DLRLC attach_file un exemplu
   exemple
   • Se întindea și aici molima din Moldova? Imposibil... DUMITRIU, B. F. 13.
    surse: DLRLC

etimologie: