10 definiții pentru iții ițiiu


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÍȚII interj. (Rar; în expr.) A face iții, se zice despre cel care, într-un joc de copii, scoate puțin capul afară din locul unde s-a ascuns, pentru a da un semnal convențional. [Var.: íțiiu interj.] – Onomatopee.

ÍȚII interj. (Rar; în expr.) A face iții, se zice despre cel care, într-un joc de copii, scoate puțin capul afară din locul unde s-a ascuns, pentru a da un semnal convențional. [Var.: íțiiu interj.] – Onomatopee.

iții1 i [At: DA / V: ițiiu / E: fo] 1 Cuvânt care exprimă surprinderea la o apariție neașteptată. 2 (Îrg; într-un joc de copii; îe) A face ~ A scoate puțin capul afară din locul în care s-a ascuns, pentru a da un semnal convențional.

IȚÍI1 interj. (În expr.) A face iții = a se arăta puțin, a se iți. Da veniți încoaci... Ce, doamne iartă-mă, de-mi faceți iții? ALECSANDRI, T. 427. Îl vezi prin vis... el îți face iții. id. ib. 945.

ÍȚII interj.: A face ~ a scoate puțin capul din locul unde este ascuns. /Onomat.

iții! int. Mold. (într’un joc analog cu v’ați-ascunsele) strigătul ce scoate copilul ascuns ivindu-se pe neașteptate: iții! [Onomatopee].

ÍȚIIU interj. v. iții.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

iții interj. – Cuvînt cu care se atrage atenția copilului care caută, în jocul de-a v-ați ascunselea. Origine expresivă. După Tiktin, de la aici-i „uite-l aici”. Cf. iți, vb. refl. (a se arăta, a se ivi), pe care Tiktin (urmat de DAR și de Scriban) îl consideră der. de la interj. (cf. var. iții, ițîi, care pare a-i da dreptate), și pe care Cihac, II, 151, o punea greșit în legătură cu sl. iti „a merge”, iar Philippide, II, 718, cu alb. etsëń „a da”. Este cuvînt folosit aproape exclusiv în Mold.

Intrare: iții
iții1 (interj.) interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
 • iții
ițiiu interjecție
interjecție (I10)
 • ițiiu

iții ițiiu

 • 1. rar expresie A face iții, se zice despre cel care, într-un joc de copii, scoate puțin capul afară din locul unde s-a ascuns, pentru a da un semnal convențional.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: arăta iți attach_file 2 exemple
  exemple
  • Da veniți încoaci... Ce, doamne iartă-mă, de-mi faceți iții? ALECSANDRI, T. 427.
   surse: DLRLC
  • Îl vezi prin vis... el îți face iții. ALECSANDRI, T. 945.
   surse: DLRLC

etimologie: