13 definiții pentru hipofiză


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

hipofi sf [At: DA ms / Pl: ~ze / E: fr hypophyse, ger Hypophyse] (Șîs) Glandă ~ Glandă endocrină cu funcții multiple, situată pe fața inferioară a encefalului, cu o mare influență asupra celorlalte glande, în special asupra glandelor sexuale și a tiroidei Si: adenohipofîză, glandă pituitară.

HIPOFÍZĂ, hipofize, s. f. (Și în sintagma glandă hipofiză) Glandă endocrină cu funcții multiple, situată la baza creierului și având o mare influență asupra creșterii organismului, dar și asupra celorlalte glande, în special a glandelor sexuale și a tiroidei; adenohipofiză. – Din fr. hypophyse.

HIPOFÍZĂ, hipofize, s. f. (Și în sintagma glandă hipofiză) Glandă endocrină cu funcții multiple, situată la baza creierului și având o mare influență asupra celorlalte glande, în special asupra glandelor sexuale și a tiroidei; adenohipofiză. – Din fr. hypophyse.

HIPOFÍZĂ, hipofize, s. f. Glandă endocrină cu funcțiuni multiple, situată pe fața inferioară a encefalului și avînd o mare influență asupra celorlalte glande, în special asupra glandelor sexuale și a tiroidei; funcționarea ei defectuoasă provoacă obezitatea, poliuria etc., iar hipertrofia ei provoacă acromegalia, gigantismul.

HIPOFÍZĂ s.f. (Anat.) Glandă endocrină situată pe fața inferioară a encefalului; glandă pituitară. [< fr. hypophyse, cf. gr. hypo – sub, physis – creștere].

HIPOFÍZĂ s. f. glandă endocrină pe fața inferioară a encefalului; glandă pituitară. (< fr. hypophyse)

HIPOFÍZĂ ~e f. Glandă endocrină centrală având rol important în reglarea hormonală. /<fr. hypophyse


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

hipofíză s. f., g.-d. art. hipofízei; pl. hipofíze

hipofíză s. f., g.-d. art. hipofízei; pl. hipofíze


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

HIPOFÍZĂ s. (ANAT.) adenohipofiză, glandă pituitară.

HIPOFI s. (ANAT.) adenohipofiză.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HIPOFÍZĂ (< fr. {i}; {s} gr. hypophysis „creștere dedesubt”) s. f. Glandă endocrină coordonatoare, la animalele vertebrate și la om, situată la baza creierului, formată dintr-un lob anterior (adenohipofiza) și unul posterior (neurohipofiza), legat de hipotalamus. Secretă numeroși hormoni, din care cei mai importanți sunt: hormonul de creștere sau somatotrop, hormonii care stimulează secreția altor glande endocrine (tireotrop, corticotrop sau ACTH) etc. Împreună cu hipotalamusul, h. formează un sistem funcțional unic (sistemul hipotalamic-hipofizar).

Intrare: hipofiză
hipofiză substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • hipofi
 • hipofiza
plural
 • hipofize
 • hipofizele
genitiv-dativ singular
 • hipofize
 • hipofizei
plural
 • hipofize
 • hipofizelor
vocativ singular
plural

hipofiză

 • 1. (Și în sintagma glandă hipofiză) Glandă endocrină cu funcții multiple, situată la baza creierului și având o mare influență asupra creșterii organismului, dar și asupra celorlalte glande, în special a glandelor sexuale și a tiroidei; glandă pituitară.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: adenohipofiză

etimologie: