12 definiții pentru grizu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GRIZU s. n. Amestec natural gazos, inflamabil și explozibil, în care predomină metanul și care se degajă în timpul lucrărilor miniere. – Din fr. grisou.

GRIZU s. n. Amestec natural gazos, inflamabil și explozibil, în care predomină metanul și care se degajă în timpul lucrărilor miniere. – Din fr. grisou.

grizu sn [At: LTR / E: fr grisou] Amestec natural gazos, inflamabil și explozibil, în care predomină metanul și care se degajă în timpul lucrărilor miniere.

GRIZU s. n. Amestec natural, gazos, inflamabil și explozibil, constituit din metan și aer în anumite proporții, care se formează în minele de cărbuni (mai rar în alte mine). Soțul meu a avut două incendii în Lonea: unul cu grizu. DAVIDOGLU, M. 81.

GRIZU s.n. Amestec natural de metan și de alte hidrocarburi gazoase etc., inflamabil și explozibil, care se formează mai ales în minele de cărbuni. [< fr. grisou].

GRIZU s. n. amestec natural de metan și de alte hidrocarburi gazoase, inflamabil și detonant (în minele de cărbuni). (< fr. grisou)

GRIZU n. Substanță gazoasă, inflamabilă și explozibilă, constând dintr-un amestec natural de metan și alte hidrocarburi, care se formează, mai ales, în minele de cărbune. /<fr. grisou

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GRIZU s. (reg.) tanăt. (~ este un amestec natural de gaze.)

GRIZU s. (reg.) tanăt. (~ este un amestec natural de gaze.)

Intrare: grizu
substantiv neutru (N81)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • grizu
  • grizuul
  • grizuu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • grizu
  • grizuului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

grizusubstantiv neutru

  • 1. Amestec natural gazos, inflamabil și explozibil, în care predomină metanul și care se degajă în timpul lucrărilor miniere. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: tanăt
    • format_quote Soțul meu a avut două incendii în Lonea: unul cu grizu. DAVIDOGLU, M. 81. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.