10 definiții pentru grifă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GRIFĂ, grife, s. f. 1. Instrument cu o lamă tăioasă, cu ajutorul căruia se marchează scoarța arborilor din pădure pentru diverse lucrări silvice. 2. Dispozitiv în formă de gheară dublă, care imprimă filmului o mișcare intermitentă în aparatele de filmat. – Din fr. griffe.

gri sf [At: LTR / Pl: ~fe / E: fr griffe] 1 Instrument cu care se marchează scoarța arborilor din pădure pentru diverse lucrări silvice. 2 Dispozitiv care permite peliculei într-un aparat de filmat să prindă intermitent perforațiile filmului.

GRIFĂ, grife, s. f. 1. Instrument cu ajutorul căruia se marchează scoarța arborilor din pădure pentru diverse lucrări silvice. 2. Dispozitiv care permite deplasarea peliculei într-un aparat de filmat, prinzând intermitent perforațiile filmului. – Din fr. griffe.

GRIFĂ, grife, s. f. Instrument cu tăiș, cu ajutorul căruia se zgîrie coaja arborilor din pădure pentru a-i însemna, a face un marcaj etc.

GRI s.f. 1. Instrument pentru marcarea arborilor (prin zgîriere pe coajă). 2. Piesă metalică în formă de gheară dublă, care, în aparatele de luat vederi cinematografice, imprimă filmului o mișcare intermitentă. 3. Poziție patologică a mîinii sau a piciorului, amintind de gheara de grifon (1). 4. Ornament constituit din motive florale, geometrice, gheare și capete de animale, folosit în stilurile romanic și gotic. [< fr. griffe].

GRI s. f. 1. instrument pentru marcarea arborilor (prin zgârierea pe coajă). 2. piesă metalică în formă de gheară dublă, care, în aparatele de luat vederi cinematografice, imprimă filmului o mișcare intermitentă. 3. poziție patologică a mâinii sau a piciorului, amintind de gheara de grifon (1). 4. ornament din motive florare, geometrice, gheare și capete de animale, folosit în stilurile romanic și gotic. (< fr. griffe)

GRIFĂ ~e f. Instrument special prevăzut cu o lamă tăioasă, folosit la marcarea arborilor (în vederea diferitelor lucrări silvice). /<fr. griffe

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

gri s. f., g.-d. art. grifei; pl. grife

gri s. f., g.-d. art. grifei; pl. grife

gri s. f., g.-d. art. grifei; pl. grife

Intrare: grifă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gri
  • grifa
plural
  • grife
  • grifele
genitiv-dativ singular
  • grife
  • grifei
plural
  • grife
  • grifelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gri, grifesubstantiv feminin

  • 1. Instrument cu o lamă tăioasă, cu ajutorul căruia se marchează scoarța arborilor din pădure pentru diverse lucrări silvice. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Dispozitiv în formă de gheară dublă, care imprimă filmului o mișcare intermitentă în aparatele de filmat. DEX '09 DN
  • 3. Poziție patologică a mâinii sau a piciorului, amintind de gheara de grifon (1.). DN
  • 4. Ornament constituit din motive florale, geometrice, gheare și capete de animale, folosit în stilurile romanic și gotic. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.