12 definiții pentru getic

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GETIC, -Ă, getici, -ce, adj. Care aparține geților, privitor la geți. – Din fr. gétique, lat. geticus.

GETIC, -Ă, getici, -ce, adj. Care aparține geților, privitor la geți. – Din fr. gétique, lat. geticus.

getic, ~ă a [At: LTR / Pl: ~ici, ~ice / E: fr gétique, lat geticus] 1 Care aparține geților (2). 2 Care se referă la geți (1). 3 Specific geților (1). 4 Care provine de la geți (1). 5 De geți (1). 6 (Glg; îs) Cristalinul ~ Complex format din roci cristaline de mesozonă și de catazonă, care intră în alcătuirea Carpaților Meridionali. 7 (Glg; îs) Depresiune ~ă Unitate tectonică geologică din țara noastră, care cuprinde zona colinară a regiunii dintre valea Dâmboviței și Dunăre.

GETIC, -Ă, getici, -e, adj. Care este propriu geților, al geților, de geți.

GETIC ~că (~ci, ~ce) ist. Care aparține geților. /<lat. geticus, fr. gétique

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

getic adj. m., pl. getici; f. getică, pl. getice

getic adj. m., pl. getici; f. getică, pl. getice

getic adj. m., pl. getici; f. sg. getică, pl. getice

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GETIC adj. dac, dacic, get. (Populații ~.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MUSCELELE ARGEȘULUI (MUSCELELE GETICE sau SUBCARPAȚII ARGEȘULUI) 1. Unitate de relief bine individualizată formată dintr-o asociație de culmi înalte și prelungi, cu alt. între 600 și 1.000 m, separate de depresiuni, situată între lanțul M-ților Cozia, Ghițu, Frunți și Iezer (la N), valea superioară a Dâmboviței (la E), Piemontul Cândești, Dealurile Argeșului și Piemontul Cotmeana (la S) și valea Oltului (la V). Denumirea de muescele a fost atribuită acestei zone de către Ion Popescu-Voitești în 1908. În șirul masivelor deluroase se evidențiază, de la E la V, Mățău (1.017 m), Ciocanu (886 m), Chicera sau Chicuira (1.218 m; după alte surse 1.227 m), Tămașu (1.104 m) ș.a., separate de culoare de vale (Topolog, Argeș, Vâlsan, Rău Târgului, Argeșel ș.a.), masive care domină către N o serie de depresiuni tectonice de contact (Sălătrucu pe râul Topolog, Arefu pe Argeș, Brădetu pe Vâlsan, Nucșoara pe Râu Doamnei, Câmpulung pe Bughea și Râu Târgului ș.a.). Întinse zone de fânețe și livezi. 2. Muscelele Năsăudului v. Năsăud (1).

PIEMONTUL GETIC, mare unitate geografică, cu aspect deluros și de podiș, situată la S de Carpații Meridionali, cuprinsă între Subcarpații Getici (la N), râul Dâmbovița (E), Câmpia Română (S) și Dunăre (V), formată dintr-o cuvertură groasă de depozite fluviolacustre de prundișuri, nisipuri, marme și argile, care stau transgresiv peste fundamentul scufundat al cristalinului carpatic. Relieful se caracterizează prin creste, interfluvii structurale, văi largi etc. Se deosebesc două sectoare principale: sectorul piemontan deluros (în N), cu alt. între 500 și 650 m, și sectorul câmpiei colinare (în S), cu alt. de 200-300 m. Oltul desparte P.G. în două: P.G. Oltean (în V), care cuprinde piemontul Motrului, al Bălăciței, gruiurile Jiului, piemontul Oltețului, și P.G. muntean (în E), care cuprinde piemontul Cotmenei, gruiurile Argeșului și piemontul Cândești. Climă temperată cu slabe influențe mediteraneene (temp. medie anuală este de 9-11°C) și precipitații moderate (500-600 mm/an). Soluri brune-acide, brune-luvice și luvisoluri. Păduri de gorun în amestec cu fag (în N), de cer și gârniță (în S), alternând cu livezi, vii, terenuri arabile (cu pondere mai mare în partea sudică). Importantă zonă petroliferă (Țicleni, Băbeni, Iancu Jianu, Bogați ș.a.) și carboniferă (bazinul Rovinari-Motru) a României. Cunoscut și sub denumirea (de Podișul Getic sau Platforma Getică).

PODIȘUL GETIC v. Piemontul Getic.

Intrare: getic
getic adjectiv
adjectiv (A10)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • getic
  • geticul
  • geticu‑
  • getică
  • getica
plural
  • getici
  • geticii
  • getice
  • geticele
genitiv-dativ singular
  • getic
  • geticului
  • getice
  • geticei
plural
  • getici
  • geticilor
  • getice
  • geticelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

getic, geticăadjectiv

  • 1. Care aparține geților, privitor la geți. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.