12 definiții pentru genocid


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GENOCÍD, genocide, s. n. Infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic [Pl. și genociduri] – Din fr. génocide.[1]

 1. Definiția conține o componentă pleonastică și ambiguizantă: deoarece colectivitate și grup sunt sinonime parțiale, se inculcă ideea (falsă) că „național, rasial, etnic sau politic” se referă doar la grup, „colectivitate” fiind separat de conjuncția „sau”. În realitate, enumerarea de mai sus se referă și la „grup” și la „colectivitate”. — raduborza

genocid sn [At: CONTEMP., 1948, nr. 112, 10/4 / Pl: ~uri / E: fr génocide] Crimă comisă cu intenția de a distruge un grup uman, național, etnic etc.

GENOCÍD, genociduri, s. n. Crimă comisă cu intenția de a distruge un grup uman[1], național, etnic etc. – Din fr. génocide.

 1. Sintagma „grup uman” este nefericit aleasă, toate grupurile naționale sau etnice fiind grupuri umane. — raduborza

GENOCÍD, genociduri, s. n. Crimă împotriva umanității, specifică regimurilor fasciste, constînd în distrugerea totală sau parțială a unor grupuri de populație pe motiv de rasă, naționalitate sau religie. Lupta contra genocidului în dreptul penal internațional [titlu]. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 112, 10/4.

GENOCÍD s.n. Exterminare intenționată a unei comunități naționale, etnice, rasiale sau religioase, constituind o crimă împotriva umanității. [Pl. -duri, -de. / cf. fr. génocide < gr. genos – neam, lat. caedere – a ucide].

GENOCÍD s. n. exterminare a unui grup național, etnic, rasial sau religios. (< fr. génocide)

GENOCÍD ~uri n. Crimă constând în executarea metodică și în masă a unei comunități etnice (din motive naționale, religioase etc.). [Pl. și genocide] /<fr. génocide


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

genocíd s. n., pl. genocíduri/genocíde


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

GENO-1 „neam, familie, rasă, generație, naștere, procreație”. ◊ gr. genos „naștere, neam, urmaș, origine, specie, generație” > fr. géno-, it. id., germ. id., engl. id. > rom. geno-.~cid (v. -cid), s. n., exterminare a unei comunități etnice; ~copie (v. -copie), s. f., fenotip care poate fi produs de diferite gene; ~dem (v. -dem), s. n., populație care diferă de alta prin frecvența uneia sau a mai multor gene; ~dermatologie (v. dermato-, v. -logie1), s. f., studiul influenței eredității asupra afecțiunilor pielii; ~distrofie (v. dis-, v. -trofie), s. f., tulburare ereditară a nutriției; ~fagie (v. -fagie), s. f., înlocuire teoretică a tuturor genelor recesive ale unei populații, cu gene dominante; ~fobie (v. -fobie), s. f., teamă patologică de activitatea sexuală; ~for (v. -for), s. m., cromozom (grupul linkage) al virusurilor și al procariotelor; ~geografie (v. geo-, v. -grafie), s. f., disciplină care studiază răspîndirea geografică a unor factori genetici pe arealul speciei, precum și condițiile istorice ale acestora; ~holotip (v. holo-, v. -tip), s. n., specie caracteristică genului vegetal sau animal; ~mer (v. -mer), s. n., subunitate a genei; ~nemă (v. -nemă), s. f., zona axială a unui cromozom, unde sînt localizate combinațiile genelor; ~nomie (v. -nomie), s. f., disciplină care studiază problemele genetice ale organismelor; ~patie (v. -patie), s. f., alterare patologică ereditară; ~tip (v. -tip), s. n., 1. Totalitatea genelor unui organism care sînt localizate în cromozomi. 2. Totalitatea factorilor genetici dintr-un organism; ~trof (v. -trof), adj., (despre plante) rezultat prin adaptarea la condiții nutriționale particulare; ~tropic (v. -tropic), adj., s. n., (substanțe) care modifică o genă, realizînd astfel o anumită orientare a procesului de dezvoltare; ~zom (v. -zom), s. m., loc ocupat de o genă pe o hartă cromozomială.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GENOCÍD (<. fr. {i}; {s} gr. genos „neam” + lat. -cido „a omorî”) s. n. (Dr.) Infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, religios sau politic și care constă în: uciderea membrilor colectivității sau grupului, vătămarea gravă a integrității fizice sau mintale a acestora, supunerea la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică, luarea unor măsuri pentru împiedicarea nașterilor, transferarea forțată a copiilor aparținând colectivității sau grupului în altă colectivitate sau în alt grup (ex. masacrarea unor populații din colonii, a armenilor de către turci la începutul primului război mondial, exterminarea de către naziști a unei părți a populației din teritoriile ocupate în timpul celui de-al doilea război mondial). În 1948, Adunarea Generală a O.N.U. a aprobat Convenția pentru prevenirea și pedepsirea crimei de g., care a intrat în vigoare în ian. 1951.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

genocid s. n. sg. băutură spirtoasă contrafăcută.

Intrare: genocid
genocid1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • genocid
 • genocidul
 • genocidu‑
plural
 • genocide
 • genocidele
genitiv-dativ singular
 • genocid
 • genocidului
plural
 • genocide
 • genocidelor
vocativ singular
plural
genocid2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • genocid
 • genocidul
 • genocidu‑
plural
 • genociduri
 • genocidurile
genitiv-dativ singular
 • genocid
 • genocidului
plural
 • genociduri
 • genocidurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

genocid

 • 1. infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic.
  exemple
  • Lupta contra genocidului în dreptul penal internațional [titlu]. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 112, 10/4.
   surse: DLRLC
  • diferențiere Crimă comisă cu intenția de a distruge un grup uman, național, etnic etc.
   surse: DEX '98
  • diferențiere Exterminare intenționată a unei comunități naționale, etnice, rasiale sau religioase, constituind o crimă împotriva umanității.
   surse: DN
  • diferențiere Crimă împotriva umanității, specifică regimurilor fasciste, constând în distrugerea totală sau parțială a unor grupuri de populație pe motiv de rasă, naționalitate sau religie.
   surse: DLRLC

etimologie: