12 definiții pentru galvanoplastie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

galvanoplastie sf [At: IOANOVICI, TEHN. 73 / Pl: ~ii / E: fr galvanoplastie] (Teh) 1 Reproducere în relief a unor obiecte prin depunere electrolitică de cupru, aur, nichel etc. pe acele obiecte sau pe tiparul lor din ceară, ipsos etc. 2 Obținere a unei copii metalice de pe un desen în relief.

GALVANOPLASTÍE s. f. Procedeu tehnic de reproducere în relief a obiectelor, constând în acoperirea lor sau a tiparului lor cu un strat de metal depus prin electroliză. – Din fr. galvanoplastie.

GALVANOPLASTÍE s. f. Procedeu tehnic de reproducere în relief a obiectelor, constând în acoperirea lor sau a tiparului lor cu un strat de metal depus prin electroliză. – Din fr. galvanoplastie.

GALVANOPLASTÍE, galvanoplastii, s. f. Tehnica reproducerii obiectelor, constînd în acoperirea formei sau a tiparului lor (scos cu ceară sau cu parafină) cu un strat de metal depus prin electroliză.

GALVANOPLASTÍE, galvanoplastii, s. f. Tehnică de reproducere a obiectelor, constând în acoperirea formei sau a tiparului lor cu un strat de metal, depus prin electroliză. – Fr. galvanoplastie.

GALVANOPLASTÍE s.f. Reproducere a unor obiecte prin depunerea electrolitică a unui strat de metal pe tiparul lor, executat dintr-un material plastic. [Gen. -iei. / cf. fr. galvanoplastie].

GALVANOPLASTÍE s. f. reproducere în relief a unor obiecte prin depunerea electrolitică a unui strat de metal pe tiparul lor, executat dintr-un material plastic. (< fr. galvanoplastie)

GALVANOPLASTÍE ~i f. Reproducere a unui obiect prin depunerea electrolitică (de cupru, aur, nichel etc.) pe tiparul lui. /<fr. galvanoplastie

galvanoplastie f. procedeu de acoperit un obiect cu un strat metalic prin mijlocul unui curent electric.

*galvanoplastíe f. (d. galvan-izm și plastie din rino-plastie. V. plastic). Fiz. Operațiunea de a acoperi cu un strat metalic un obĭect cufundat într’o soluțiune de metal servindu-te de un curent electric.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

galvanoplastíe (-no-plas-) s. f., art. galvanoplastía, g.-d. galvanoplastíi, art. galvanoplastíei

galvanoplastíe s. f. (sil. -plas-), art. galvanoplastía, g.-d. art. galvanoplastíei; pl. galvanoplastíi

Intrare: galvanoplastie
  • silabație: -no-plas-
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • galvanoplastie
  • galvanoplastia
plural
genitiv-dativ singular
  • galvanoplastii
  • galvanoplastiei
plural
vocativ singular
plural

galvanoplastie

  • 1. Procedeu tehnic de reproducere în relief a obiectelor, constând în acoperirea lor sau a tiparului lor cu un strat de metal depus prin electroliză.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: