12 definiții pentru dragă (navă)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DRÁGĂ, drage, s. f. 1. Navă special amenajată sau aparatură cu care se draghează. 2. Instrument în formă de sac sau de plasă cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor. – Din fr. drague.

DRÁGĂ, drage, s. f. 1. Navă special amenajată sau aparatură cu care se draghează. 2. Instrument în formă de sac sau de plasă cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor. – Din fr. drague.

drágă sf [At: DUNĂREANU, CH. 223 / Pl: ~age, (pop; nrc) ~ági / E: fr drague] 1 Navă special amenajată cu care se draghează (1). 2 Aparatură de dragaj (1). 3 Instrument în formă de sac sau de plasă cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor. 4 (Îs) ~ de mine Aparatură tehnică de luptă cu ajutorul căreia se curăță minele dintr-o anumită regiune a mării sau a unui fluviu. 5 (Rar) Draglină. modificată

DRÁGĂ, drage, s. f. 1. Instalație plutitoare cu care se sapă sub apă și se scoate materialul săpat sau cu care se scot și se spală minereurile de aur, cositor și platină. O dragă gigantică lucra adîncind canalul navigabil. BART, E. 110. 2. Instrument constînd dintr-un fel de sac sau plasă cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor. Crustaceii prinși cu draga sînt mult mai greu de ales. FAUNA R.P.R. Î. I 160. 3. Dispozitiv cu care se înlătură de pe o cale navigabilă minele depuse în timp de război. Dragă de mine.

DRÁGĂ s.f. 1. Instalație plutitoare folosită pentru a săpa sub apă și pentru a îndepărta nisipul, pietrele și alte depuneri care împiedică navigația. 2. Plasă de formă specială cu care se pescuiesc vietățile de pe fundul apelor. 3. Dispozitiv (format dintr-un cablu lung, remorcat de nave speciale) folosit la înlăturarea minelor submarine de pe o cale navigabilă. [Pl. -ge. / < fr. drague, it. draga, cf. engl. drag – a trage].

DRÁGĂ s. f. 1. navă special echipată pentru dragarea sub apă. 2. plasă de formă specială cu care se colectează exemplare din flora și fauna subacvatică. 3. dispozitiv (dintr-un cablu lung, remorcat de nave speciale) folosit la înlăturarea minelor submarine de pe o cale navigabilă. (< fr. drague)

DRÁGĂ ~ge f. 1) Navă utilată cu instalații speciale pentru săparea sub apă, în vederea curățării sau adâncirii fundului unei ape. 2) Instalație plutitoare, destinată exploatării zăcămintelor aluvionare (de aur, wolfram, diamante etc.). 3) Dispozitiv special pentru înlăturarea minelor (de pe o cale navigabilă). /<fr. drague

dragă f. (termen de marină) mașină de scos la suprafață nămol, pietre: dragajul canalului Sulina se practică cu două drage de o capacitate medie de 2800 tone fiecare (= fr. drague).

* drágă f., pl. e (fr. drague, engl. drag). Mașină de scos nomolu saŭ de adîncit terenu din fundu apelor.

drágă-aspiratoáre s. f. (tehn.) Dragă cu funcție de aspirator ◊ „O dragă-aspiratoare, capabilă să aspire câteva tone de nisip pe oră.” I.B. 7 VIII 67 p. 4 (după fr. drague aspirante / aspiratrice; D.Tr., DTP)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

drágă (navă) s. f., g.-d. art. drágei; pl. dráge

drágă (navă) s. f., g.-d. art. drágei; pl. dráge

Intrare: dragă (navă)
substantiv feminin (F6)
Surse flexiune: DEX '09, DLRLC
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dra
 • draga
plural
 • drage
 • dragele
genitiv-dativ singular
 • drage
 • dragei
plural
 • drage
 • dragelor
vocativ singular
 • dra
 • drago
plural
 • dragelor

dragă (navă)

 • 1. Navă special amenajată sau aparatură cu care se draghează.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • O dragă gigantică lucra adîncind canalul navigabil. BART, E. 110.
   surse: DLRLC
 • 2. Instrument în formă de sac sau de plasă cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Crustaceii prinși cu draga sînt mult mai greu de ales. FAUNA R.P.R. Î. I 160.
   surse: DLRLC
 • 3. Dispozitiv cu care se înlătură de pe o cale navigabilă minele depuse în timp de război.
  surse: DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Dragă de mine.
   surse: DLRLC

etimologie: